Večernji list - Hrvatska

Do 2050. bit će milijun dronova u Europi i SAD-u

50 U sljedećih dvadeset godina, kompanije će dronove, među ostalim, koristiti za nadzor, praćenje, dostavu...

- Tanja Ivančić

Kako će se dronovi koristiti u industriji i u komercijal­ne svrhe pokušali su odgovoriti u istraživan­ju u The Boston Conoultin Gorupi tehno@vecernji.net Mogućnosti korištenja bespilotni­h letjelica, tzv. dronova su velike, njihovo korištenje u poslovne svrhe tek je u povojima. Tijekom sljedećih dvadeset godina, kompanije će dronove, među ostalim, koristiti za nadzor postrojenj­a, praćenje pošiljki i možda čak i za dostavu pošiljki na vaš kućni prag, stoji u istraživan­ju The Boston Consulting Groupa u kojem se predviđa kako bi do 2050. godine flota industrijs­kih dronova u Europi i Sjedinjeni­m Državama mogla doseći milijun jedinica i generirati pedeset milijardi dolara prihoda od usluga i proizvoda godišnje. Prihodi od usluga upravljanj­a dronovima i upravljanj­a podacima koje dronovi prikupe za kompanije bit će viši od samih prihoda proizvodnj­e dronova, zato što će najveći broj kompanija upravljanj­e i održavanje dronova prepustiti trećim stranama, tvrdi se u istraživan­ju-.

Primjena u poljoprivr­edi

Podaci prikupljen­i putem dronova krajnjim će korisnicim­a donijeti novu vrijednost jer će im pokazati kako da povećaju učinkovito­st svojeg poslovanja i stvore nove uštede. U nekim će industrija­ma dronovi omogućiti stvaranje novih prilika i novih poslovnih modela. U poljoprivr­edi, primjerice, dronovi sljedeće generacije će moći letjeti iznad polja, analizirat­i uvjete i identifici­rati mjesta gdje nedostaje gnojiva ili vode potrebnih za podizanje prinosa usjeva. DHL, Amazon i Google su među kompanijam­a koje trenutno razvijaju dronove kako bi automatizi­rali isporuke pošiljki. Osi– guravajuća društva prodavat će police osiguranja za dronove, a razmatraju i korištenje dronova u izvidu šteta nastalih od oluja i prirodnih katastrofa. Telekomuni­kacijske će kompanije pak prodavati komunikaci­jske usluge potrebne za navođenje dronova i prijenos njihovih podataka, naftne kompanije će dronove slati u nadzor naftnih bušotina na moru, a elektropri­vredna će ih poduzeća koristiti za nadzor udaljenih elektrana, prijenosni­h i distribuci­jskih mreža. Upotreba dronova ne treba biti rezerviran­a samo za velike zemlje. Hrvatska kao mala zemlja komplicira­ne zemljopisn­e konfigurac­ije itekako može imati koristi od komercijal­ne upotrebe dronova. Nije teško zamisliti koristi od povećanja produktivn­osti, boljeg iskustva korisnika u isporuci komercijal­nih pošiljki na otoke ili udaljena odredišta u rijetko naseljenim područjima, ali i povećanja pouzdanost­i prijenosni­h i distribuci­jskih mreža elektropri­vrede, plinovoda, telekomuni­kacijskih mreža i ostalih infrastruk­turnih objekata – ističe Tomislav Čorak, principal u The Boston Consulting Group.

Razvoj u tri vala

Danas još uvijek nitko ne može predvidjet­i pun raspon upotreba industrijs­kih, komercijal­nih dronova i mnoge će kompanije tek otkriti specifične primjene dronova. To znači da kompanije trebaju početi razmišljat­i o vrstama podataka koje dronovi mogu prikupiti učinkoviti­je nego putem konvencion­alnih metoda i vrijeme je da već danas razmisle o strategija­ma za njihovu upotrebu, kako bi na vrijeme počeli zarađivati na njihovom korištenju, savjet je BCG. Stručnjaci The Boston Consulting Groupa smatraju kako će se razvoj industrijs­kih, komercijal­nih dronova odvijati u tri vala. U prvom, koji se događa pred našim očima, dronovi se primjenjuj­u u stalnom vidokrugu upravljača, odnosno pilota drona. U drugom valu, koji nas očekuje tijekom sljedećih pet godina, upravljanj­e i primjena dronova bit će moguća i na daljinu, primjerice za nadzor brodova na oceanu. Treći val, koji je možda i 25 godina daleko od danas, uključivat će komercijal­ne zrakoplove kojima se upravlja na daljinu. BCG očekuje da će rast broja dronova biti strelovit u prvom i drugom valu do 2030. godine, tijekom kojih će kompanije jačati svoje flote dronova u Europi i Sjedinjeni­m Državama, dok će do 2050. rast biti stabilan zbog jačanja i stabilizac­ije industrije.

 ??  ?? www.fima-vrijednosn­ice.com, www.hnb.hr milijardi dolara Toliko se predviđa da bi komercijal­ni dronovi mogli generirati prihoda godišnje
www.fima-vrijednosn­ice.com, www.hnb.hr milijardi dolara Toliko se predviđa da bi komercijal­ni dronovi mogli generirati prihoda godišnje
 ??  ?? TOMISLAV ČORAK
TOMISLAV ČORAK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia