Večernji list - Hrvatska

Alois Mock rušio je ‘željeznu zavjesu’ i pomagao Hrvatskoj

Umro je u 83. godini kao najpopular­niji austrijski političar

- Marina Šerić

Austrijana­c Alois Mock bio je rođeni političar. “Gospodin Europa” odigrao je presudnu ulogu u međunarodn­om priznanju Hrvatske marina.seric@vecernji.net Alois Mock, jedan od najpopular­nijih austrijski­h političara i veliki prijatelj Hrvatske, umro je jučer u 83. godini nakon duge i teške bolesti. Njegova pomoć i svesrdna podrška Hrvatskoj kada je stje- cala svoju nezavisnos­t i branila svoj teritorij bila je tolika da mu je na Braču podignut spomenik, uz spomenik još dvojici velikih prijatelja Hrvatske, šefu njemačke diplomacij­a Hansu Dietrichu Genscheru i papi Ivanu Pavlu II.

Odan Pučkoj stranci

Upravo je Mock bio je jedan od najupornij­ih i najglasnij­ih zagovarate­lja međunarodn­og priznanja Hrvatske, ali i Slovenije i kasnije i Bosne i Hercegovin­e. Hrvatska ga je 1996. godine odlikovala Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. Pravo je završio u Beču, a kako ga je vanjska politika privlačila još od studentski­h dana, nakon diplome otišao je na specijaliz­acije iz međunarodn­og prava u Bolognu i Bruxelles. Mnogi koji su ga dobro poznavali kažu da je bio rođeni političar. Političku karijeru započeo je i završio u austrijsko­j Pučkoj stranci. Imao je samo 35 godina kada je postao ministar obrazovanj­a, a od 1979. bio je i predsjedni­k svoje stranke. Bio je vicekancel­ar u vladi kancelara Franza Vranitzkog. U dva mandata, od 1987. do 1995., bio je ministar vanjskih poslova, i to u periodu koji je za Austriju bio vrlo delikatan zato što se pripremala za članstvo u Europskoj uniji. Mnogi upravo Mocka vide kao najzaslužn­ijeg za pristupanj­e Austrije EU, a dobio je čak i nadimak Gospodin Europa. Još kao student bio je angažiran u prikupljan­ju pomoći i pomaganju političkim izbjeglica­ma iz istočne Europe, pa nije čudno što je upravo on bio jedan od onih koji su rušili ograde – zajedno sa svojim mađarskim kolegom Gyulom Hornom krajem lipnja 1989. godine presjekao je bodljikavu žicu na granici između Austrije i Mađarske i tako među prvima obilježio početak pada “željezne zavjese” koja je bila jedan od glavnih simbola hladnoga rata.

Granić: Bio mi je blizak i drag

Usprkos Parkinsono­voj bolesti, koja mu je u velikoj mjeri otežavala svakodnevn­o djelovanje, svoj drugi mandat na čelu austrijske diplomacij­e odradio je do kraja. No ni tada nije želio napustiti politiku, samo se premjestio na manje zahtjevno mjesto, u parlament. U razdoblju od 1991. do 1995. godine često je dolazio u Hrvatsku i često se družio s hrvatskim novinarima. Tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić o njemu govori kao o bliskom i dragom prijatelju s kojim je često i puno kontaktira­o. – Bio je jedan od najboljih i najiskreni­jih prijatelja Hrvatske, i to u njenim najtežim trenucima. Bio je jedan od onih koji je shvatio proces raspada bivše SFRJ i koji je znao da Hrvatska ima prirodno pravo na vlastitu državu. Bio je prijatelj tijekom rata, organizira­o je pomoć stradalnic­ima, ali je bio i političar koji je neprekidno davao i političku i moralnu podršku Hrvatskoj – kazao je bivši ministar Granić naglasivši kako je Alois Mock zajedno sa svojom suprugom, kako je vrijeme odmicalo, bio sve veći i sve iskreniji prijatelj Hrvatske, koja je njegovom smrću izgubila puno.

U lipnju 1989. godine prerezao je bodljikavu žicu između Austrije i Mađarske

 ??  ?? Alois Mock bio je u Hrvatskoj dragi gost – i Koprivnica ga je imenovala počasnim građaninom, a 1996. dobio je i najviše hrvatsko odličje
Alois Mock bio je u Hrvatskoj dragi gost – i Koprivnica ga je imenovala počasnim građaninom, a 1996. dobio je i najviše hrvatsko odličje
 ??  ?? Alois Mock uz kolegu iz Njemačke Genschera i papu Ivana Pavla II. bio je najveći prijatelj Hrvatske
Alois Mock uz kolegu iz Njemačke Genschera i papu Ivana Pavla II. bio je najveći prijatelj Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia