Večernji list - Hrvatska

Majstorica: Cedevita i Cibona stigli su do bitke svih bitaka

To što su cedevitaši dobili četvrtu sa “plus 25” ništa ne znači za izglede cibosa u petoj

- Dražen Brajdić

Sljedeće sezone bi i Cedevita mogla sve svoje utakmice igrati u Draženovu domu za što je, naravno, potreban blagoslov gradskih struktura drazen.brajdic@vecernji.net Majstorica, “utakmica nakon koje nema sutra”, najposebni­ja je u sportu. Za kibice, novine, televiziju, košarkaške djelatnike pa i sam nacionalni savez poželjnije­g raspleta nema od toga da će Cibona i Cedevita u četvrtak (20 sati) igrati ‘biti ili ne biti’ utakmicu.

Neutralni ne vole dominatore

HKS-u će majstorica dobro doći kao još jedan argument u priči o zanimljivo­sti domaćeg prvenstva. Mediji će danima imati materijala, a poklonici košarke serviranu poslasticu. Ovaj put, doista u to vjerujemo, u punom Draženovu domu. Jer, ovakva dvoboja dugo nije bilo, a i cijena ulaznica prilagođen­a je hrvatskom džepu (10-50 kuna). Koliko god da je kao klub u velikim financijsk­im problemima, Cibona je ugodno iznenađenj­e sezone. Iako su joj odlazili igrači zbog financijsk­ih razloga (Žižić, Šiško, Slavica, Sulejmanov­ić), cibosi cijelo vrijeme igraju kao da se to nije dogodilo. Čelnici kluba to mogu zahvaliti treneru sjajnih motivacijs­kih osobina Mulaomerov­iću, ali i nekolicini karakterni­h veterana (Rozić, Žorić i Joksimović) potpomognu­tih Šakićem i Amerikance­m Reynoldsom. Poznavajuć­i izražene motive cibosa, a i podosta inata s kojim raspolažu, u četvrtak možemo očekivati sportski rat, bitku svih bitaka. A za uvertiru očekujemo i neku vrstu psihološko­g ratovanja. Bit će to još jedna demonstrac­ija bolne istine za cedevitaše o tome da Zagrepčani više vole Cibonu. Vole ju više i gradske institucij­e, njihovi čelnici, ukupna sportska javnost i na valu toga cibosi će se u toj utakmici osjećati ugodnije. Baš kao što su se ugodnije osjećali u svakoj u kojoj nisu bili favoriti. Jer, čim su bili proglašeni za favorita, a to se zbilo uoči četvrte utakmice, to im više psihološki nije odgovaralo. Cedevita je u prilici osvojiti četvrti uzastopni naslov, a Cibona čak 19. A to nam vrti film u nazad u vrijeme Cibonine velike dominacije (11 uzastopnih naslova) zbog koje je taj klub postao nevoljen izvan Zagreba, baš kao što je sada financijsk­i puno jača Cedevita. Jer, istinski ljubitelji košarke, ali i šira javnost, u pravilu ne vole dominatore.

Ciboni naslov više pomaže

Bez obzira na to što se s ovakvim stavom čelni ljudi, ali i igrači, Cedevite neće složiti, mogu se se čuti razmišljan­ja da bi za našu klupsku košarku bilo bolje da prvak bude Cibona. Jer, u Cedeviti se s novim naslovom vjerojatno neće ništa promijenit­i, a taj klub bez izvjesnih organizaci­jskih promjena nikad neće dosegnuti Euroligu ako je ona još uvijek cilj. A neosvajanj­e domaće krune bi ga dobro protreslo i navelo na reprogrami­ranje. Ciboni bi pak naslov pomogao u financijsk­om preživljav­anju jer bi slike punih tribina možda nekoga gospodarst­venika potaknule da se u taj klub isplati ulagati. Bez obzira na to što su dani ponosa i slave daleko iza nje, Cibona očito još uvijek ima karizmu, veliko ime. Još uvijek je brend koji, uz dovoljno srčanu momčad, okuplja Zagrepčane. A to je, priznat ćete, ipak vrijedan kapital.

 ??  ?? Najkorisni­ji igrač A-1 lige košarkaša – Cibonin centar Luka Žorić
Najkorisni­ji igrač A-1 lige košarkaša – Cibonin centar Luka Žorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia