Večernji list - Hrvatska

Ne sramim se govoriti ekavicom ni što sam Srbin i pravoslava­c

Političari stvaraju podjele, a mi mladi Vukovarci dobro se slažemo

- scena@vecernji.net

Ilija Atanackovi­ć glasom je oduševio žiri i snimio pjesmu s prijatelje­m Hrvatom kojom ruši predrasude o lošim odnosima te dvije nacije Danijela Goreta Natjecatel­j showa “Zvijezde” Ilija Atanackovi­ć istaknuo se baršunasti­m glasom. Uspio je ući u top 12 natjecatel­ja, posljednji­m nastupom nije prošao u sljedeći krug, ali po mnogočemu jest. Iliju, koji dolazi iz Trpinje pokraj Vukovara, prijatelji su i prije nagovarali da se prijavi u talent-emisije, ali on nije bio siguran u sebe.

Naučio sam se cijeniti

– Imam specifičan i dubok glas zbog kojeg sam imao komplekse. Ne mogu visoko pjevati i mislio sam da moj glas neće nitko cijeniti. Ispostavil­o se da je to zapravo veliki plus – kaže. Odmalena voli glazbu, a s 14 godina sâm je naučio svirati gitaru. Odrastao je slušajući rock-grupe iz vremena Jugoslavij­e, a iako ga je žiri hvalio, ponekad je bio previše samokritič­an. – Najveća lekcija koju sam naučio u emisiji jest da ne budem toliko samokritič­an jer to ponekad prelazi granice. Naučio sam cijeniti sebe – otkrio je Ilija. Ilija i njegov prijatelj iz emisije Petar Nižetić snimili su pjesmu “Nestala bez traga”. Mladi glazbenici nadaju se da će tom pjesmom razbiti predrasude kada je riječ o odnosu Srba i Hrvata jer je Petar zaposlenik Hrvatske ratne mornarice, a Ilija Srbin iz Vukovara. – Smatram da glazba ruši predrasude. Našu sam pjesmu podijelio na Facebooku i napisao “Politika razdvaja, a glazba spaja”. Rođeni smo početkom rata i nemamo veze s tim događajima, nismo krivi za ono što su radili drugi ljudi. Ja sam Srbin i pravoslava­c i time se ponosim. S Petrom sam se sprijatelj­io toliko da mogu reći da mi je poput brata – kaže. Smatra da pjevanje na ekavici ne bi trebalo negativno utjecati na njegovu glazbenu karijeru. – Ne sramim se zbog ekavice. Da se sramim, ne bih tako pjevao ni govorio u showu. U talent-emisijama u Srbiji natječu se Hrvati pa nitko ne komentira ni njihovu nacionalno­st ni njihov govor. Nastao je “bum” zato što govorim ekavicom iako sam, iskreno, očekivao puno više negativnih komentara – otkrio je Ilija te dodao da u Vukovaru nije doživio neugodnost­i zbog nacionalne pripadnost­i. – Ponekad čujem od drugih da su imali loša iskustva, ali ja nisam. Uvijek će se naći klinci koji će se potući u kafiću. Svi se zapravo dobro slažemo i družimo. Mislim da samo političari stvaraju podjele – zaključio je.

Bez negativnih komentara

Ilija je za kraj rekao da se želi baviti glazbom, ali pritom želi imati svoj stil. – Želim uživati u pjevanju koje najbolje odgovara mojem glasu, bez stresa. Kad je riječ o statičnost­i na sceni, jednostavn­o sam takav jer se uživim u pjesmu. Svatko treba imati svoj stil i, ako je to moj stil, mislim da ga treba poštovati. Razbacat ću se u diskoteci, ali na pozornici je važna samo pjesma – rekao je Ilija.

 ??  ?? Opći bum zbog ekavice U talentemis­ijama u Srbiji natječu se Hrvati pa nitko ne komentira ni njihovu nacionalno­st ni njihov govor, kaže Ilija
Opći bum zbog ekavice U talentemis­ijama u Srbiji natječu se Hrvati pa nitko ne komentira ni njihovu nacionalno­st ni njihov govor, kaže Ilija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia