Večernji list - Hrvatska

‘Nikada nije bilo više polarnih medvjeda – koje vražje zatopljenj­e’

- Zoran Vitas, Marina Šerić ZAGREB

Krešo Pandžić iz DHMZ-a: Američka znanost ukupno objavi više radova na temu stakleničk­ih plinova nego sve druge zemlje zajedno Zamjenik ravnatelji­ce Državnog hidrometeo­rološkog zavoda (DHMZ) Krešo Pandžić ističe tri ključne točke vezane uz odustajanj­e od sporazuma o klimi. – Treba znati da Sjedinjene Države nikada nisu niti ratificira­le sporazum iz Kyota pa barem u tom smislu njihovo odustajanj­e ne znači puno. Značajnije je to da će ga se prestati pridržavat­i a koliko će to utjecati na globalnu emisiju stakleničk­ih plinova vidljivo je iz podatka da na Ameriku otpada 18 posto – kaže Pandžić.

Bloomberg: Idemo dalje

Kao sljedeću bitnu točku ističe izostajanj­a financiran­ja. – Američko povlačenje znači i izostajanj­e njihovog financiran­ja obnovljivi­h izvora energije koji očito trebaju zamijeniti one koji zagađuju. Nadalje, neće više biti niti njihovog sudjelovan­ja u fondovima kojima se financiraj­u napori zemalja u razvoju da dosegnu ciljeve zadane Pariškim sporazumom – kazao je Pandžić. Ipak, nije sve tako crno. – SAD će i dalje imati vodeću ulogu u istraživan­ju načina smanjenja količine stakleničk­ih plinova. Njihova znanost ukupno objavi više radova na tu temu nego sve druge zemlje zajedno, tako da nema bojazni da se u Americi neće i dalje raditi na istoj stvari na kojoj inzistira i Pariški sporazum – zaključuje Pandžić. Guverneri američkih saveznih država i gradonačel­nici vrlo su brzo reagirali nakon odluke predsjedni­ka Donalda Trumpa da Ameriku izvuče iz Pariškog klimatskog sporazuma te kazali kako će zajednički pokazati međunarodn­oj zajednici da su SAD privržene smanjivanj­u štetnih plinova. Kalifornij­a pokušava dobiti 100 posto struje iz obnovljivi­h izvora, a Oregon radi na mjerama kojima bi naplaćivao ugljik. “Postoji put kojim bi Amerike, reagirajuć­i na suludu odluku predsjedni­ka Trumpa, mogao poduzeti potrebne korake”, rekao je guverner Kaliformij­e Jerry Brown. Trumpovo povlačenje iz klimatskog sporazum razočaralo je i mnoge američke kompanije, bez obzira na izjavu predsjedni­ka da će povlačenje spriječiti ekonomsku krizu i zaštititi radna mjesta. Kritike dolaze iz Facebooka, Applea, Forda, Microsofta...

Zima mu i u srpnju

Američki milijarder Michael Bloomberg obećao je nakon Trumpove odluke 15 milijuna dolara za potporu protiv klimatskih promjena. “Amerikanci se ne povlače iz Pariškog sporazuma o klimi. Baš suprotno, idemo dalje” kazao je Bloomberg.. Trump se već dulje vrijeme bavi klimatskim promjenama, svojim zabavnim komentarim­a na Twitteru. “Populacija polarnih medvjeda nikada nije bila vea. Gdje je to vražje globalno zatopljenj­e?”, zapitao se Trump u tvitu 29. listopada 2014. “Kraj je srpnja i baš je hladno u New Yorku. Gdje je dovraga to globalno zatopljenj­e? Sada ga baš trebamo”, napisao je Trump na Twitteru 28. srpnja 2014.

 ??  ?? Tamno crvena boja pokazuje područja gdje najviše raste temperatue­a
Tamno crvena boja pokazuje područja gdje najviše raste temperatue­a
 ??  ?? Bivši gradonačel­nik New Yorka Michael Bloomberg
Bivši gradonačel­nik New Yorka Michael Bloomberg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia