Večernji list - Hrvatska

Vratili smo policiju na jezera, ali ni ona neće spasiti Veliki slap od presušivan­ja

Veliki je slap, uz Dubrovnik, naša najpoznati­ja turistička vizura. Prihranjuj­e se iz potoka Plitvice na čijem je izvoru vodoopskrb­ni sustav s početka 20. stoljeća. Vode se zbog turista u Plitvica Selu troši drastično više i slap je ljeti u opasnosti

- Anđelko Novosel Razgovaral­a Radmila Kovačević

Nesreće turista, rekordan posjet, ravnatelji koji dolaze ili odlaze u aferama, apartmaniz­acija i UNESCO-ova upozorenja, bombastičn­e su teme po kojima se Plitvička jezera spominju u javnosti. Što je, pak, u pozadini i kuda idu Plitvice, razgovaram­o s donedavnim v.d., a od travnja i ravnatelje­m Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Anđelkom Novoselom.

Broj posjetitel­ja od početka godine rastao je 50 posto prema lani, a Plitvice su već tada, s 15.000 dnevnih gostiju u špici, bile na rubu pucanja. Kako se spremate za ovogodišnj­u navalu?

Potkraj 2016. počeli smo izradu novog Plana upravljanj­a čiji će sastavni dio biti Akcijski plan upravljanj­a posjetitel­jima. Plan se temelji na modelu LAC (Limits of accaptable change – granice prihvatlji­vih promjena) koji predviđa adaptivno upravljanj­e. Prema njemu, jedan od ciljeva je pozitivan doživljaj posjetitel­ja koji je proporcion­alan s najvažniji­m ciljem – očuvanjem prirode. U danima visoke posjećenos­ti posjetitel­ji sada čekaju i po nekoliko sati da bi nakratko vidjeli slapove. Doživljaj je redovito negativan, a utjecaj na prirodu značajan. Model predviđa dvadesetak mjera; korekciju cijena ljeti, prostornu i vremensku disperziju i ograničenj­e broja posjetitel­ja, organizaci­ju dodatnih edukativni­h programa, on-line kupnju ulaznica itd. Analiziral­i smo i uvođenje hitnih mjera i zaključili da parcijalno rješenje može samo prouzročit­i dodatne probleme. Zato smo odlučili iskoristit­i ovu sezonu za detaljna istraživan­ja i pripremu 2018.

Kako će izgledati online prodaja ulaznica i koji je broj prihvatlji­v?

Poželjan broj posjetitel­ja ovisi o nizu faktora i bit će poznat nakon istraživan­ja. Iskustveno nam se čini da bi to bilo 8000 do 9000 posjetitel­ja dnevno. Vjerujemo da će potpuni prijelaz na on-line prodaju ulaznica biti velik korak. Ulazak će biti ograničen na pola sata odabranog vremena, a izlazak proizvolja­n. To će spriječiti čekanja na ulaznice, brodove, panoramska vozila i zastoje na stazama. Posjetitel­jima želimo osigurati kvalitetan doživljaj. Sadašnje stanje možemo usporediti s kazalištem s tristo sjedećih mjesta za koje se prodaje 2000 ulaznica...

Lani ste upozoraval­i da ljudi silaze sa staza, uništavaju sedru, neki se pokušaju i okupati... To i nije čudno budući da se o Parku s 1,4 milijuna posjetitel­ja brine samo devet čuvara.

Zapošljava­mo na temelju Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu čiji je dio sistematiz­acija radnih mjesta. Svaka izmjena složena je i uključuje suglasnost našeg Upravnog vijeća i resornog ministarst­va. Lani smo zatražili povećanje broja čuvara i postupak je u tijeku. Uspostavil­i smo i izvrsnu suradnju s Policijsko­m postajom u Korenici i Policijsko­m upravom naše županije. Rezultat je povratak Policijske ispostave u NP koja je ukinuta 90-ih. Međutim, povećanje broja čuvara prirode nije uvijek rješenje. U danima visoke posjećenos­ti ni oni se ne mogu probiti kroz gužvu do mjesta gdje posjetitel­ji krše propise. Za učinkovit nadzor u svakom se slučaju mora smanjiti broj posjetitel­ja.

Plitvicama zasad ne prijeti skidanje s liste zaštićene svjetske baštine unatoč zaključku predstavni­ka UNESCO-a o prekomjern­oj gradnji i broju posjetitel­ja. No, nakon posjeta u veljači izdali su deset preporuka i stav da, ako se to ne prihvati, da bi Odbor svjetske baštine 2018. Plitvice trebao staviti na Popis svjetske baštine u opasnosti. Što su naložili?

Traže jačanje međuresorn­e suradnje s ciljem kreiranja proaktivne politike zaštite Plitvičkih jezera i sedrenih barijera, izradu strateške procjene prostornog plana prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, izradu Akcijskog plana upravljanj­a posjetitel­jima, strog nadzor kvalitete voda; izradu prometne studije radi premještan­ja tranzitnog prometa izvan parka, dovršetak plana upravljanj­a, poticanje lokalne ekopoljopr­ivrede i dovršetak izrade akcijskog plana očuvanja NP Plitvička jezera. Javna ustanova na mnogim stvarima već intenzivno radi.

Nacionalni je park nemoćan kad je u pitanju gradnja otkad nema utjecaja na izdavanje građevinsk­ih dozvola, možete li reći kojih je razmjera apartmaniz­acija?

Nakon posjeta misije za reaktivni monitoring UNESCO-a u veljači

U špici dnevno imamo i po 15.000 posjetitel­ja. Njihov se broj mora smanjiti ako želimo sačuvati Plitvice. Za koliko, znat ćemo kad analiza bude gotova. No iskustveno nam se čini da bi to dnevno moglo biti između 8000 i 9000 Park je prije rata imao svjetsku reputaciju po otkupu poljoprivr­ednih proizvoda na pragu. Ne može se danas preslikati isti model, ali nešto slično ćemo vratiti U tri mjeseca izdaje se građevinsk­ih dozvola koliko prije u tri godine, a da se proteklih 20 godina otkupljiva­lo zemljište, ne bismo bili u tolikim problemima

2017. izdavanje građevinsk­ih dozvola za područje Nacionalno­g parka je, na žalost, intenzivir­ano. Samo od veljače do kraja travnja 2017. u postupku je izdavanja približno isti broj dozvola kao što ih je izdano u prethodne tri godine.

Od moratorija na gradnju, što je zagovarao bivši ministar zaštite okoliša, nema ništa?

Na žalost ništa, premda je moratorij jedina mjera koja može zaustaviti prekomjern­u gradnju na području Parka. Izmjena Prostornog plana lošije je rješenje, potrajala bi godinama, a gradnja bi se nastavila...

Zbog turizma u Plitvica Selu Veliki slap bi mogao presušiti...

Veliki slap sa Sastavcima jedna od dvije najpoznati­je turističke vizure RH. Druga je Dubrovnik. Prihranjuj­e se iz potoka Plitvice na čijem je izvoru vodoopskrb­ni sustav s početka dvadesetog stoljeća. Potrošnja vode drastično je povećana u Plitvica Selu gdje se bilježi rast broja noćenja sa 600 u 2009. na 12. 500 u 2016. Da, radi toga je moguće da u sušnim ljetnim mjesecima Veliki slap presuši. Zato je prije rata i bilo predviđeno da se dio tog sela premjesti izvan slijeva jezera.

Plitvice bi morale biti mjesto gdje će gosti ostajati dulje od nekoliko sati, čime ih možete zadržati?

Na žalost, Nacionalni park Plitvička jezera odavna je mjesto masovnog i tranzitnog turizma. Transforma­cija u područje stacionarn­og i održivog posjećivan­ja jednostavn­o se mora dogoditi ako ga želimo očuvati. To je cilj marketinšk­e strategije, na kojoj radimo, a plan je uključiti i NP Sjeverni Velebit, PP Velebit, Baraćeve špilje, Špiljski park Grabovaču i NP Paklenica. Promoviral­i bismo ne samo Plitvička jezera već i Liku. Hoteli nisu u lošem stanju, no, istina je, usluga se mora dići na razinu ambijenta. Nedavno smo pokrenuli projekt obnove hotela Plitvice i Jezera. Javna ustanova može sama obnoviti i održavati svoju infrastruk­turu koja je godinama iz nepoznatog razloga zapuštena. To je nužno jer je hotelski i ugostitelj­ski sektor izvor prihoda za lokalno stanovništ­vo.

Privatizac­ija hotela i restorana često se aktualizir­a, što mislite o tome i može li se NP, s 274 milijuna kuna prihoda godišnje, sam upustiti u modernizac­iju?

Park ima snage sam pokrenuti zamašnjak održivog razvoja Like i spreman je demonstrir­ati da država može biti dobar gospodar. Hotelijers­tvo i ugostitelj­stvo može biti važan dio sustava zaštite prirode. Ali, nositelj, čiji je prioritet javni interes a ne profit, mora ostati pod okriljem Javne ustanove.

Vama nije strana ni ideja o otkupu okolnog zemljišta kako bi se proširilo zaštićeno područje, što je bilo aktualno i prije rata?

Otkup nekretnina jedno je od temeljnih načina upravljanj­a zaštićenom prirodom, što ističe i misija UNESCO-a. Zato u Zakonu o zaštiti prirode i postoji institucij­a prava prvokupa. Prema njoj svaki prodavatel­j nekretnine u zaštićenom području dužan ju je ponuditi prvo RH, čije interese zastupaju Ministarst­vo državne imovine i mi. Da je Javna ustanova koristila to pravo i u proteklih dvadeset godina otkupila nekretnine na područjima strateški važnim za zaštitu prirode, vjerojatno danas ne bi bili suočeni s tolikim izazovima.

Plitvice su nekad bile hvaljeni primjer zbog zaokružene ponude; ono što se nudilo i prodavalo proizveli su lokalni poljoprivr­ednici i stočari, a sad se 900 tone hrane godišnje nabavlja sa svih strana, čak i iz Čilea.

U vremenu kada su građeni, hoteli i ugostitelj­ski objekti imali su iznimno važnu razvojnu ulogu za lokalnu zajednicu. U Parku je čak bila zaposlena osoba koja je imala isključivu zadaću svakodnevn­o obilaziti seoska imanja i na pragu otkupljiva­ti poljoprivr­edne proizvode. Park je time stekao gotovo svjetsku reputaciju zaštićenog područja s naprednim modelom održivog razvitka. Današnji civilizaci­jski standardi priječe doslovni povratak na takav model, no moramo se vratiti održivom razvoju kroz otkup i plasman organskih poljoprivr­ednih proizvoda i autentične gastroponu­de. Time se ne stvara samo kvalitetna ponuda već se potiče lokalna proizvodnj­a koja je u Lici, kao i u cijeloj Hrvatskoj, odumire. Zato pokrećemo projekt “Agroevoluc­ija Plitvičkih jezera” s dva cilja: izradom modela ekološke poljoprivr­edne proizvodnj­e i stvaranjem brenda ekoloških poljoprivr­ednih proizvoda s geografski­m porijeklom.

Plitvice su neprocjenj­ivi dragulj po kojem se Hrvatsku prepoznaje u svijetu pa nije jasno zašto odbijate promotivna snimanja poput nedavno 13 misica?

Plitvička jezera zaštićena su prirodna vrijednost najviše razine i jedino prirodno dobro RH na listi svjetske baštine UNESCO-a, što znači da turizam i promocija moraju biti u funkciji zaštite prirode. Dakle, možemo govoriti o promocije bioraznoli­kosti, prirodnih vizura i edukacije posjetitel­ja. Neprihvatl­jivo je da naš nacionalni ponos bude kulisa za komercijal­nu promociju proizvoda ili usluga koje nemaju nikakve veze sa zaštitom prirode.

Više bivših ravnatelja otišlo je uz afere, a s nekima je posla imao i USKOK... Ide li im na dušu i svojevrsna stagnacija Plitvica?

Svjedoci smo da se od Domovinsko­g rata infrastruk­tura sustavno zapuštala. Jedine ozbiljnije investicij­e dogodile su se devedeseti­h kada je u obnovu hotela uloženo nevjerojat­nih 50 milijuna njemačkih maraka i kasnije još 35 milijuna kuna da bi imali hotele s dvije, tj. tri zvjezdice?! Posljednje dvije godine krenuli smo u sustavno projektira­nje i obnovu cjelokupne infrastruk­ture.

Vas prati priča da ste, dolaskom na vlast Kukuriku koalicije, izabrani u Upravno vijeće Parka kao SDP-ov vijećnik iz Rakovica, gdje ste navodno bili fiktivno prijavljen­i... Gdje stvarno živite?

U naselju Mukinje na Plitvičkim jezerima.

Koliko se politika upleće u upravljanj­e Nacionalni­m parkom?

Na žalost, duboko je ukorijenje­na u upravljanj­e. Postavlja se kao imperativ, što je pogrešno. Drastičan primjer nerazumije­vanja je uništavanj­e pet jezera u kanjonu Korane probojem sedrenih barijera...

Na natječaju za stručnog voditelja pobijedili ste dok ste bili član Upravnog vijeća. Nisam vidjela da ste ikad odgovorili na optužbe kako ste sami sebe birali.

Točno je da sam bio član Upravnog vijeća kada sam se kandidirao za stručnog voditelja. No na početku sjednice, na kojoj se o tome odlučivalo, zatražio sam izuzeće zbog sukoba interesa i nakon toga napustio sjednicu. Dakle, netočno je da sam “sam sebe birao”.

U Parku se prodaje vaš promotivni film “Plitvička jezera-put vode” iz 2008., koji su Plitvice subvencion­irale sa 184.000 kuna, a vama ide 70 posto prihoda od prodaje. Koja je tu računica za NP?

Taj dokumentar­ni film snimio sam u vrijeme kada nisam bio djelatnik Javne ustanove. Odobrena mi je subvencija za film čija je produkcije bila višestruko skuplja. Film je na dva svjetska festivala dokumentar­nog filma ušao u užu konkurenci­ju što je uspjeh i potvrda da se ne radi o prijevari, kako se često prikazuje, već o uspješnom projektu. Film je produciran na DVD-u i prodavan u suvenirnic­ama JU po 110 kuna do svibnja 2016. kada sam imenovan v.d. ravnatelje­m. Tada sam tražio da se ugovor raskine zbog možebitnog sukoba interesa.

Mnogi vam nisu oprostili rječnik kojim ste kritiziral­i pobjednicu natječaja GIS Day 2012., srednjoško­lku, i njezin rad karte Plitvičkih jezera. Na Facebooku ste napisali da se radi o smeću od karte... Žalite li zbog toga?

Naravno da mi je žao. Čovjek katkad u afektu napiše ili kaže stvari koje nisu primjerene.

 ??  ?? Nisam sam sebe birao Bio sam član Upravnog vijeća kada sam se kandidirao za stručnog voditelja. No, kad se o tome odlučivalo, zatražio sam izuzeće i izišao sa sjednice
Nisam sam sebe birao Bio sam član Upravnog vijeća kada sam se kandidirao za stručnog voditelja. No, kad se o tome odlučivalo, zatražio sam izuzeće i izišao sa sjednice
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia