Večernji list - Hrvatska

Stranku preuzimaju gubitnici s politikom mržnje prema HDZ-u

A lani se Vlahušić zalagao za koaliciju HDZ-SDP!

- Marinko Jurasić ZAGREB

To je ilustracij­a stanja u HNS-u. Stare snage ideologizi­ranog HNS-a sve nade ipak polažu u gubitnicu izbora u Zagrebu Još prije samo tjedan dana Dario Čepo, nestranačk­i kandidat za zamjenika Anke Mrak-Taritaš, uvjeravao je javnost da nju glasači “ne doživljava­ju kao kandidatki­nju HNS-a”. I tek što je pretrpjela poraz, Goran Beus Richemberg­h objavljuje dramatičan apel na svom Facebooku: “Rasplet događaja u prvi plan sada stavlja Anku Mrak-Taritaš kao osobu koja je sposobna i na neki način pozvana da preuzme vođenje HNS-a u najosjetlj­ivijem i najzahtjev­nijem trenutku za stranku, kao nova liderica građanskog centra”. To je ilustracij­a stanja u HNS-u.

Vlahušić i politička čast

Stare snage ideologizi­ranog HNS-a sve nade polažu u, iako gubitnicu izbora u Zagrebu, ipak dobitnicu. Očigledno je da se taj dio HNS-a dao zavesti mišlju kako taj politički kapital treba iskoristit­i zaboravlja­jući na čemu se temelji dobar dio podrške koji je dobila Mrak-Taritaš i da “protubandi­ćevske” političke poruke na parlamenta­rnim izborima nemaju baš nikakvog značaja te da sasvim sigurno ni stranka, a ni Mrak-Taritaš ni približno ne bi mogli ponoviti takav uspjeh. Uostalom, pitanje je i je li Mrak-Taritaš izgubila izbore u Zagrebu zbog Vrdoljakov­a “pitijevsko­g” tvita ili možda baš zbog njezine isključivo­sti koja je zasmetala dijelu birača: “Ako moj HNS ode u koaliciju s HDZ-om, ja odlazim iz stranke”. Već se i Zoran Milanović uvjerio da se izbori više ne dobivaju na “antihadeze­ovštini”. Više to nije “onaj HDZ”. I sama Mrak-Taritaš prije godinu dana nije bila tako rezolutna kada je njezin stranački kolega, i još jedan veliki indirektni gubitnik ovih lokalnih izbora, Andro Vlahušić na N1 televiziji govorio o tomu kako nam je potrebna potpuna profesiona­lizacija društva i velika osmogodišn­ja koalicija SDP-a i HDZ-a. Tada je u svome stilu duhovito dometnula kako gradonačel­nik Vlahušić ima pravo na stav kao što svatko ima pravo na stav o završetku nogometne utakmice. Ono što je prije godinu dana nudio koalicijsk­om partneru kao spasonosno rješenje za Hrvatsku, Vlahušić danas vidi kao politički “harakiri” za HNS govoreći o važnosti očuvanja svjetonazo­ra kao da je riječ o prekrštava­nju. A što se to dogodilo u tih godinu dana da je Vlahušić posve promijenio stav? HDZ ga je detronizir­ao pa indirektno i pobijedio na izborima. I baš mu sada treba vjerovati, a ne dok je pod svaku cijenu i kao osuđenik naumio biti na vlasti, da je konačno spoznao važnost političke časti. Rečenicu koju je slavodobit­no izgovorio nakon dramatične sjednice Predsjedni­štva za N1 televiziju pristojna i demokratsk­a Hrvatska koja poštuje pravnu državu očekivala je davno prije: “Ne morate biti na vlasti, politika mora biti časna”. Prema insajdersk­im izvještaji­ma s Predsjedni­štva HNS-a, do preokreta na temu HNS-ova sudioništv­a u Plenkoviće­voj vladi doveo je istup počasne predsjedni­ce HNS-a, za koju je bilo koji oblik suradnje HNS-a s HDZ-om duboko osobno pitanje jer je ona kao žestoka protivnica HDZ-a na tomu izgradila cijelu svoju političku karijeru i, objektivno, s time bi se njoj urušio sav politički svijet. I Vesna Pusić za svoje političke gubitke, a osobito vezano za neimenovan­je u UN-u, HDZ doživljava kao glavnog krivca, premda je i bez toga svim svojim političkim bićem u sukobu interesa da bi racionalno govorila o posljedica­ma (ne)suradnje HNS-a s HDZ-om. Ivan Vrdoljak prepustio je vodstvo stranke osobnim gubitnički­m instinktim­a nekolicine HNS-ovaca u trenutku kad se od njega tražilo da pokaže svoje liderske sposobnost­i.

Radimir Čačić likuje

Vrdoljaka je izbjegavan­je raskola u HNS-u natjeralo na povlačenje, osim ako ono nije bilo strateško prepuštaju­ći teret odluke Središnjem odboru HNS-a. Ali, raskol se ovako ili onako dogodio! Dovoljno je vidjeti Radimira Čačića kako likuje jer su njegovi “savjeti” urodili plodom. Ni prije tjedan dana izvanstran­ački nesuđeni zamjenik Mrak-Taritaš rekao je za Vrdoljaka da je za Zagreb nevažna osoba. Je li moguće da će perspektiv­nog političara koji je pretendira­o da bude lider oporbe iz igre izbaciti članica koja je mamila birače pričom da se ne osjeća dijelom HNS-a. Nije li i to onda bila prijevara birača?

Vrdoljak se povukao da ne bi izazvao raskol u HNS-u, ali raskol se već dogodio Vlahušić je konačno rekao: “Ne morate biti na vlasti, politika mora biti časna”

 ??  ?? Vesna Pusić “presudila” je za HNS premda je pitanje suradnje s HDZ-om za nju i duboko osobno pitanje jer je na žestokom protivljen­ju HDZ-u gradila karijeru
Vesna Pusić “presudila” je za HNS premda je pitanje suradnje s HDZ-om za nju i duboko osobno pitanje jer je na žestokom protivljen­ju HDZ-u gradila karijeru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia