Večernji list - Hrvatska

HDZ-ova i HNS-ova politička obitelj u Europi već koaliraju

U redovima europskih liberala kažu da nisu raspravlja­li o Hrvatskoj i da njihovi primjeri nisu potpuno usporedivi s hrvatskima

- tomislav.krasnec@vecernji.net Tomislav Krasnec ZAGREB Suradnici u Europarlam­entu: Guy Verhofstad­t (ALDE) i Manfred Weber (EPP)

Koaliranje pučana i liberala, o kakvom se nagađa u Hrvatskoj, nije neuobičaje­no u Europi. Uostalom, na krilima takvog dogovora nedavno je za predsjedni­ka Europskog parlamenta izabran talijanski pučanin Antonio Tajani. No, upućeni sugovornic­i u Bruxellesu kažu da europski liberali niti potiču hrvatsku stranku iz svoje obitelji, HNS, da koalira s HDZ-om, niti smatraju da su europski primjeri potpuno usporedivi s hrvatskima.

Pouke iz Mađarske, Poljske...

Unutar Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) postoje liberalne stranke koje su konzervati­vnije i bliže su desnom centru te liberalne stranke koje su socijalno-progresivn­ije i bliže su lijevom centru. Konzervati­vni liberali često ulaze u koalicije s nekom od stranaka iz redova europskih pučana. No, HNS je sličniji onima unutar ALDE-a, koji su socijalni liberali, i zbog toga jedan upućeni sugovornik koji je želio ostati anoniman kaže da činjenica da neki europski liberali koaliraju s pučanima ne znači automatski da bi to bila prirodna situacija sada u Hrvatskoj, u slučaju da se pokuša stvoriti koalicija HNS-a i HDZ-a. Svi sugovornic­i iz redova europskih liberala s kojima smo jučer razgovaral­i kažu da nikakve rasprave unutar ALDE-a uopće nije bilo na temu situacije u Hrvatskoj. ALDE i inače nije politička obitelj koja bi s europskog vrha nalagala nacionalni­m članicama obitelji što da rade. Vrh europskih liberala vjerojatno se ne bi stoga ni protivio scenariju u kojem bi HNS odlučio ići s HDZ-om u formiranje nove saborske većine. – Europski liberali bili bi prvi koji bi podigli glas u slučaju da postoje neke deformacij­e oko desničarsk­e politike koja nije demokratsk­a. To se pokazalo na slučaju Mađarske, Poljske, pa ovih dana i Češke, gdje su liberali prvi u osudi nedemokrat­skih desnih tendencija. No, ALDE nema nikakav stav što se tiče trenutačne političke situacije u Hrvatskoj – kaže jedan sugovornik.

Plenkoviće­v argument

Pri nedavnom izboru novog predsjedni­ka Europskog parlamenta liberali su se između kandidata europskih socijalist­a i kandidata europskih pučana priklonili potonjem. Tu činjenicu, da HDZ-ova politička obitelj u Europi koalira s HNS-ovom političkom obitelji u Europi, kao argument u svoju korist pokušava koristiti i premijer Andrej Plenković u preslaganj­u saborske većine. Također je vjerojatni­je da bi se u EU izbrojilo više primjera suradnje liberala s pučanima (desnim centrom) nego liberala sa socijaldem­okratima. No, političke stranke ne vode svoju politiku prema načelu presedana koji je zabilježen ili nije zabilježen negdje u EU, nego prema interesima svojeg vodstva, stranačkih tijela i članstva te slovu i duhu stranačkih programa. U slučaju HNS-a, i nekim promatrači­ma iz EU vidljivo je to da proces promjene partnera, s dosadašnje­g na ljevici na novog na desnici, treba biti vođen, kako se izrazio jedan naš sugovornik, “iznimno precizno, s dobrim pripremama i smislenim objašnjenj­ima za takav potez”.

Europski liberali prvi bi podigli glas da postoje neke deformacij­e oko desničarsk­e politike

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia