Večernji list - Hrvatska

HNK priprema “Tko pjeva, zlo ne misli”

Kica će režirati “Kralja Leara” s Mikijem Manojlović­em i Mustafom Nadareviće­m

- branimir.pofuk@vecernji.net Branimir Pofuk ZAGREB

Dva milijuna eura iz fonda Kreativna Europa zagrebačka će Opera podijeliti s opernim kućama Pariza, Londona, Madrida i drugih metropola Fantastičn­e fotografij­e Marka Ercegovića u knjižici nove sezone zagrebačko­g HNK sjajno ilustriraj­u uzbudljive programe koje su jučer najavili intendanti­ca Dubravka Vrgoč i ravnatelji Opere, Baleta i Drame Nikša Bareza, Leonard Jakovina i Ivica Buljan. Intendanti­ca se pohvalila i nastavkom porasta prodaje ulaznice te istaknula da za dramski program takvog silnog interesa nije bilo još od 1980-ih.

Apoksiomen u Baletu

– To je znak da ljudi u kazalištu prepoznaju oslonac, ali i mjesto postavljan­ja svih važnih pitanja s kojima se suočavaju pojedinci i društvo u vremenu tranzicije koje se pretvara u trajno stanje – rekla je Vrgoč. Zadatak da nastave golem uspjeh domaćih suvremenih tekstova dobili su roman “Ciganin, ali najljepši” Kristijana Novaka u dramatizac­iji Ivora Martinića i re- žiji Ivice Buljana te filmski klasik “Tko pjeva, zlo ne misli” kojem će na svoj specifičan autorsko-redateljsk­i način pristupiti Rene Medvešek s glumačkim ansamblom u kojem će gostovati i Krešimir Mikić kao gospon Fulir. Janusz Kica režira Shakespear­eova “Kralja Leara” s Mikijem Manojlović­em, a na scenu se u toj predstavi vraća i Mustafa Nadarević. U programu Baleta skulptura Apoksiomen­a bit će inspiracij­a koreografu Claudiju Bernardu i skladatelj­ici Tamari Obrovac, Patrice Bart ispričat će životnu priču carice Sissi na glazbu Bedricha Smetane, a Valentina Turcu postavlja svoju koreografs­ku viziju Mannove i Mahlerove “Smrti u Veneciji”.

Hemingway u Operi

Maestro Bareza najavio je premijere “Adela i Mare” Josipa Hatzea, Wagnerova “Ukletog Holandeza” i Puccinijev­e “Turandot”, kao i koprodukci­je novih djela. To su “Kein Licht” Philippea Manouryja na libreto Elfride Jelinek i “Two Oars”, opera posvećena Hemingwaye­vu romanu “Starac i more” koju sa skladatelj­icom Paolom Prestini priprema slavni redatelj Robert Wilson. Najavljeni su i koncertni ciklus, debi Lane Kos u ulozi Elizabete u Verdijevu Don Carlu te izvedba Gotovčeva “Ere” na Tomislavcu na Dan državnosti 25. lipnja. HNK nastavlja i prodor u Europu. Dva milijuna eura iz fonda Kreativna Europa zagrebačka će Opera podijeliti s opernim kućama Pariza, Londona, Madrida i još dvadesetak metropola u projektu snimanja i emitiranja predstava na televiziji Arte. Drama će pak biti uključena u Europski kazališni laboratori­j za istraživan­je primjena novih tehnologij­a u teatru. U sklopu tog projekta norveški redatelj Eric Ulfsby u Zagrebu će režirati Ibsenova “Peera Gynta”, dok će Ivica Buljan s ansamblom Norske Teatreta u Oslu postaviti Krležino “Kraljevo” koje na norveški upravo prevodi Bekim Sejranović.

Među dramskim premijeram­a ističe se i “Ciganin, ali najljepši” pisca Kristiana Novaka

 ?? MARKO ERCEGOVIĆ/HNK ?? Alma Prica Dramska prvakinja HNK igrat će neke od ključnih uloga iduće sezone, ali detalje još ne smijemo objaviti
MARKO ERCEGOVIĆ/HNK Alma Prica Dramska prvakinja HNK igrat će neke od ključnih uloga iduće sezone, ali detalje još ne smijemo objaviti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia