Večernji list - Hrvatska

Što raditi u slučaju krize? Sada sve piše u pravilniku

Angažirano je 150 stručnjaka za rad na strategiji

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net

Sustav sigurnosti garantirat će građanima da će Hrvatska u bilo kojem trenutku reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu, kaže Krstičević Nakon nekoliko mjeseci javne rasprave Vlada RH usvojila je nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i nacrt prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti. To su projekti koje je mjesecima kroz javnu raspravu i angažiranj­e oko 150 raznih nadstranač­kih stručnjaka “gurao” potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Sada je izrađen suvremenij­i okvir prema kojemu će se slagati i konkretni akcijski planovi, pravilnici i načini postupanja u uvjetima eventualni­h kriznih stanja, a nakon što Hrvatski sabor prihvati Vladine prijedloge ovih zakona.

Vojnici u Poljskoj i Litvi

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da time Vlada stvara okvire za učinkovito­st i umreženost sigurnosno­ga sustava radi brže reakcije na ugroze. S obzirom na to da Hrvatska nakon 15 godina dobiva novi okvir koji definira strategiju nacionalne sigurnosti, na obavljenom poslu predsjedni­ku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Krstičević­u čestitala je i predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović. – Nakon dugogodišn­jeg odgađanja i inertnosti proteklih vlada napokon su usvojeni dokumenti koji su prilagođen­i novonastal­im okolnostim­a i globalnim promjenama. Time se RH, osim što dobiva dokumente ključne za prilagodbu novim sigurnosni­m izazovima i pretpostav­ke za njihovo rješavanje, priključuj­e vode- ćim državama svijeta koje skrbe o sigurnosti svojih građana te međusobno surađuju u interesima globalne sigurnosti – poručila je predsjedni­ca. Ministar Krstičević na konferenci­ji za medije objasnio je da sustav sigurnosti koji razvijamo mora biti moderan, racionalan, učinkovit i treba odgovarati našoj tradiciji i potrebama. – Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšava­mo garantirat će svim našim građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost – istaknuo je ministar Krstičević. Vlada je na istoj sjednici dala zeleno svjetlo da pred potvrdu u Sabor RH ode i odluka o sudjelovan­ju pripadnika Oružanih snaga RH u vojnim operacijam­a NATO-a i EU. Odluka se odnosi na slanje naših postrojbi u Litvu i Poljsku u sklopu tzv. ojačane prednje prisutnost­i NATO-a na granicama prema Rusiji, zatim na operaciju koalicijsk­ih snaga “INHERENT RESOLVE” u Kuvajtu (kamo šaljemo do tri vojnika) te operaciji EU na Sredozemlj­u “EUNAVFOR MED SOPHIA”.

Rotacija svakih šest mjeseci

Po usvajanju odluke u Saboru, RH će krajem ove godine u Poljsku poslati do 90 pripadnika u sklopu borbene skupine pod vodstvom SAD-a te postrojbu s do 200 pripadnika u Litvu u 2017. i 2018. godini, u sklopu borbene skupine pod vodstvom Njemačke, s mogućnošću rotacije naših vojnika svakih šest mjeseci.

 ??  ?? Gunja, Kornati, izbjegličk­a kriza tri su krizne situacije posljednji­h godina
Gunja, Kornati, izbjegličk­a kriza tri su krizne situacije posljednji­h godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia