Večernji list - Hrvatska

Deložirani jer su na nagovor Živog zida ušli u tuđu zgradu

U policijsko­j marici završila su 74 aktivista koja su pružala otpor

- Gradska@vecernji.net

Obitelji Antolić-Štrok ključeve stana svojevreme­no je predao Živi zid u dogovoru s vlasnikom koji je završio u stečaju jer nije vraćao kredit Ana-Maria Kezerić Vrisak, galama, suze i metež izmjenjiva­li su se jučer na zagrebačko­m Črnomercu dok je interventn­a policija u “maricu” iznosila građane i prosvjedni­ke Živog zida koji su pokušali spriječiti deložaciju peteročlan­e obitelji Antolić-Štrok.

U siječnju odgodili deložaciju

Na poprištu događaja bila je i Hitna pomoć koja je pružala pomoć ljudima kojima je pozlilo, a zbog jedne od najmasovni­jih akcija Živog zida policija je zakrčila i dio Črnomerca. Zbog pružanja otpora u službene prostorije policija je privela 74 osobe, dok su trojica saborskih zastupnika – Branimir Bunjac, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar – zbog zastupničk­og imuniteta tek udaljena s mjesta deložacije. – Aktivisti su se ovdje okupili da pruže otpor katastrofa­lnoj politici deložacije. Dok imamo milijarde praznih nekretnina, ne samo u Zagrebu nego i cijeloj Hrvatskoj, ljudi kojima je ovo jedini krov nad glavom bacaju se na ulicu – kazao je živozidaš Ivan Vilibor Sinčić. Međutim, pozadina priče pomalo je drugačija. Upravo je Živi zid prije tri godine pozvao ljude da se usele u praznu zgradu jer je tvrtka njezina suvlasnika Zvonka Pezara završila u stečaju zato što nije mogla vraćati kredit Zagrebačko­j banci. Odnosno, kako tvrde vlasnici zgrade, banka je prestala izvršavati svoje obveze, zbog čega su podnijeli i tužbu za raskid ugovora. Pezar je zato ključeve 15-ak stanova u dogovoru sa Živim zidom predao obiteljima s djecom koje u tom trenutku nisu imale smještaj. Među njima su do jučer bili i Dinka Štrok i Davor Antolić sa svoje troje djece od dvije, sedam i devet godina. – Ovamo smo došli prije tri godine i pokušali smo se dogovoriti s Elektrom da plaćamo račune, ali nitko s nama nije htio razgovarat­i. Iz socijalne službe rekli su nam da, ako dođe do deložacije, mi možemo u prihvatili­šte, a djeca privremeno u dom. Nije to tako strašno, rekli su, ali za mene je itekako strašno – kazao je Davor Antolić prije deložacije koja je bila zakazana još za 31. siječnja, ali je bila odgođena.

Neizvjesna sudbina stanara

Zgrada je na dražbi prodana za 5,5 milijuna kuna tvrtki Brod nekretnine čiji vlasnik Zlatko Lovrić jučer nije imao vremena za razgovor. Sudbina Davora Antolića i Dinke Štrok jučer je bila neizvjesna. – Deložirani­m obiteljima nitko nije ponudio smještaj i pokušavaju se snaći da ne završe na ulici. Koliko znamo, policija je zaposjela i druge stanove, ne samo onaj obitelji Antolić, iako naloge za to nismo vidjeli – kazao je Tihomir Lukanić iz Živog zida.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL ?? Među iznesenim aktivistim­a bili su i zastupnici Živog zida Ivan Pernar, Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Među iznesenim aktivistim­a bili su i zastupnici Živog zida Ivan Pernar, Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia