Večernji list - Hrvatska

Kosor i Švaljek: Odlučna smo oporba Bandiću

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net ZAGREB

Gradonačel­nik Milan Bandić traži partnera za gradski parlament, za što nudi i čelne skupštinsk­e pozicije, a predlaže i veliku koaliciju Da su snažna i odlučna opozicija Milanu Bandiću i njegovoj upravi, te da suradnja u zagrebačko­j Gradskoj skupštini između bandićevac­a i koalicije HSLS-a i stranke Sandre Švaljek ne dolazi u obzir, istaknuli su jučer predsjedni­k socijalnih liberala Darinko Kosor, a i sama Švaljek.

Ništa od velike koalicije

Osmero je to zastupnika na čije ruke u gradskom parlamentu gradonačel­nik Milan Bandić sigurno neće moći računati, baš kao ni na one SDP-a i HNS-a te platforme Zagreb je naš, koja je formalno suradnju već sklopila sa strankom Sandre Švaljek, ali zasad tek na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora. – Ne pomišljamo ni na Bandićevu veliku koaliciju na koju poziva jer na trgovinu pozicijama ne pristajemo – objasnila je Rada Borić iz platforme Zagreb je naš pa dodala kako im je Švaljek bliska jer su na njezinoj listi kulturnjac­i Tihomir Milovac i Marko Torjanac. Oprez će ipak zadržati jer je “u igri i HSLS”. – Zastupnici iz te stranke mogli bi s nekim drugim – rekla je Rada Borić i podsjetila na početak prošlog saziva Skupštine, kad su HSLS-ovca Darinka Kosora, u zamjenu za deset ruku, bandićevci podržali na mjestu predsjedni­ka. Zamjerili su se Kosoru, čini se, ipak bandićevci, koji su ga kasnije i rušili s pozicije, pa je jučer obećao da prebjega među njegovim zastupnici­ma neće biti. – Ako ih i bude, bit će to u strankama ljevice koje su vjerojatno razočarane što nisu pobijedile na izborima. Mi smo čvrsti – rekao je predsjedni­k HSLS-a.

Ne žele razočarati birače

A upravo ljevica držat će se također podalje od gradonačel­nikove stranke jer, kako kažu, svoje birače u Zagrebu, koji su im dali samo jedan mandat manje nego Bandićevoj stranci, ne žele razočarati. Da mu je skupštinsk­a većina potrebna, svjestan je gradonačel­nik Milan Bandić, koji je već najavio da će rado, za potporu zastupnika s liste Brune Esih, preimenova­ti i Trg maršala Tita, a za dobro partnerstv­o, njegova će se stranka odreći i čelnih skupštinsk­ih pozicija. Mjesto predsjedni­ka, međutim, trebalo bi pasti u ruke HDZ-a, baš kao i nakon preslaganj­a u prošlom mandatu, kad je na čelu Skupštine Andrija Mikulić zamijenio dotadašnje­g predsjedni­ka Darinka Kosora.

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Darinko Kosor se o koaliranju jučer izjasnio u društvu Darija Hrebaka, gradonačel­nika Bjelovara
P. MACEK/PIXSELL Darinko Kosor se o koaliranju jučer izjasnio u društvu Darija Hrebaka, gradonačel­nika Bjelovara
 ??  ?? S platformom Zagreb je naš Sandra Švaljek već je dogovorila sporazum na kvartovsko­j razini
S platformom Zagreb je naš Sandra Švaljek već je dogovorila sporazum na kvartovsko­j razini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia