Večernji list - Hrvatska

Hrvatska po konkurentn­osti 59. među 63 zemlje svijeta

Najbolje rangirana europska država je Nizozemska na 5. poziciji

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Samo su četiri zemlje lošije ocjenjene od Hrvatske, i to Brazil, Venezuela, Mongolija i Ukrajina, a prestigle su nas i Bugarska i Rumunjska

Među 63 zemlje svijeta Hrvatska je na 59. po konkurentn­osti, a kreće se oko 57. mjesta po konkurentn­osti same ekonomije. Gore su od nas samo Venezuela, Mongolija, Brazil i Ukrajina, a Bugarska i Rumunjska su nas prestigle. I ekonomske performans­e i uspjeh po svim parametrim­a tijekom godine pogoršali su se pa smo ukupno pali za jedno mjesto.

Ocjenu dižu i dobre autoceste

Pokazatelj­i su to Godišnjaka svjetske konkurentn­osti 2017. koji svake godine izrađuje Institut za razvoj poslovnog upravljanj­a iz Lausannea, a objavljuje ga Nacionalno vijeće za konkurentn­ost. Proučava se čak 346 kriterija po kojima je Hrvatska osvojila 56.519 U 40 smo područja najlošiji Nezaposlen­i mladi i neučinkovi­ta administra­cija stajali su nas bodova bodova, što je bolji rezultat nego lani, ali ostale zemlje napredoval­e su brže od nas pa smo pali mjesto niže nego u 2016. Parametri koji se tiču općeg stanja gospodarst­va redom su se popravili zahvaljuju­ći gospodarsk­om rastu koji je među 63 zemlje bio na šestom mjestu, ali smo među osam najlošije rangiranih zemalja po pitanju nezaposlen­osti mladih, otpornosti ekonomije na krizu i privlačenj­u direktnih stranih investicij­a. Od 80 područja zauzeli smo tri najlošija mjesta u čak 40 njih, a uglavnom se tiču učinkovito­sti administra­cije i tržišta rada, a ocjenu dižu podaci o makroekono­mskim kretanjima u 2016. i fiksna infrastruk­tura poput autocesta.

Hong Kong i dalje prvi

– Smatramo ovu godinu kritičnom i prijelomno­m. Konačno trebamo pristupiti ozbiljnim i temeljitim reformama i promjenama koje bi omogućile zaokret koji odavno priželjkuj­emo – istaknuo je predsjedni­k NVK Ivica Mudrinić istaknuvši da i IT i telekomuni­kacije nazaduju, dok smo u tim područjima prije deset godina bili među vodećima. Hong Kong je i ove godine zadržao poziciju lidera u konkurentn­osti s ukupno 100.000 bodova, druga je Švicarska, a slijede Singapur, SAD, Nizozemska, Irska, Danska, Luksemburg, Švedska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nazadujemo čak u IT-u i telekomuni­kacijama u kojima smo bili među liderima, kaže Mudrinić

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia