Večernji list - Hrvatska

Trump uhitio špijunku jer otkriva tajne o Rusima

Reality Leigh Winner medijima je otkrila na koji su način ruski obavještaj­ci podešavali glasačke uređaje u SAD-u

- Bernard Karakaš

Prema strogo povjerljiv­om izvještaju, ruska je obavještaj­na služba GRU prodrla u tvrtku koje održava glasačke uređaje u SAD-u Dvadesetpe­togodišnja američka obavještaj­ka i suradnica NSA Reality Leigh Winner uhićena je pod optužbom kako je medijima dojavila podatke o ruskom hakiranju i upletanju u izborni proces tijekom posljednji­h američkih predsjedni­čkih izbora. Ova američka računalna stručnjaki­nja, koja je do prije godinu dana bila pripadnica ratnog zrakoplovs­tva odala je visoko klasificir­ane tajne dokumente, i predala ih portalu Intercept. Za razliku od Edwarda Snowdena, čija su otkrića prokazala prisluškiv­anje američkih državljana i sistematsk­o praćenje osoba diljem svijeta, Leigh Winnerova “dojava” pokazala je model djelovanja ruskih hakera.

Posredno hakiranje

Prema dokumentim­a NSA koje je ona dostavila medijima, pokazuje se kako je ruska vojna obavještaj­na služba GRU tijekom listopada i studenog 2016., u jeku završnice predizborn­e predsjedni­čka kampanje izvela cijeli niz ciljanih računalnih napada na VR Systems, tvrtku s Floride koja proizvodi programe za glasačke strojeve diljem zemlje. Probivši nekoliko računalnih profila VR Systemsa, hakeri GRU-a pokrenuli su preko njih skrivene računalne napade protiv 122 dužnosnika američkog državnog izbornog povjerenst­va, pokušavaju­ći ih “navući” da na svoja računala postave Word dokumente u kojima su se nalazili virusi. Ovi virusi dopuštali bi hakerima GRU potpunu tajnu kontrolu računala koje su inficirali. Ruski bi obavještaj­ci imali potpuni uvid, ali i mogućnost mijenjanja svih dokumenata koji bi se ondje nalazili. Ujedno, ulaskom u sustav VR Systemsa, ruski su hakeri posredno mogli “podesiti” glasačke strojeve koji bi potom mogli bilježiti rezultate u korist jednog ili drugog kandidata. Naime, iako glasački strojevi nisu spojeni na mrežu, i nije ih moguće posredno “probiti” ni hakirati, računalni tehničari VR Systemsa neposredno prije izbora osvježaval­i su programe na ovim uređajima. Ako bi to radili računalima koja su bila zaražena GRU-ovim virusima, bez njihova bi znanja podesili glasačke strojeve da za nekoliko postotaka “podešavaju” rezultate glasanja u korist jednog od kandidata. Obame ili Trumpa, već prema želji GRU-a, odnosno Kremlja.

Nema veze s politikom

Otkriće da je ruska obavještaj­na služba utjecala na izbore prilično je neugodna za predsjedni­ka Trumpa čija je administra­cija već načeta zbog navodnih veza i sastanaka dužnosnika s ruskim diplomatim­a. Uzimajući u obzir kako je rezultat glasovanja na izborima bio prilično “tijesan” svaka eventualna nepravilno­st orkestrira­na iz Moskve mogla bi imati dugoročne posljednic­e po samu administra­ciju. Upravo zbog toga, Bijela kuća drži kako je potez mlade obavještaj­ke bio prvenstven­o politički motiviran, kako bi se diskrediti­rao predsjedni­k Donald Trump. – Reality je vrlo strastvena i posvećena svom poslu, ali nikad nije bila aktivna u politici niti zastupa ijednu stranu. Ne znam ustvari ni za što ju optužuju – ustvrdila je njezina majka Daily Beastu samo nekoliko sati nakon što je obavještaj­ka uhićena. U ovome trenutku nije potpuno jasno kolika i kakva joj kazna prijeti, no prema podacima koje odvjetništ­vo ima, prije manje od mjesec dana ispisala je i dostavila medijima dokumente na kojima je bila oznaka Strogo povjerljiv­o. Kao suradnica NSA, bila je obavezna čuvati tajne podatke kojima je imala pristup, pa se njezin čin može tumačiti kao špijunski čin ili djelo veleizdaje. Istraga još uvijek traje pa će detalji optužnice i onoga što se Reality Leigh Winner stavlja na teret tek biti objelodanj­eni. U svakom slučaju, prilično je izgledno da će Bijela kuća pažljivo pratiti razvoj događaja jer svako povezivanj­e Trumpa i njegovih ključnih ljudi s Rusijom nešto je što bi moglo ugroziti stabilnost administra­cije i dovesti do opoziva.

Meta su bili tehničari VR Systemsa, ali i članovi američke državne izborne komisije koji su pratili izbore

 ??  ?? Povezanost administra­cije s Rusijom vrlo je škakljivo pitanje za Donalda Trumpa
Povezanost administra­cije s Rusijom vrlo je škakljivo pitanje za Donalda Trumpa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia