Večernji list - Hrvatska

SAMO SE TERMINATOR MOŽE VRATITI U PROŠLOST, ALI NE I TRUMP

-

Možda najžešći udarac Trumpovu neshvaćanj­u da je budućnost u razvitku obnovljive energije zadao je Macron pozvavši sve američke znanstveni­ke da dođu raditi u Francusku. Nakon odluke američkog predsjedni­ka Trumpa da izvuče SAD iz Pariškog sporazuma o klimi (čime je svoju zemlju svrstao uz Siriju i Nikaragvu), njegov francuski kolega Macron, osim što je pozvao američke znanstveni­ke u Francusku, parafrazir­ao je na Twitteru Trumpov poklič „Učinimo Ameriku ponovno velikom” napisavši „Učinimo naš planet ponovno zelenim”. Još je rano govoriti hoće li Amerikanci doći u Pariz, ali je sigurno da su čelnici američke industrije ljutiti na Trumpa. Nakon što su danima objavljiva­li u listovima pismo u kojem su pozivali Trumpa da ne izvuče SAD iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015., kojim se predviđa smanjenje ispuštanja štetnih plinova za klimu do 28 posto do 2025., divovi Silicijske doline i menadžeri upozorili su na štete koje tim potezom Trump zadaje ekonomiji. Mnogi ekonomski savjetnici Bijele kuće počeli su napuštati

Predsjedni­ka SAD-a napuštaju savjetnici i kritiziraj­u privrednic­i

taj brod. Prvi je odlazak najavio Lloyd Blankfein, čelnik Goldman-Sachsa, objavivši na Twitteru da je Trumpova odluka „prepreka za okoliš i za vodeći položaj SAD-a”. Drugi je otišao Elon Musk, čelnik Tesle, treći Robert Iger, delegirani upravitelj Disneya, pa Jeff Immelt, čelnik General Electrica itd. Ali ako je Trump tu odluku donio da bi osnažio američku ekonomiju, a čelnici te ekonomije ga kritiziraj­u, kome onda ona ide u prilog? Možda naftašima? Ne! Darren Woods, čelnik naftne kompanije Exxon, najavio je da će se ta tvrtka pridržavat­i Pariškog sporazuma i smanjivati ispuštanje štetnih plinova. Dakle i u SAD-u ima onih, a ne samo u Europi i Kini, koji žele biti ključni igrači u spašavanju okoliša, koji drže da je obnovljiva energija budućnost i da se ne treba vraćati u ugljeno doba. Arnold Schwarzene­gger, bivši republikan­ski guverner Kalifornij­e i veliki borac za obnovljivu energiju, vratio se u filmsku ulogu Terminator­a i poručio Trumpu kako nitko ne može zaustaviti revoluciju za čistu energiju i vratiti nas unazad te dodao: “Ako se netko može vratiti u prošlost, onda je to Terminator.”

 ??  ?? SUSRET U ZEMUNIKU Akrobatska grupa “Red Arrows” (Crvene strijele) britanskog RAF-a posjetila je jučer zračnu bazu Zemunik gdje su ih dočekali piloti akrobatske grupe “Krila Oluje”.
SUSRET U ZEMUNIKU Akrobatska grupa “Red Arrows” (Crvene strijele) britanskog RAF-a posjetila je jučer zračnu bazu Zemunik gdje su ih dočekali piloti akrobatske grupe “Krila Oluje”.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia