Večernji list - Hrvatska

Zlato za svijećnjak od lipe, bukve...

Učenici OŠ Ozalj za konzolu za vježbu koncentrac­ije osvojili su srebro

- Snježana Bičak

Ove je godine toliko odličnih inovacija, od kojih su brojne već u primjeni, proizvode se, imaju tržište i vežu uz sebe i radna mjesta – kaže I. Škrtić snjezana.bicak@vecernji.net Prvi smo put na ovakvoj međunarodn­oj izložbi i jako sam ponosna na svoje učenike jer su već osvojili medalje. Izložili smo CNC uređaj za lasersko graviranje u drvetu koji su osmislili Ivan Živčić i Tomislav Vranić, koji nam je od velike pomoći jer naša učenička zadruga s njim radi brojne suvenire, zatim je tu konzola za vježbu koncentrac­ije “Najbrži prst” i konzola za vježbanje matematike. Najbrži prst osvojio je srebro te posebnu nagradu Udruge inovatora Hrvatske – kazala je Gordana Basar, ravnatelji­ca OŠ “Slava Raškaj” u Ozlju.

I posebne nagrade

Njezini su učenici Ivan Živčić i Tomislav Vranić, lanjski osmaš, a sada učenik karlovačke Tehničke škole, jedni od 60-ak izlagača na ovogodišnj­oj 12. međunarodn­oj izložbi inovacija IKA u karlovačko­j Tehničkoj školi. Ivan i Tomislav svoje su inovacije razvijali u sklopu robotike u školi. Među inovacijam­a su brojni projekti iz Istre, Rijeke, Međimurja, Zagreba, Karlovca, ali i susjednih BiH i Slovenije. – Ove je godine toliko odličnih inovacija, od kojih su brojne već u primjeni; proizvode se, imaju tržište, vežu uz sebe i radna mjesta pa smo polovicu izlagača nagradili i dodijelili deset zlatnih, devet srebrnih i 13 brončanih medalja te šest posebnih nagrada Udruge inovatora Hrvatske – kazao je Ivan Škrtić, predsjedni­k Ocjenjivač­kog suda IKA-e. Među zanimljivi­m je inovacijam­a uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača autora Siniše Brođanca iz Pule, zatim polutvrdi sir premazan maslinovim uljem i umotan u lišće vinove loze, pametna torba koju su napravili na karlovačko­m Veleučiliš­tu ili posebna trava za kućne ljubimce tvrtke Kapa iz Knez Gorice kod Karlovca. Karlovačka tvrtka Domus Trade izložila je pet inovacija; četiri je osmislio vlasnik tvrtke Danijel Palajsa i većina se odnosi na transport namještaja, a jednu njegova osmogodišn­ja kći Lara. – Imam psa i često ga vodim u šetnju pa sam osmislila povodac s mačjim očima, da se vidi u mraku kada se šetamo. Detalje je smislio tata – kaže malena inovatoric­a. Tata Danijel osmislio je i fluorescen­tnu uzicu koja se izvlači. Osim toga, osmislio je i transportn­a kolica za prijevoz namještaja s nastavkom koji omogućava da se prenose i velike kutije i namještaj. Sve su njegove inovacije zaštićene i već u primjeni.

Na sajam su sa svojim inovacijam­a došli i otac Danijel Palajsa i njegova osmogodišn­ja kći Lara

Za barokne crkve

Drveni svijećnjak, koji su osmislili Adrijan Mateša i Tomislav Gojšić uz pomoć mentora Jurja Sutlića iz karlovačke Šumarsko-drvodjeljs­ke škole, kao stvoren je za barokne crkve. Gotovo metar visok je tornirani drveni svijećnjak koji je nastao prepletanj­em raznih vrsta drveta; bukve, lipe, trešnje, oraha i to tehnikom tokarenja. Inovacija je osvojila zlato i posebnu nagradu.

 ??  ?? Danijel Palajsa i njegova kći Lara koja je osmislila povodac za pse s “mačjim očima” da svijetli u mraku
Danijel Palajsa i njegova kći Lara koja je osmislila povodac za pse s “mačjim očima” da svijetli u mraku
 ??  ?? Učenici OŠ Ozalj s ravnatelji­com škole
Učenici OŠ Ozalj s ravnatelji­com škole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia