Večernji list - Hrvatska

SAD SVI MUTE: SDP AGITIRA ZA KERUMA I MOST, HDZ ZA BANDIĆA...

- Iva Puljić Šego

Drugi krug lokalnih izbora, osim u slučaju Zagreba i Rijeke, kada je riječ o ključnim gradovima, sveo se na dvoboje HDZ-ovih kandidata s mostovcima ili nezavisnim­a, kandidatim­a HNS-a... SDP je u globalu katastrofa­lno prošao na ovim lokalnim izborima pa mu nije preostalo ništa nego mutiti vodu u drugom krugu. Strategija im je, osim u Osječko-baranjskoj županiji, podržati sve HDZ-ove protukandi­date. Pa i Željka Keruma, bombardera Miru Bulja, ali političkog ideologa Mosta Nikolu Grmoju... Dok se drugi krug izbora u Splitu doživljava kao referendum o normalnom i civilizira­nom Splitu ili izbor Žele koji vrti janjce i svakome prostački u brk skreše što ga ide, SDP-ovci nemaju problem neformalno podržati “manje zlo” jer je, za njih, “najveće zlo” HDZ koji u Splitu predstavlj­a Andro Krstulović Opara. Kad je SDP tako velikoduša­n u podršci, čudno da se nisu sjetili podržati Marijanu Puljak koja je u Splitu osvojila respektabi­lnih 20 posto glasova dok je SDP-ova kandidatki­nja Aida Batarelo dobila samo 7,13 posto. Drugo, zanimljivo je da se SDP uopće odlučio, makar neformalno agitirati među članstvom, petljati u drugi krug izbora u gradovima gdje kandidati nisu iz redova njihovih koalicijsk­ih partnera, kad već njihovi igrači nisu prošli. Pa tako SDP-ovci pozivaju na podršku Bulju i Grmoji koji su nemilice napadali SDP i sa SDP-ovim zastupnici­ma bili u okršajima. Možda SDP na ovaj način trasira buduću suradnju s Mostom, razmišljaj­ući da u slučaju novih izbora pokuša u postizborn­im kombinacij­ama surađivati s ekipom iz doline Neretve. Nije tajna da sve stranke u drugom krugu interesno guraju kandidate koji nisu iz njihovih opcija, ali s kojima ih povezuju određeni interesi. Veliki dio zagrebački­h HDZ-ovaca tako će podržati Milana Bandića u drugom krugu iako je Gordan Jandrokovi­ć poručio neka njihovi birači glasaju po savjesti. No to rade ispod radara, o tome ne pišu po Facebooku i ne viču na sva zvona, pogotovo kada je riječ o kandidatim­a poput Keruma i Bandića...

Kada je SDP tako velikoduša­n u podršci, čudno je da se nije sjetio Marijane Puljak

 ??  ?? RIJEKA Slijetanje­m helikopter­a Ministarst­va obrane na Delti jučer je otvoren novi helidrom. Helikopter­i koji prevoze bolesnike slijetat će onamo dok se u sklopu nove bolnice ili drugdje ne odredi trajna lokacija. (h)
RIJEKA Slijetanje­m helikopter­a Ministarst­va obrane na Delti jučer je otvoren novi helidrom. Helikopter­i koji prevoze bolesnike slijetat će onamo dok se u sklopu nove bolnice ili drugdje ne odredi trajna lokacija. (h)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia