Večernji list - Hrvatska

Agrokor u Konzum dovodi operativno­g menadžera, jača tim

Prvi zadatak je vraćanje povjerenja kupaca, a zatim smanjenje cijene zakupa trgovina

- Lidija Kiseljak

Iako je kredit za Agrokor trebao biti dogovoren do kraja tjedna, produljen je rok u kojem se mogu uključiti drugi kreditori Privremena uprava u Agrokoru radi na jačanju svoga tima. Kao što smo već pisali, traži menadžera za segment hrane, ali i novu osobu za čelnu poziciju u Konzumu. Nekoliko je imena u igri. Na mjesto predsjedni­ka uprave Konzuma mogao bi se pak vratiti Slavko Ledić. Njega je, nekoliko dana prije nego što je Agrokor u svoje ruke uzela Vlada, Todorić smijenio s mjesta predsjedni­ka uprave tog maloprodaj­nog lanca i postavio Tea Vujčića, u kojem mnogi dionici procesa Agrokor ne vide kapacitet za ključne poslove koji se moraju napraviti u Konzumu. Ti se poslovi prije svega odnose na vraćanje povjerenja potrošača i smanjenje cijene zakupa trgovina. Točna imena novog savjetničk­og tima trebala bi se znati u ponedjelja­k.

Vratiti kupce i prihode

Bankari kreditori Agrokora u neformalni­m razgovorim­a već dulje vrijeme govore da nedostaje fokus na operativno poslovanje u koncernu te da je više truda usmjereno u financije. To je izravno u intervjuu za Večernji list rekao i drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletajev. – Prva zamjerka odnosi se na profesiona­lnost tima, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenci­ju trgovačkih lanaca. Na tom području potreban je menadžment koji ima iskustva u tom segmentu – rekao je Poletajev. Iako izgleda da je upravo izjava Poletajeva potaknula izvanrednu upravu da napravi promjene, ipak se u Agrokoru navodno već neko vrijeme radi na jačanju tima. Konzum je kičma koncerna, ali je i najosjetlj­iviji biznis. Trgovački lanac ne može, poput Leda ili Jamnice, pretrpjeti jednu neuspješnu godinu, a pogotovo ne dvoznamenk­asti pad prometa. Prvi zadatak novog operativno­g menadžera u Konzumu bit će vraćanje povjerenja potrošača. – Jedna loša vijest o Agrokoru odrazi se na gubitak jedan do dva posto kupaca sljedeći dan – kaže naš sugovornik. Konzum treba osobu koja će vratiti kupce i prihode. Ta osoba treba ići na teren, napuniti police Konzuma, uložiti u marketing, posvetiti se kampanjama i akcijama. Drugi zadatak je riješiti problem skupog zakupa trgovina Konzuma i prilagodit­i ih važećim tržišnim cijenama. Taj je zadatak, primjerice, bivši savjetnik Alvarez ocijenio prioriteto­m. Treći zadatak novog operativca u Konzumu bit će smanjenje troškova.

Razgovori o kreditu

U četvrtak je održan sastanak Vjerovničk­og vijeća Agrokora, do završetka ovog izdanja novina sastanak je još bio u tijeku, a raspravlja­lo se, među ostalim, i o novom kreditu Agrokoru. Iako je kredit trebao biti zaključen do kraja petka, jer iznos do 400 milijuna eura nije upitan, ipak se izvanredna uprava odlučila produljiti rok za kreditiran­je i ostaviti još desetak dana za moguće druge potencijal­ne ulagače. Pretpostav­lja se da je dano vrijeme Rusima u kojem se i oni mogu odlučiti hoće li ili ne sudjelovat­i u novom kreditiran­ju. Poletajev je u intervjuu rekao da postoje uvjeti pod kojima će pristati – od bolje suradnje i drugih uvjeta kreditiran­ja, koji ne uključuje roll-up. Da i dalje stoje pri tome da je za njih roll-up neprihvatl­jiv, potvrdio je Poletajev u razgovoru za Bloomberg.

Jedna loša vijest o Agrokoru odrazi se na gubitak jedan do dva posto kupaca idući dan

 ??  ?? Slavko Ledić Spominje se kao novo pojačanje u Konzumu, a mnogi u njemu vide kapacitet za vraćanje kupaca i prihoda Maksim Poletajev Agrokoru je potreban menadžment koji ima iskustva u poslovanju trgovačkih lanaca, rekao je u intervjuu za Večernji
Slavko Ledić Spominje se kao novo pojačanje u Konzumu, a mnogi u njemu vide kapacitet za vraćanje kupaca i prihoda Maksim Poletajev Agrokoru je potreban menadžment koji ima iskustva u poslovanju trgovačkih lanaca, rekao je u intervjuu za Večernji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia