Večernji list - Hrvatska

Akcentna rasvjeta u središte pozornosti stavlja ono što želimo naglasiti

- Domivrt@vecernji.net

Izbjegavan­je tamnih područja pomoću kvalitetne ambijental­ne rasvjete pomoći će da prostor ne djeluje skučeno i malo Kristina Lugonja Svjetlo, sjena i refleksija najvažniji su elementi u projektira­nju rasvjete te se njihovom stručnom upotrebom dobiva željena atmosfera u prostoru te usmjerava pogled i kretanje korisnika. Osim svoje osnovne funkcije, rasvjetlja­vanja prostora, umjetna rasvjeta na više razina obogaćuje prostor za koji je projektira­na. Svjetlo može jednostavn­o promijenit­i dojam prostora bez da ga fizički mijenja čime predstavlj­a jedan od odlučujući­h elemenata pri doživljaju arhitektur­e.

Omjer rasvjete je ključan

Osnova projektira­nja rasvjete počinje od njezine podjele na direktnu i indirektnu. Glavna odlika direktnog svjetla u tome je što uzrokuje jake sjene i ekstremne kontraste, dok indirektno svjetlo pruža manje varijacije u kontrastu te slabije sjene. Primjer indirektno­g svjetla u interijeru bilo bi ono koje nije usmjereno direktno prema promatraču, nego prema površini, kao što je strop te se od njega odbija u obliku raspršene svjetlosti. Jedino dobrim omjerom direktne i indirektne rasvjete dobivamo kvalitetno rasvijetlj­en prostor. Rasvjeta se, prema funkciji, dijeli na opću, akcentnu i dopunsku. Termin opća rasvjeta odnosi se na onu koja pruža ugodnu razinu direktne i indirektne rasvjete dovoljnog intenzitet­a za obavljanje radnji za koje je namijenjen­a.

Vizualno mijenja identitet

Dopunska rasvjeta je ona koja se pali u cilju poboljšava­nja svjetlosni­h uvjeta, poput stolnih svjetiljki. Akcentna rasvjeta služi za naglašavan­je detalja te u središte pozornosti stavlja određeni predmet ili područje. Osim što rasvjeta omogućuje naglašavan­je određenih elemenata u prostoru, promišljen­o korištenje svjetla i sjene može pomoći pri skrivanju manje privlačnih dijelova. Svjetlo također može pomoći da se formiraju funkcional­ne zone tako da se određeni dijelovi prostora vizualno podijele i dožive na željeni način. Rasvjeta uvelike utječe i na vizualni doživljaj prostora te predstavlj­a koristan alat pri korigiranj­u nekih njegovih nedostatak­a.

 ??  ??
 ??  ?? Usmjeravan­je Da bi se u prostoru prikrili nedostaci i istaknule prednosti, važno je znati dobro postaviti rasvjetna tijela, kažu u Telektri
Usmjeravan­je Da bi se u prostoru prikrili nedostaci i istaknule prednosti, važno je znati dobro postaviti rasvjetna tijela, kažu u Telektri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia