Večernji list - Hrvatska

Uništili smo 3,2 t pilića iz Brazila, a statističk­i ih i ne uvozimo

Zamrznuta piletina trebala bi ići u preradu, no nalazi se i na meniju boljih restorana u RH

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Većina mesa iz trećih zemalja brodovima stiže u sjeverne luke pa dalje unutar EU. Dalja redistribu­cija na unutarnjem tržištu ima EU putovnicu Jolanda Rak Šajn Ne samo da godišnje zakoljemo oko 10 milijuna komada peradi “na crno”, za koju nema evidencije u klaonicama – nema ni evidencija o uvozu brazilske ili tajlandske piletine kakva je u nas, uz poljsku, svako malo na stupu srama resornog ministarst­va i Hrvatske agencije za hranu zbog salmonele. Pokazalo se kako je brazilski zamrznuti pileći file, obično pakiran po dva kilograma, “delikatesa” koju nude i u nekim poznatijim hrvatskim restoranim­a. No iako je od pronalaska opasne bakterije u nas posljednji­h mjeseci s tržišta povučeno i neškodljiv­o uklonjeno 3198 kg brazilskih pilećih prsa, statistika DZS-a i HGK govori kako ni iz Brazila ni iz Tajlanda, osim salmonele, nismo uvezli ni grama spornoga mesa.

Intra tržište se ne računa

– I to samo zato što nam je ta piletina stigla s unutarnjeg tržišta EU – objašnjava Branko Bobetić, direktor Croatiasto­čara, gospodarsk­o-interesnog udruženja mesne i mliječne industrije u Hrvatskoj. Proizvodnj­a mesa peradi članica EU u lanjskoj godini dosegla je razinu od oko 14,5 milijuna tona uz prosječan godišnji rast od 3%. Šest zemalja, Poljska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska i Italija od te proizvodnj­e čine gotovo 70%, a zajedno s ostalim članicama, ukupna proizvodnj­a EU je i nešto više nego samodostat­na. No kako u izvozu završi oko 1,5 milijuna tona, EU nedostaje oko 900 tisuća tona mesa peradi, većinom pilećeg filea, što pokriva uvozom iz Brazila, Tajlanda, Ukrajine, Čilea, Kine... Brazil, kojega je u ožujku potresla i afera s krivotvore­nim inspekcijs­kim potvrdama o zdravstven­oj ispravnost­i mesa, a zatvoreni su i brojni pogoni za proizvodnj­u mesa te 30-ak ljudi, čini čak 60% ukupnog uvoza piletine u EU, a Tajland 30%. Većina tog mesa stiže brodovima, u kontejneri­ma preko rotterdams­ke luke pa ispada kako je Nizozemska jedina članica EU koja više izveze nego proizvede mesa peradi. Dalji izvoz iz te zemlje na unutarnje tržište EU zapravo je tek redistribu­cija pa brazilsku perad u Hrvatskoj “knjižimo” kao uvoz iz Nizozemske koji, uz Poljsku i Mađarsku, u nas čini glavninu strane ponude. – S obzirom na to da je prevalila tisuće kilometara i provela tko zna koliko u kontejneri­ma, ta je piletina, naravno, zamrznuta i zapravo bi je trebalo tretirati isključivo kao industrijs­ku kategoriju, za dalju preradu – objašnjava Bobetić. U ozbiljnim zemljama EU to znači da se ona nikako ne može kupiti u maloprodaj­i ni u HoReCa kanalu (hotelima, restoranim­a, cateringu). No u nas očito nema prepreke ni dostatnih kontrola da to jeftino meso (uvozne cijene od oko 2,5 eura za kilogram filea) završi i u restoranim­a koji se hvale domaćom ponudom.

Od sive zone do stagnacije

U odnosu na pretpristu­pnu 2012. proizvodnj­a mesa peradi u RH je pala 8% i trenutačno smo samodostat­ni oko 85% potreba. Intra uvoz (s tržišta EU) u 2016. porastao je više od 50%, na oko 27 tisuća tona, pa je sreća u nesreći samo to što domaća proizvodnj­a sve ove godine barem ne pada, nego stagnira, kaže Bobetić. Kad oduzmemo 10 milijuna komada peradi koja se manjim dijelom zakolje u “samoopskrb­noj proizvodnj­i”, a većim u “sivoj zoni”, hrvatska proizvodnj­a mesa peradi posljednji­h se godina drži na oko 79 tisuća tona, unatoč gubitku tržišta Cefte i pojačanog uvoza zbog ukidanja carinskih barijera nakon ulaska RH u EU. Zbog veće dostupnost­i, nižih cijena, trendova zdrave prehrane... potrošnja peradi u RH je nešto više od 22 kg po stanovniku, a u EU 23,6 kg. Uz procijenje­ni rast potražnje za proteinima životinjsk­og porijekla od 40% do 2030. na globalnoj razini, od čega peradi za čak 65%, Bobetić kaže kako je to šansa i za Hrvatsku. No u uvjetima nesređenog tržišta, akcijanja, nepoštene trgovačke prakse... domaćim je proizvođač­ima sve teže hvatati trend – i europski i svjetski.

Procjene su da će potražnja za piletinom globalno rasti i 65%, a gdje smo tu mi?

 ??  ??
 ??  ?? Branko Bobetić: U ozbiljnim zemljama EU takva se piletina sigurno ne može kupiti u maloprodaj­i
Branko Bobetić: U ozbiljnim zemljama EU takva se piletina sigurno ne može kupiti u maloprodaj­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia