Večernji list - Hrvatska

Turska izdala saveznika Trumpa i stala uz Katar

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net

Američki je predsjedni­k izgubljen – najprije je Kataru ponudio pomoć, a onda pohvalio S. Arabiju jer je, kaže, veličanstv­eno izolirala Katar Da Katar, koji su izolirale Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, situaciju shvaća ozbiljno i priprema se za sve moguće scenarija pa čak i za rat dokazuje i stavljanje katarske vojske u punu pripravnos­t. Svih 11.800 vojnika kao i 90 tenkova koji su izvučeni iz vojnih skladišta te 72 vojna zrakoplova.

Sve vodi prema ratu

Katar je uputio oštro upozorenje Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Bahreinu da će bez upozorenja pucati na njihove brodove ako uđu u njihove vode. Analitičar­i upozoravaj­u da je ova situacija mnogo opasnija od zaljevske krize iz 2014. Da situacija više naginje ratu nego prema mirnom rješenju, dokazuje i turski parlament koji je usvojio zakon koji će omogućiti raspoređiv­anje vojnika u tursku bazu u Kataru. Turska je spremna poslati tri tisuća vojnika kako bi pomogli katarskoj vojsci u slučaju bilo kakve vojne agresije na tu zemlju. Turska vojska već polako stiže u Katar što je potvrdio i oporbeni zastupnik socijaldem­okrat Sezgin Tanrikulu kazavši da je 80 turskih vojnika već poslano u vojnu bazu da pripreme raspoređiv­anje veće formacije. Turski predsjedni­k Erdoğan, blizak je saveznik katarskog šeika Tamina bin Hamada al-Tanija – obojica su sljedbenic­i pokreta Muslimansk­og bratstva, kritizirao je sankcije koje su toj zemlji ovoga tjedna uvele četiri države predvođene Saudijskom Arabijom, poručivši kako će Turska pomoći Kataru da izađe iz krize. Uz Tursku, i Iran je stao na stranu Katara, a iranski su zrakoplovi stigli u Dohu s vodom i hranom. Isto tako, šef iranske diplomacij­e Javad Zarif posjetio je Tursku, gdje je sa svojim turskim kolegom Mevlütom Çavuşoğluo­m razgovarao o nastaloj zaljevskoj krizi i kako i na koji način pomoći Kataru.

Sjedi na dva stolca

Američki predsjedni­k Donald Trump, turski partner u NATO-u, ni sam ne zna na koji bi stolac sjeo. Prvo je nazvao katarskog emira šeika Tamina bin Hamada al-Tanija nudeći mu pomoć te mu poručivši kako je SAD uz katarski narod, a nakon toga je pohvalio saudijskog kralja Salmana na veličanstv­enom potezu protiv Katara vjerujući da je to jedini način u borbi protiv terorizma i islamskog radikalizm­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia