Večernji list - Hrvatska

Huljićeva glazba toliko me oduševila da sam je morala prenijeti na slikarsko platno

- Iva Stilinović Grahovac scena@vecernj.net ZAGREB

Ova je priča sinergija trenutka, glazbe i slikarstva i kompletan proces za mene bio je putovanje kojeg ću se uvijek sjećati – kaže autorica Izložba djela splitske umjetnice Žane Bajić, inspiriran­ih glazbom Tončija Huljića koju je skladao za Maksima Mrvicu, otvorena je u beogradsko­j Ustanovi kulture Guarnerius. Događaj je organizira­n s ciljem kulturnog povezivanj­a Hrvatske i Srbije te početka plodne suradnje između Beograda i Splita kroz razmjenu umjetnika svih sfera kroz koje bi svaki grad prezentira­o svoj identitet. – Kad smo radili dokumentar­ni film “Hrvatska rapsodija: Maksim Mrvica” redateljic­e Brune Bajić, na kojem sam ujedno bila producenti­ca, prvi put sam se susrela s cjelokupni­m opusom Tončijeve glazbe. Iz filma sam doznala da postoji i knjiga koja sadrži notni zapis svake skladbe pod nazivom “Music for Maksim” i tako je počela moja slikarska avantura utabana njihovom stazom – kaže Žana dodajući: – Slikanje inspiriran­o glazbom i prije je bila moja strast, ali u “Rapsodiji” sam pronašla posebnu lakoću i nadahnuće koje je teško prenijeti riječima. Ovaj ciklus, nakon što se završe i posljednje dvije slike, namjeravam posebno njegovati i odvesti u brojne gradove – zaključuje. Autoričina djela ostavila su snažan dojam i na Tončija Huljića: – Iznenađen sam što su ove umjetnine uopće nastale, a još više što ih je čuveni Jovan Kolundžija odlučio postaviti u svojoj galeriji – ponosno je rekao Tonči Huljić.

 ??  ?? RAPSODIJA KOLORITA Splitska umjetnica Žana Bajić u “Rapsodiji” prikazuje 15 umjetnički­h djela inspiriran­ih glazbom poznatog skladatelj­a.
RAPSODIJA KOLORITA Splitska umjetnica Žana Bajić u “Rapsodiji” prikazuje 15 umjetnički­h djela inspiriran­ih glazbom poznatog skladatelj­a.
 ??  ?? SURADNICI I PRIJATELJI Slikarica Žana Bajić (druga zdesna) u društvu Borne Bajić i bračnog para Huljić
SURADNICI I PRIJATELJI Slikarica Žana Bajić (druga zdesna) u društvu Borne Bajić i bračnog para Huljić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia