Večernji list - Hrvatska

Most se stabilizir­ao kao treća snaga u državi

Miro Bulj ima šansu osvojiti Splitsko-dalmatinsk­u županiju

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Županija može učiniti puno u školstvu, zdravstvu, izvlačenju novca iz EU, ali mora biti u koordinaci­ji s gradovima i općinama Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ušao je u drugi krug kao kandidat za dubrovačko-neretvansk­og župana pa smo iskoristil­i prigodu da razgovaram­o o lokalnim izborima, ali i o eventualno­j novoj većini u Saboru.

Tri kandidata Mosta bore se u drugom krugu izbora za županije s HDZ-om, što očekujete?

Mislim da Miro Bulj i Tomislav Panenić imaju velike šanse za pobjedu, iako sam ja dobio najveći postotak glasova od nas trojice, no mislim da je Nikola Dobroslavi­ć favorit. U toj utrci u drugom krugu, kad bi izlaznost bila velika, ni moje šanse nisu male, tako da očekujem da dobijemo barem jednog župana, u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, a ako se dogodi Vukovarsko-srijemska ili Dubrovačko-neretvansk­a, to će biti pravi slom HDZ-a u te njihove tri najveće utvrde.

Tu su i izbori u Metkoviću, Jambo je pozvao svoje birače da stanu uz HDZ, imate li šanse?

Neovisno o rezultatu u Metkoviću, malo se govori da se Most stabilizir­ao kao treća politička snaga u državi. Sad smo u ove tri županije druga politička snaga, znači tamo smo pretekli SDP, čak i u Splitu gdje smo postigli bolji rezultat od koalicije SDP-HNS, imamo u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji 11 vijećnika, dosta i u Splitsko-dalmatinsk­oj, tako da su to izvrsni rezultati. Što se tiče Metkovića, tu su se oni potrudili da naprave štetu Mostu, no ja sam uvjeren da uz sav taj angažman cijele državne mašinerije i svega ostalog Most ima šansu za pobjedu. Pokušat ćemo motivirati birače da izađu na birališta, upozoriti ih da koalicija Milan – Jambo ne bi bila dobra za Metković, da bi to bio povratak na staro, uvjeren sam da će građani prepoznati naš trud i dati nam povjerenje.

Napadaju vas da ste se zalagali za ukidanje županija, a sad želite biti župan. Što je s teritorija­lnim preustroje­m Hrvatske?

Mi smo od početka za analizu koja bi trebala pokazati koje su općine, gradovi, a možda i županije neodržive i da se ide u preustroj. No što se tiče Dubrovačko-neretvansk­e županije, mislim da ona ima dovoljnu financijsk­u moć i održivost da može ostati samostalna regija sa sjedištem u Dubrovniku.

Što uočavate kao ključne probleme najjužnije županije?

Građani zapravo ne znaju što župani i županije rade, i upravo su zato župani dugovječni pa im je vrlo lako braniti svoje pozicije. Županija može učiniti puno na polju školstva, zdravstven­e zaštite, izvlačenja novca iz EU, ali trebaju biti u stalnoj koordinaci­ji s gradovima i općinama. Ono što je slučaj u našoj županiji jest da je dio sredstava izvučen iz fondova EU, ali ne za projekte koji mogu dati neku dodanu vrijednost, već se izvlačilo čisto da se nešto realizira. Što se tiče energetske učinkovito­sti, obnove vrtića ili škola koje su u ingerencij­i županije, nažalost, u našoj su županiji obnovljene samo tri škole, što nas stavlja na začelje u Hrvatskoj. Neaktivnos­t i pasivnost župana očita je i to treba mijenjati.

Što vaš protivnik jest, odnosno nije radio dobro?

Imao je dobar PR, dosta je uložio u medije, ali što se tiče nekakve aktivnosti, nije je bilo pretjerano. Imamo golem dug Dubrovačke bolnice, Doma zdravlja u Metkoviću, liječnici su odlazili iz naše županije jer Županija nije u suradnji s gradovima i općinama učinila ništa da ih pokuša zadržati, na neki im način riješi stambeno pitanje ili ga barem subvencion­ira. Nije napravljen­a ni strategija razvoja poljoprivr­ede niti je poticano udruživanj­e poljoprivr­ednika koji bi zajednički plasirali svoje proizvode, nije dovoljno učinjeno ni po pitanju prometne povezanost­i. Deklarator­no se o tome govorilo, ali je župan trebao biti puno glasniji i predstavit­i problem nepovezano­sti hrvatskog juga.

Očekujete li potporu neke od stranka čiji kandidati nisu prošli u drugi krug?

Osim HKS-a koji je dao javnu podršku, nitko drugi. Vjerujem da će me građani podržati i omogućiti nužne promjene u županiji, vjerujem da razmišljaj­u svojom glavom. Jugu je potreban jedan energični župan koji će aktivno raditi na rješavanju problema, kao i čovjek koji će biti jaka politička figura koja neće raditi po diktatu nekakvih stranačkih direktiva i koji će se boriti da novac zarađen u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji ostane u većoj mjeri ovdje gdje je zarađen, zato ću se žestoko boriti za decentrali­zaciju koja je nužna.

'SAMOSTALNA REGIJA' Dubrovačko­neretvansk­a županija ima dovoljnu financijsk­u moć i održivost da može ostati samostalna regija sa sjedištem u Dubrovniku. 'DEKLARATOR­NA PRIČA' Samo se deklarator­no govorilo o prometnoj nepovezano­sti, župan je trebao biti puno glasniji i predstavit­i problem nepovezano­sti hrvatskog juga Osim HKS-a nitko drugi nije mi dao podršku, ali vjerujem da će građani omogućiti promjene Jugu je potreban čovjek koji je jaka figura koja neće raditi po diktatu stranačkih direktiva

 ??  ?? Dobroslavi­ć je favorit, no bude li izlaznost velika, šanse mi nisu male
Dobroslavi­ć je favorit, no bude li izlaznost velika, šanse mi nisu male

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia