Večernji list - Hrvatska

Američki cvrčak širi zlatnu žuticu u deset županija

Iskorjenji­vanje je moguće jedino krčenjem zaraženih trsova

- Ivica Beti

Nadam se da će se sad obilaziti teren i pratiti i zapušteni vinogradi s 50 ili 100 trsova sorti noe i direktora, kaže vinar Kopjar ivica.beti@vecernji.net – Nešto se počelo događati. Mi u svom vinogradu redovito prskamo, no problem su zapušteni vinogradi, i tu bi fitosanita­rci morali odraditi svoj dio posla. Kad je već i ovdje u Budinšćini proglašeno žarišno područje, nadam se da će se sad obilaziti teren i pratiti i zapušteni vinogradi s 50 ili 100 trsova sorti noe i direktora. Pod kontrolom treba imati i one koji imaju male vinograde pa misle da ne trebaju provoditi mjere zaštite – kaže Robert Kopjar, vinar iz Budinšćine u Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj su stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja laboratori­jskim analizama potvrdili prisutnost fitoplazme, uzročnika zlatne žutice, jedne od najopasnij­ih bolesti vinove loze u Europi.

Žarišta zaraze

Određena su i žarišta zaraze, područja u krugu od jednog kilometra od mjesta na kojem je utvrđena fitoplazma te sigurnosna područja koja obuhvaćaju minimalno pet kilometara od granice zaraženog područja. Žarište zaraze su, uz Budinšćinu, i Donja Batina, Gotalovec, Hrašćina, Hrašćinski Kraljevec, Jertovec i Veleškovec, a dvadesetak naselja je u sigurnosno­m području. – Iskorjenji­vanje i sprečavanj­e širenja zlatne žutice moguće je jedino iskrčivanj­em trsova koji pokazuju simptome zaraze, krčenjem i uništavanj­em izvora zaraze i suzbijanje­m prenositel­ja fitoplazme. Jedini za sada poznati prenositel­j fitoplazme u vinogradim­a, i s vinograda na vinograd, američki je cvrčak – objašnjava­ju u Savjetodav­noj službi. Vinar Kopjar kaže da su postavljen­e feromonske klopke koje će pokazati razmjere zaraze. Njegovi kolege vinogradar­i kažu da im ne preostaje drugo nego pokupovati i iskrčiti stare male vinograde koji graniče s njihovima i tako spriječiti širenje zaraze. Inače, prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj je dokazan 2009. godine u Vivodini u Karlovačko­j županiji, a od tada uočena je u Istarskoj, Karlovačko­j, Zagrebačko­j, Koprivničk­o-križevačko­j, Sisačko-moslavačko­j, Bjelovarsk­o-bilogorsko­j, Varaždinsk­oj, Krapinsko-zagorskoj, Međimursko­j i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Materijaln­a šteta

Ministarst­vo poljoprivr­ede donijelo je naredbu o poduzimanj­u mjera za sprječavan­je širenja i suzbijanje, a izrađen je i akcijski plan za 2017. godinu. Stručnjaci kažu da se simptomi mogu uočiti već potkraj lipnja pa sve do kraja vegetacije. Rubovi lišća počinju se uvijati i dobivati kopljasti izgled, počinju nepravilno žutjeti ili poprimati purpurnocr­venu boju. Važno je čim prije uočiti simptome i javiti stručnjaci­ma. Za suzbijanje američkog cvrčka u proizvodni­m vinogradim­a preporučuj­u se najmanje dva tretiranja propisanim insekticid­ima, prvo u prvoj polovici lipnja, nakon cvatnje, a drugo dva do tri tjedna kasnije. Preporučuj­e se i treće krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako ima potrebe. Zaraženi trsovi moraju se ukloniti. Proteklih godinu dana iskrčeno je na desetke hektara vinograda, čime je vinogradar­ima prouzročen­a znatna materijaln­a šteta.

 ??  ??
 ??  ?? stanova za toliko je smanjen stambeni fond tijekom 2016., a najveći razlog je gradnja novih građevina, prenamjena ili spajanje dvaju ili više stanova u jedan, dotrajalos­t te elementarn­e nepogode Podaci Državnog zavoda za statistiku
stanova za toliko je smanjen stambeni fond tijekom 2016., a najveći razlog je gradnja novih građevina, prenamjena ili spajanje dvaju ili više stanova u jedan, dotrajalos­t te elementarn­e nepogode Podaci Državnog zavoda za statistiku
 ??  ?? Simptomi zaraze Stručnjaci kažu da se simptomi mogu uočiti već potkraj lipnja pa sve do kraja vegetacije. Rubovi lišća počinju se uvijati i dobivati kopljasti izgled, počinju nepravilno žutjeti ili poprimati purpurnocr­venu boju.
Simptomi zaraze Stručnjaci kažu da se simptomi mogu uočiti već potkraj lipnja pa sve do kraja vegetacije. Rubovi lišća počinju se uvijati i dobivati kopljasti izgled, počinju nepravilno žutjeti ili poprimati purpurnocr­venu boju.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia