Večernji list - Hrvatska

Agrokoru roll-up od 480 milijuna eura uz 4 posto kamata, Rusi tražili zabranu

Domaće banke i zapadni fondovi odobravaju novi kredit. U aranžman uključeni i dobavljači s 50 milijuna eura za isporučenu robu. Rusi nisu dio aranžmana

- Lidija Kiseljak

Sberbank ne želi roll-up model pa je od Trgovačkog suda tražio izricanje zabrane ugovora o financiran­jum no sud je to odbio Vjerovničk­o vijeće Agrokora odobrilo je ugovaranje kredita s domaćim bankama i zapadnim fondovima u iznosu od 480 milijuna eura, a u taj iznos ulazi i kredit od 80 milijuna eura odobren odmah nakon dolaska izvanredne uprave u Agrokor u travnju. Kredit će se odobriti uz roll-up uvjet, kamatu od četiri posto i rok od 15 mjeseci, počevši od 10. travnja, uz mogućnost produljenj­a na dodatna 24 mjeseca. Dogovoreno je i da u iznosu od 50 milijuna eura za dostavljen­u robu i dobavljači budu uključeni u aranžman. Kako je riječ o roll-upu, Agrokoru u konačnici kreditni aranžman iznosi 1,06 milijardi eura. Ruske Sberbank i VTB banka nisu prihvatile ugovaranje kredita upravo zbog roll-upa. Sberbank je u srijedu podnio na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane Agrokoru i izvanredno­m povjerenik­u sklapanja novih ugovora o financiran­ju. Trgovački sud zahtjev je odbio.

Možda se Rusi predomisle

Prvu tranša kredita od 100 milijuna eura mogo bi odmah pustiti fond Knighthead Capital Management. No, upis kredita bit će moguć do kraja mjeseca i otvoren za sve potencijal­ne kreditore s kojima se već razgovaral­o. Tako da postoji mogućnost da se ruske banke predomisle, iako zasad to nije izgledno. Od odobrenog iznosa, 150 milijuna eura bit će usmjereno za stari dug dobavljači­ma, a u potpunosti će biti podmireni dugovi malih poljoprivr­ednika i OPG-ova – oko 35 milijuna eura. Ako u konačnici ne bude interesa svih kreditora da daju 480 milijuna eura kredita, taj će novac dati Zagrebačka banka i Knighthead Capital Management. – Sada ulazimo u mirniju fazu, platit ćemo dugove i spremni ući u sezonu – rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Kroz roll-up model vjerovnici­ma se priznaje tzv. super senior status, tj. prioritet naplate starog duga u istom iznosu u kojem je odobren novi kredit. Stari krediti odnose se na one odobrene prije 10. travnja, odnosno dolaska povjerenik­a. Ruska banka smatra da je roll-up model u suprotnost­i s Lex Agrokorom te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolagan­je imovinom Agrokora na štetu ostalih vjerovnika, uključujuć­i RH. – Naša je želja osigurati da se postupak izvanredne uprave u Agrokoru provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane – izjavili su u Sberbank. Već ranije su poručili da im ne odgovara roll-up jer nije pravedno da se primijeni za banke i fondove. Zapadni fondovi su, naime, otkupili dug od prijašnjih vlasnika Agrokorovi­h obveznica početkom godine po niskim cijenama (oko 30 centi za euro), a vratio bi im se u cijelom iznosu u kojem su novac posudili. Također, tvrdili su da je čak i prvotni planirani iznos kredita od 220 milijuna eura previsok.

Rok za prijavu tražbina

Prema planu, to je posljednje kreditno zaduženje Agrokora jer uskoro bi se kompanije koncerna trebale financirat­i iz poslovanja. To bi trebao omogućiti ovaj tjedan imenovani operativni tim. Nervoza, koju podgrijava i politička situacija, što na domaćem terenu, što zbog mogućeg zatezanja odnosa s Rusima, ne ide u prilog procesu u Agrokoru. Sve su i glasniji interesi pojedinaca. Tako su se oglasili i mirovinski fondovi koji su dioničari u Ledu i Jamnici i traže zajedno s drugim institucio­nalnim ulagačima skidanje jamstava s tih tvrtki. Kažu da za to postoji pravno uporište, no neki drugi sudionici tržišta smatraju da nije tako te da bi prije mirovinska društva mogla biti ta koja će platiti odštetu fondovima jer su imali svoje predstavni­ke u Agrokorovi­m tvrtkama koje su podržale jamstva. Sutra je rok za prijavu tražbina svih vjerovnika, nakon čega će se znati i točan iznos obveza. Prema nedavnom izračunu revizora dug Agrokora je 40,3 milijarde kuna, a konačan iznos ne bi trebao jako odstupiti od tog izračuna. Nakon toga utvrđivat će se imovina pa početi s restruktur­iranjem.

Prvih 100 milijuna eura mogao bi odmah pustiti fond Knighthead Capital Management Utvrđivanj­e duga i potom imovine, a onda će se početi s planom restruktur­iranja

 ??  ?? Novi tim Ante Ramljaka trebao bi osigurati daljnje financiran­je iz poslovanja
Novi tim Ante Ramljaka trebao bi osigurati daljnje financiran­je iz poslovanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia