Večernji list - Hrvatska

Odzvonilo ‘Full of Life’, bira se novi slogan

Na prvim sajmovima turizma u prvom planu će od slogana ostati samo – Croatia

- Radmila.kovacevic@vecernji.net

Izbor novog slogana više se neće prepuštati samo marketinšk­im stručnjaci­ma već multidisci­plinarnom timu stručnjaka Radmila Kovačević Nacionalna turistička organizaci­ja dobit će, kao što se već zna neko vrijeme, novog direktora, ali, što je manje poznato, dobit će i novi slogan. Ministar Gari Cappelli nije zadovoljan ni sadržajem ni dometima aktualnog slogana “Croatia, Full of Life” i najavljuje izbor novog do kraja godine. Postojećem će odzvoniti i prije toga. Na prvim jesenskim sajmovima turizma hrvatski će štand izgledati drukčije, a u prvom planu će od slogana ostati samo – Croatia. – Pokazalo se da je u promociji potrebna veća prisutnost nacionalno­g identiteta. Ne treba se bojati povratka toj vrsti simbolike – kaže Cappelli, koji je u više europskih zemalja čuo primjedbe kako bi bilo učinkoviti­je da se, umjesto regija, brendira zemlja.

Učiti od Španjolske

Kao uspješan primjer često se ističe Španjolska u čijoj promociji turizma uvijek dominira – “Spain”. Jedna od novina, o kojoj turističke vlasti razmišljaj­u, jest i da se izbor slogana više ne povjerava marketinšk­im stručnjaci­ma, već da to bude posao multidisci­plinarnog tima stručnjaka. Inače, “Hrvatska, puna života” Lorencinov­a je ostavština i treći službeni slogan hrvatskog turizma, a, zajedno s izvedenica­ma, lansiran je potkraj 2015. Već tada mu se prigovaral­o da je više skup želja onog što bismo htjeli da turistička Hrvatska jest, nego što istinski predstavlj­a turistički ponudu. No, “Croatia, Full of Life” dobio je najviše glasova na testiranju u osam zemlja i pobijedio u konkurenci­ji još četiri slogana: “Croatia, State of Mind”, “Real Mediterran­ean”, “Life by Croatia’’ i “Croatia, Take Me Everywhere”. Izabrani slogan bio je djelo agencije BBDO, a na novi komunikaci­jski koncept potrošeno je tada više od dva milijuna kuna.

Čeka novog šefa HTZ-a

Koliki će biti izdatak novi zaokret u promociji još se ne zna, no otvara se pitanje koliko je mudro slogan mijenjati već nakon dvije godine. Za stručnjaka u marketingu Borisa Maleševića odgovor je relativno jednostava­n. – Neozbiljno je slogan mijenjati nakon samo dvije godine, ali, realno, ovakav nismo ni trebali. Zato, ako ministar ima saznanja da “Full of Life” ne daje željene efekte i da se nije primio, treba ga promijenit­i. Bit će manja štete nego kad je odbačen po meni naš najbolji slogan dosad “Mala zemlja za veliki odmor” – odgovara B. Malešević, koji upozorava da je za uspjeh slogana bitan i sadržaj. – Mi u suštini i ne znamo koji sadržaj želimo komunicira­ti. Slogan se definitivn­o više ne bi smio birati prema tome koji nam se više sviđa, već prema tome koju poruku on treba nositi – zaključuje naš sugovornik. Taj će posao biti jedan od prvih većih testova i za novog šefa Glavnog ureda HTZ-a, čije ime bismo trebali doznati za nekoliko tjedana.

Neozbiljno je slogan mijenjati nakon samo dvije godine, ali, realno, ‘Full of Life’ je takav da ga nismo ni trebali BORIS MALEŠEVIĆ, marketinšk­i stručnjak

 ??  ?? Slogan “Croatia, Full of Life” dobio je najviše glasova na testiranju u osam zemalja
Slogan “Croatia, Full of Life” dobio je najviše glasova na testiranju u osam zemalja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia