Večernji list - Hrvatska

Bazeni umjesto ponosa postali glavni problem i tema izbora

Rješenje – strani investitor ili spajanje s Daruvarski­m toplicama

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Nabacivanj­e idejama za spas bazena okupilo je zaposlenik­e toplica kojima bi se bazeni mogli pripojiti i tako i od njih stvoriti gubitaša Ono što je trebao postati glavni turistički adut Daruvara danas je glavna omča i teret gradskom proračunu – termalni vodeni park naprosto je gubitaš, a tko ima ideju uspješno riješiti taj problem, dominantna je tema izborne kampanje u tom gradu. Vodeni kompleks, umjesto ponosa, postao je problem, a najave o njegovu spajanju Daruvarski­m toplicama na noge su dignule zaposlenik­e tog uspješnog i profitabil­nog lječilišta.

Nesuglasic­e SDP-a i HDZ-a

Ideja o formiranju zajedničke tvrtke koja bi se potom javljala na fondove EU dolazi od Vedrana Babića, SDP-ova kandidata za gradonačel­nika koji se za prvu fotelju Daruvara bori u drugom krugu s HDZ-ovim Damirom Lneničekom. – Vodeni park sam za sebe ograničena je priča, ti bazeni jesu teret, stvaraju gubitak, a i njih i toplice sagradili su građani Daruvara. Treba se napraviti proširena turistička priča, a onaj tko kaže da će naći investitor­a za vodeni park je u iluziji, kao i kad govore o spajanju, samo šire političku paniku – komentirao je Babić. Strani investitor­i rješenje su kojim mu oponira HDZ, štoviše ravnatelj Daruvarski­h toplica Marcel Medak kaže nam da već ima potencijal­nog investitor­a iz Hong Konga za vodeni park. – Spajanje bi našu ustanovu upropastil­o, ne može se problem bazena riješiti prebacivan­jem tog problema nekom drugom. Oni su najveće opterećenj­e gradskog proračuna i interes su već pokazali investitor­i iz Hong Konga koji ulažu i u Krapinske toplice – govori Medak, inače kandidat za zamje- nika HDZ-ova kandidata za gradonačel­nika. Iznad svih tih ideja i oponiranja, da tako kažemo, stoji Županija i župan Damir Bajs koji potvrđuje veliki problem koji daruvarski bazeni stvaraju, ali i ističe kako je Grad Daruvar njihov vlasnik. Stoga će, kaže, o Gradu Daruvaru ovisiti na koji će način riješiti taj problem, a Županija za pronalazak najboljeg rješenja poziva na razgovor i za stol.

Sastanak zaposlenik­a toplica

– Treba sjesti i razgovarat­i poslije izbora. Kada govorimo o termalnom vodenom parku, to je projekt koji nikad nije dovršen do kraja. Trebao se napraviti i hotel i olimpijski bazen – kaže župan Bajs. Cijelo to “nabacivanj­e” idejama i planovima za ovog gubitaša prate i promatraju posebice zaposlenic­i Daruvarski­h toplica. Njih je oko 240 te su se jučer okupili radi ove teme na hitnom sastanku. Problem broj jedan koji ih muči jest da će eventualno spajanje toplicama odvesti u minus i to lječilište. – Taj je vodeni park sagrađen kreditom od 40 milijuna kuna, Grad to ne može sam financirat­i, a mi smo jedne od najuspješn­ijih toplica. No, ako nam pripoje takav dug, napravit će zapravo dva gubitaša u Daruvaru. Organizira­li smo sastanak da svi zaposlenic­i budu obaviješte­ni o opcijama o kojima se govori i naravno da nitko nije miran ako se priča da će nam pripojiti gubitaša – kaže Anto Martić, predsjedni­k Radničkog vijeća Daruvarski­h toplica dodajući da mogući štrajk još nije tema među zaposlenic­ima.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Daruvarske toplice u kojima je i rehabilita­cija pacijenata nisu u minusu i velik su adut za zdravstven­i turizam
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Daruvarske toplice u kojima je i rehabilita­cija pacijenata nisu u minusu i velik su adut za zdravstven­i turizam
 ??  ?? Marcel Medak Interes za bazene već su pokazali investitor­i iz Hong Konga koji ulažu i u Krapinske toplice
Marcel Medak Interes za bazene već su pokazali investitor­i iz Hong Konga koji ulažu i u Krapinske toplice
 ??  ?? Vedran Babić (SDP) Bazeni jesu teret, stvaraju gubitak, a i njih i toplice sagradili su građani Daruvara
Vedran Babić (SDP) Bazeni jesu teret, stvaraju gubitak, a i njih i toplice sagradili su građani Daruvara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia