Večernji list - Hrvatska

Mama Biserka: O Draženu će se snimati igrani film

To žele Amerikanci, ali ja bih radije hrvatskog redatelja...

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Nedavno je mladi Zadranin svih svojih 16 medalja ostavio na Draženovu grobu

U Istanbulu sam upoznala ženu koja je posljednja vidjela Dražena. Nažalost, ne sjeća se njegovih posljednji­h trenutaka, kaže Biserka Prije 24 godine, na današnji dan, u 17 sati i 20 minuta, na kišnoj njemačkoj autocesti, prestalo je kucati srce Dražena Petrovića. Golf kojim je tog dana upravljala Draženova djevojka Klara Szalantzy, njemačka manekenka i košarkašic­a, zabio se u kamion koji se prepriječi­o na cesti.

Jako sam tužna na ovaj dan

U tim fatalnim trenucima Dražen je spavao i, nažalost, više se nikad probudio nije. Svima nama taj je gubitak ostao urezan duboko u kolektivno sjećanje, a Draženova majka Biserka ga i danas osjeća svakodnevn­o, sve ove 24 godine. Dakako, najveća praznina u njenoj duši je na Draženov rođendan (22. listopada) i na dan kada smo ga svi nepovratno izgubili (7. lipnja). - Mene svaki Draženov rođendan potiče da nešto izdamo ili da nešto promoviram­o u Muzeju, a ovaj dan mi je dan patnje. Ne želim da se na taj dan nešto novo događa, kada znam da je on na taj dan otišao. Kao i obično, Biserka će i danas najveći dio dana provesti na Mirogoju, pored sinove grobnice gdje će joj prilaziti znani i neznani. Jedni da bi joj i 24 godine poslije izrazili sućut, a drugi da bi joj izrazili divljenje što sve čini da sjećanje na košarkaško­g Mozarta nimalo ne blijedi. Zbog njena enormnog angažmana sjećanje na Dražena živi i danas. Uostalom, o Draženu dokumentar­ac snima čak i jedna turska televizija. - Na nedavnom Final Fouru bila sam njihov gost, i oni su me upoznali sa ženom koju sam sve ovo vrijeme željela upoznati. To je tadašnja košarkašic­a Hilal Edebal, treća osoba u tom automobilu u kojem je Dražen stradao. A toj gospođi nije bilo lako upoznati majku velikog sportaša čijim je posljednji­m trenucima svjedočila. - Rekli su mi da se pribojaval­a susresti me, no kada smo se upoznale potpuno se otvorila. Nažalost, nakon te nesreće imala je tri operacije na mozgu pa se mnogih stvari i ne sjeća. Pitala sam ju kako je Dražen bio raspoložen, što je posljednje što je pričao, no nije se mogla sjetiti. No, zato se virtuoznog i nasmijanog Dražena sjećamo svi koji smo ga ikad gledali na djelu pa je tako, očito putem video-zapisa, snažan dojam ostavio i na jednog zadarskog tinejdžera.

Doživio sportsku nepravdu

- Taj dečko je doživio neku sportsku nepravdu nakon čega je sa svih svojih 16 medalja došao u Zagreb i ostavio ih na Draženovu grobu. Majci je rekao da ide k prijatelju, a ona se uspaničari­la kada je vidjela da nema niti jedne medalje, no laknulo joj je kada ga je navečer vidjela jer se isti dan vratio iz Zagreba - ispričala nam je Biserka dodavši: - Osim svojih medalja, a našli smo ih još barem 16, ljudi na grobu ostavljaju i pjesme koje su sami napisali, crteže i štošta drugoga. Godinama pokušavam odgonetnut­i zašto je tome tako, ali ne uspijevam. Za njih je očito Dražen bio puno više od košarkaša pa će se valjda zato o njemu snimati i igrani film.

 ??  ?? Dražen Petrović iz dana kad je igrao za New Jersey Netse
Dražen Petrović iz dana kad je igrao za New Jersey Netse
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia