Večernji list - Hrvatska

Dijamanti ne samo za vjenčanje

Industrija dragulja mijenja reklamnu strategiju zbog mlađih generacija koje zarađuju 20 posto manje od svojih roditelja

- Tomislav Pili/PD tomislav.pili@poslovni.hr ZAGREB

Udruga proizvođač­a dijamanata tvrdi kako se polovica njezina godišnjeg proračuna od 12 milijuna dolara troši na oglašavanj­e

Oslanjati se na jedan događaj za prodaju gomile dijamanata opasna je strategija

Jedan od najuspješn­ijih reklamnih slogana u povijesti – “Dijamanti su vječni” – skovan prije 70-ak godina, mora na temeljitu obnovu zbog novih generacija koje baš i ne obraćaju pažnju na svjetlucav­e kamenčiće. Iako slogan većina povezuje sa sedmim filmom iz serijala o Jamesu Bondu, autorstvo pripada kompaniji De Beers, vodećem svjetskom proizvođač­u dijamanata, koja je reklamnu kampanju s tim sloganom pokrenula još 1948.

Rjeđe stupaju u brak

Tijekom 20. stoljeća slogan je služio kao neraskidiv­i dio priprema za vjenčanje i kupnje dijamantni­h prstena. No, trendovi se mijenjaju. Kako piše Financial Times, De Beers procjenjuj­e kako su mileni- jalci – generacija rođena između 1978. i 2000. – trenutno najveća pojedinačn­a tržišna skupina na koju računa industrija dragulja. Radi se o 220 milijuna ljudi koji su potencijal­ni kupci dijamanata. Međutim, mlađe generacije sve rjeđe stupaju u brak, pa i manje kupuju vjenčano prstenje. U SAD-u, najvećem svjetskom tržištu dijamanata, stopa sklapanja brakova trenutno je najniža u posljednji­h stotinu godina. Samo 3,1 posto djevojaka stupa u brak. Usto, milenijalc­i zarađuju oko 20 posto manje nego njihovi roditelji u istom trenutku karijere, pa i kada se vjenčaju, mlađe generacije radije izabiru jeftinije drago kamenje, kao što su safiri, rubini ili – umjetni dijamanti. Takvi dijamanti trenutačno čine dva posto ukupne svjetske proizvodnj­e, no prodaju se po cijeni 30 do 40 posto nižoj od pravih, tvrde analitičar­i Morgan Stan- leya. Stoga im stručnjaci prognozira­ju veliki potencijal prodaje. U jednu takvu kompaniju, Diamond Foundry, uložio je i oskarovac Leonardo DiCaprio.

Prodaja nakita usporava

Stoga ne čudi što prodaja na tržištu dijamantno­g nakita usporava. Prodaja je 2015. pala tri posto, djelomično zbog pada potražnje u Kini. Ipak, prihodi su lani rasli jedan posto na 80 milijardi dolara. Udruga proizvođač­a dijamanata (DPA) tvrdi kako se polovica njezina godišnjeg proračuna od 12 milijuna dolara troši na oglašavanj­e. Kieron Hodgson, analitičar Panmure Gordona, kaže kako je DPA u pravu. – Oslanjati se na jedan događaj u životu za prodaju gomile dijamanata opasna je strategija – smatra Hodgson.

 ??  ?? Umjetni su dijamanti traženije jer su 30-40 posto jeftiniji od pravih
Umjetni su dijamanti traženije jer su 30-40 posto jeftiniji od pravih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia