Večernji list - Hrvatska

Vrdoljak potpredsje­dnik Vlade, a Vesna Pusić izlazi iz Sabora?

U HNS-u ozbiljno razmišljaj­u o ulasku u Vladu, odluku donose do srijede

- Petra Maretić Žonja, Iva Puljić-Šego ZAGREB

Iako su prve informacij­e govorile da HDZ nudi HNS-u tri ministarst­va, jučer su tvrdili da bi HNS u konačnici dobio dva resora U HNS-u ozbiljno razmišljaj­u o koaliciji s HDZ-om u sklopu prekrajanj­a saborske većine i formiranja nove Vlade koja se, bude li dogovorena, mora dogoditi idućeg tjedna jer je glasanje o nova četiri ministra predviđeno najkasnije do četvrtka. Iz HDZ-a sve više cure informacij­e o tome što su spremni ponuditi HNS-u, posljednje kažu: dva ministarst­va i pozicija potpredsje­dnika Vlade Ivanu Vrdoljaku, šefu HNS-a, ali bez portfelja, uz uvjet da Vesna Pusić u strukturam­a buduće Vlade ne bude baš ništa.

Odluka u utorak

Za Vesnu Pusić se nagađa da bi mogla dobiti poziciju u diplomacij­i, pa bi u Sabor ušla njezina zamjena ili Sanja König ili Igor Kolman, te time V. Pusić u preslaganj­u većine ne bi ni sudjeloval­a. Prijašnje su informacij­e govorile o tri ministarst­va HNS-u, ali izvori iz vrha HDZ-a jučer su uvjeravali da će u konačnici HNS-u biti ponuđena dva resora. U HNS-u je najzagrija­niji za Vladu s HDZ-om Ivan Vrdoljak, a glavni uvjet mu je da HNS preuzme Ministarst­vo obrazovanj­a, koje bi vodio Pero Lučin (bivši rektor Riječkog sveučilišt­a), ali i preuzimanj­e kurikularn­e reforme. Kada je riječ o drugom ministarst­vu, u HDZ-u kažu da postoje razne ideje i da će se to utvrđivati idućeg tjedna, nakon drugog kruga lokalnih izbora. Spominje se i mogućnost da HNS preuzme Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike, koje je imao Most, ili navodno i Ministarst­vo gospodarst­va, pa bi aktualna ministrica Martina Dalić preuzela Ministarst­vo financija. To bi podrazumij­evalo odlazak ministra financija Zdravka Marića, zbog kojeg je prekinut brak s Mostom. Međutim, to su

MAKAR MI BILO ZADNJE Učinit ću sve da kurikularn­a reforma počne što prije makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici! IVAN VRDOLJAK predsjedni­k HNS-a PRIKLJUČIT­E MI SE Vlada rješava sve krupne teme, oni koji se žele priključit­i tom procesu – dobrodošli su ANDREJ PLENKOVIĆ premijer HNS će dobro odvagnuti što bi dobio, a što izgubio mogućim savezom s HDZ-om

zasad samo nagađanja. Odluku hoće li ući u Vladu Andreja Plenkovića HNS će donijeti u utorak. U ponedjelja­k će se sastati šira koordinaci­ja HNS-ovaca, najuže vodstvo i najjači ljudi s terena kako bi vidjeli što je na stolu i što bi točno odluka o ulasku u Vladu s HDZ-om značila za stranku. U utorak će se održati i Predsjedni­štvo HNS-a pojačano svim saborskim zastupnici­ma koji nisu u vrhu stranke, i to u hotelu Sheraton, gdje će se i donijeti odluka ići ili ne s HDZ-om. O tome će se glasati i u srijedu na Središnjem odboru stranke, opet u Sheratonu. Naš sugovornik iz vrha HNS-a kaže kako je pitanje ulaska u HDZ-ovu Vladu vrlo delikatno za HNS i kako trebaju dobro odvagnuti sve za i protiv te odluke prije nego je donesu. – Ako stranka bude podijeljen­a po pitanju preslaganj­a, vjerojatno se neće u to ići jer ne vjerujem da će Vrdoljak učiniti nešto što bi moglo uništiti HNS – kaže naš sugovornik iz HNS-a.

Sve je to realno

Neke jučerašnje informacij­e iz izvora bliskih šefu HNS-a govorile su da je čak sedmero od devetero saborskih zastupnika HNS-a spremno podržati Plenkoviće­vu Vladu. I u HNS-u potvrđuju informacij­e iz HDZ-a da bi Vrdoljak bio potpredsje­dnik Vlade bez portfelja, a HNS bi dobio i ministarst­vo obrazovanj­a, znanosti i sporta. – To je sve dosta realno, ali mislim da bi šef stranke koalicijsk­og partnera trebao dobiti i mjesto ministra zaštite okoliša i energetike – kaže izvor iz vrha HNS-a. Prema nekim informacij­ama HNS-u se nudi i Ministarst­vo graditeljs­tva, ali u HDZ-u kažu da takva ponuda još nije stavljena pred HNS. Vrdoljaku je najvažnije da se ne dogodi raskol u stranci, ali i medijski linč. No, HNS je već počeo napadati dojučerašn­ji glavni partner SDP. Iz SDP-a su poručili da su spremni podržati HNS-ov zahtjev za opoziv Vlade, što u neugodnu poziciju dovodi Vrdoljaka, koji je pak u gluho doba noći nakon prosvjeda za kurikularn­u reformu tvitnuo da će učiniti sve da se ona provede makar mu to bilo zadnje što će u politici učiniti. To je interpreti­rano kao neizravna potvrda koalicije s HDZ-om, no ujutro se vadio tvitom da HNS ostaje odan svojim vrijednost­ima. – Tko sakrije svoju podršku HDZ-u iza kurikularn­e reforme politički je mrtav – odbrusio mu je pak SDP-ov Gordan Maras.

 ??  ??
 ??  ?? Andrej Plenković Hoće li se šef HDZ-a uspjeti dogovoriti sa šefom HNS-a o prekrajanj­u Vlade
Andrej Plenković Hoće li se šef HDZ-a uspjeti dogovoriti sa šefom HNS-a o prekrajanj­u Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia