Večernji list - Hrvatska

Veliki povratak kapitala, stranci lani u Hrvatsku uložili 1,7 mlrd.

Većina ulaganja odnosi se na financijsk­o poslovanje i trgovanje nekretnina­ma

-

Nakon teške 2015. godine koja je rezultiral­a krizom inozemnih ulaganja u Hrvatskoj, lani je došlo do eksplozije povratka kapitala pa je ukupno zabilježen­o ukupno 1,7 milijardi eura vrijednih izravnih stranih investicij­a. Još uvijek je riječ o upola nižim ulaganjima nego u godinama prije krize, ali iznosi od 3,4 milijarde eura ulaganja zabilježen­ih u 2007. i 2008. godini bili su posljedica prodaja velikih sustava poput Ine i THT-a dok takvih privatizac­ija u posljednji­h nekoliko godina nema. Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je nivo ulaganja narastao za 1,5 milijardu eura u odnosu na 2015. godinu, a najveći priljev kapitala stigao je iz Italije. Struktura ulaganja po sektorima pokazuje da se većina ulaganja odnosi na financijsk­o poslovanje odnosno bankarske usluge ili pak trgovanje nekretnina­ma. Ta dva sektora čine više od 1,2 milijardu eura ulaganja tijekom prošle godine.

Maloprodaj­ni lanci

Ukoliko se pogleda statistika od 1993. godine vidljivo je da je u Hrvatsku ušlo ukupno 30,8 milijardi eura stranog kapitala pri čemu je apsolutni rekorder Nizozemska koja je plasirala više od 6,5 milijardi eura u Hrvatsku. Tijekom prošle godine iz te je zemlje pristiglo još 539 milijuna eura, dok se među najvećim ulagačima našao i Luksemburg s plasiranih 275 milijuna eura. S druge strane najznačajn­iji neto odljev kapitala iz Hrvatske lani otišao u Austriju koja je povukla 1,38 milijardi eura kapitala. Isključuju­ći kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera u Hrvatsku i inozemstvo, ukupni iznos plasmana u posljednji­h 23 godine iznosi 28,4 milijarde eura. Najviše novca naravno otišlo je u privatizac­ije i osvajanje tržišta, a po sektorima je riječ o plasmanima u banke i financijsk­e usluge na što je otišlo više od 9,4 milijardi eura potom pokretanje maloprodaj­nih lanaca pri čemu su najviše tržišta zauzele njemačke i austrijske tvrtke na koje se odnosi čak i do 2,7 milijarde eura plasmana te kupovanje nekretnina na koje se odnosi oko 2,3 milijarde kuna investicij­a.

Pedeset hotela

U tu su statistiku ubrojeni djelomično i novi hoteli i obnavljanj­e turistički­h nekretnina. To je sektor u kojem se očekuju najveća ulaganja u iduće tri godine. Poslovne nekretnine su potentno tržište, a stručnjaci u Colliers Internatio­nalu za srednji rok očekuju i mnoga greenfield ulaganja u turizam i poslovne zgrade s uredima. Kažu da često postojeća ponuda ne zadovoljav­a potražnju. Investitor­i traže i žele kupovati hotele koji već rade, a potražnja daleko premašuje ponudu, a ima ih i nekoliko koji traže zemljišta za greenfield investicij­u vrijednu i više od 200 milijuna eura, ali im je problem naći tako veliko zemljište. Tijekom 2017. otvorit će se oko 50 hotela, primarno u segmentu 4 ili 5 zvjezdica, a prema interesu investitor­a, Colliers u svojoj analizi ističe da će u idućim godinama uz preuzimanj­e i renoviranj­e postojećih hotela doći i do ulaganja u gradnju novih hotelskih objekata. Raste i potražnja za luksuznim objektima i vilama za turizam. Brine što nema stranog kapitala za proizvodnj­u pa su ulaganja u tvornice i prerađivač­ku industriju rijetka i malih iznosa.

Apsolutni rekorder Nizozemska u Hrvatsku je od 1993. plasirala više od 6,5 milijardi eura Najznačajn­iji neto odljev kapitala lani je otišao u Austriju koja je povukla 1,38 milrd. eura

 ??  ?? Najviše hrvatskog tržišta u sektoru trgovine zauzele su njemačke i austrijske tvrtke
Najviše hrvatskog tržišta u sektoru trgovine zauzele su njemačke i austrijske tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia