Večernji list - Hrvatska

BORIS HREPIĆ HREPA

Festival u Trilju prilika je za Cetinsku krajinu, a gosti iz Splita doći će se rashladiti uz blues

- Hrvoje Horvat panorama@vecernji.net

“Eric Sardinas glavna je zvijezda prvog festivala, glazbenik koji 24 sata dnevno, već više od dvadeset godina intenzivno živi blues, stalno je na svjetskoj turneji i cijeli je svoj život posvetio bluesu”

Jedan od osnivača Daleke obale, jedini je član koji nije propustio ni jedan koncert benda, a sada je umjetnički direktor blues festivala Dugogodišn­ji član Daleke obale, basist Boris Hrepić-Hrepa jedan je od pokretača Thrill Blues Festivala u Trilju na kojem ove godine gostuje Eric Sardinas, pripadnik blues elite i najpoznati­jih svjetskih blues gitarista. I to bi bilo sasvim dovoljno za zanimljiv intervju, ali Hrepa iza sebe ima i pregršt priča iz višegodišn­jeg iskustva s domaće rock-scene, iz knjige „Našao sam dobar bend“o splitskim osamdeseti­ma, ali i opetovanih putovanja u Memphis.

Ove godine 14. srpnja održava se prvi „Thrill Blues Festival“u Trilju. Kako ste došli na tu ideju?

Sama ideja kuhala se par godina u glavi rođenog Triljanina Darka Bakića, poznatog hrvatskog glazbenika, koji je znao da bi takva manifestac­ija pozitivno djelovala na promidžbu voljenog mu Trilja. Ja sam već gotovo deset godina duboko u bluesu, što kao izvođač i autor, što kao promotor i predsjedni­k Hrvatskih Blues Snaga, tako da sam se na neki način već nametao kao logični izbor umjetničko­g direktora. No presudno je bilo kad je Darko pročitao moju knjigu „Našao sam dobar bend“koja je i te kako prožeta bluesom, a ja sam se oduševio idejom i prihvatio se posla. Moja je baka podrijetlo­m Triljanka i to je bila dodatna inspiracij­a.

Tko je smislio sjajnu poveznicu Trilj-Thrill jer „thrill“je često korištena riječ u blues pjesmama?

Prije pet mjeseci bio sam desetak dana u Memphisu na Internatio­nal Blues Challengeu, vodio sam jedan mladi hrvatski blues bend, i snimao sam s svojim američkim blues poznanicim­a video najave za Trilj Blues Festival, i svi su odreda imali problem s izgovorom riječi Trilj. Taj „lj“im je zapinjao preko jezika. Istovremen­o je Ro La iz našeg benda Sunnysider­s organizira­la u Finskoj snimanje video najave samog Erica Sardinasa, koji je ta-

kođer Trilj izgovarao najsličnij­e izgovoru riječi Thrill, tako da je ona prva predložila da se festival nazove „Thrill Blues Festiva“. Čisti pogodak” Ja sam od toga složio izreku „Thrill isn’t gone“, moto našeg festivala.

Koliko je lokalna zajednica podržala ideju?

Svim snagama. Rezultati dosadašnje medijske promocije već upućuju na to da je to čisti pogodak u turističko­j afirmaciji Trilja i čitave cetinske krajine.

Samo mjesto održavanja festivala pored rijeke ne može biti atraktivni­je u vrućim ljetnim mjesecima, blizina Splita i obale potencijal­na su prednost za dolazak turista na novi kulturni program?

Ovaj događaj nije samo turistička ponuda Trilja nego i samog Splita, koji je udaljen tek dvadesetak minuta vožnje autoputom te je prilika turistima Splita da se dođu rashladiti u Trilj, uživati u bluesu i ostalim mnogobrojn­im popratnim aktivnosti­ma.

Kao i svaki dobar festival, i vi imate neke posebnosti, jedan je bukara. Kakvi su vam još mamci za publiku koje će doći, pretpostav­ljam da su i gastronoms­ki?

Kako je Trilj poznat po gastronomi­ji, bit će tijekom dana održan i gastro party s velikim brojem specijalit­eta cetinjskog kraja, a turisti će se moći okušati i na raftingu na Cetini, jahanju konja i biciklijad­i obalom Cetine.

Eric Sardinas kao glavna zvijezda prvog festivala pokazuje ozbiljne namjere organizato­ra jer radi se o jednom od najatrakti­vnijih blues gitarista današnjice. Tko će još nastupiti?

Osim Eric Sardinasa, nastupit će lokalni predstavni­ci Dbluz i Ozone, poznati i širom EU cijenjeni gitarist iz Rijeke Hal, crnogorski, kotorski Light Under The Black Mountain i Sunnysider­si. Program počinje ujutro „Bluesom za djecu i početnike“. Tijekom samog nastupanja izvođača bit će i prigodni kviz za gledatelje koji će voditi iskusni kvizoman Denis Bižaca, koji je upravo završio uspješnu kviz sezonu na splitskim Ovčicama. Poslije koncerta bit će održan „All Nite Long Blues Jam“, u kojem će sudjelovat­i izvođači i svi glazbenici gosti prvog „Thrill Blues Festivala“.

Kako ste upoznali Sardinasa i kakva su iskustva s putovanja i boravka u Memphisu, meki i epicentru bluesa?

Erica sam upoznao na prošlogodi­šnjem „Zagreb Internatio­nal Blues Festivalu“na kojem je nastupao. Imao je nekoliko dana stanke na turneji pa smo se družili nekoliko večeri. Riječ je o glazbeniku koji 24 sata dnevno, već više od dvadeset godina, intenzivno živi blues, stalno je na svjetskoj turneji i cijeli je njegov život posvećenos­t bluesu. Što se tiče Memphisa, evo ove godine je bilo peti put da sam posjetio taj grad čija je osnovna turistička ponuda dobra glazba. Memphis je dom bluesa i rodni grad rock’n’rolla i sve ću te svoje dojmove i doživljaje s Beale Streeta jednom pretočiti u neku knjigu.

Vaš bend Sunnysider­s bio je pobjednik drugog „Croatian Blues Challenge” natjecanja, ali ste nakon toga kao jedini hrvatski bend ušli u polufinale svjetskog blues natjecanja “Internatio­nal Blues Challengea” u Memphisu. Dokaz da dobra glazba ne poznaje granice?

U svojoj ne maloj glazbenoj karijeri svirao sam stotine i stotine uspješnih koncerata, neke i pred 120 tisuća ljudi, ali taj trenutak kada smo Ro La i ja, tada još kao Sunnysider­s duo, u „“Pig On Beale Blues Clubu“u Memphisu pred dvjestotin­jak američkih gledatelja zasvirali svoje autorske blues pjesme na njihovom materinjem jeziku, oduševili ih i prošli u polufinale, smatram krunom svoje karijere i ostvarenje­m snova koje sam sanjao kada sam imao sedamnaest i počinjao svirati blues.

Kao član Daleke obale iz prve ste ruke prošli put od „garaže“do „gaže“i uspjeha jednog od naših najpoznati­jih bendova. Je li isti- na da ste jedini član Obale koji je svirao na baš svim koncertima sastava?

Jedan sam od osnivača Daleke Obale i jedini sam član koji je svirao na svim koncertima od početka benda 1985. do njegova prestanka s radom 2001.

Napisali ste knjigu „Našao sam dobar bend“o splitskoj sceni osamdeseti­h godina i odrastanju, ali kažete da je to subjektivn­a, osobna štorija. Čini mi se da su privatna, „nefriziran­a“osobna svjedočans­tva i najzanimlj­ivija u takvim situacijam­a?

Jednostavn­o sam se okušao u bilježenju svojih sjećanja na taj romantični period života, kada sam kao mladac intenzivno doživljava­o svijet kroz prizmu ljubitelja glazbe. Očito sam uspio u tome jer sam stvarno dobio gomilu i više nego dobrih kritika. Počeo sam pisati i drugu knjigu, također o glazbi i mojim doživljaji­ma vezano s njom, i nadam se da ću je završiti brže nego ovu prvu, čije se pisanje rasteglo kroz deset godina.

Uz knjigu je objavljen i CD s nepoznatim snimkama Daleke obale. Kako s nastajale te snimke?

U bendu sam imao i funkciju arhivara, imam gomilu novinskih članaka, VHS kazeta, starih plakata te nekoliko audiokazet­a naših raznih starih snimaka ranih postava, među kojima je i kazeta s prve svirke Daleke obale, iz ljeta 1985. u MZ Blatine Škrape pred tridesetak naših prijatelja. CD koji ide uz knjigu odabir je s nekoliko od tih kazeta.

Album „10 kartolina s daleke obale“Sunnysider­sa, s obradama pjesama Daleke obale zapravo je započet kao podrška toj knjizi, ali je završio kao samostojeć­a revizija izvrsnih pjesama na nov, zanimljiv način?

Za potrebe promocije knjige Hans, Šparka, Ro La i ja obradili smo nekoliko pjesama Daleke obale na naš Sunnysider­s način, a to se svidjelo publici pa smo odlučili sve to ovjekovječ­iti albumom te time zaokružiti priču oko knjige. Taj nam je album neplaniran­o uletio u pola snimanja našeg drugog autorskog engleskog albuma „Click Play“. Ovih ga dana konačno dovršavamo i trebao bi izaći do „Thrill Blues Festivala“.

BLUES ZA DJECU Program festivala u Trilju počinje 14. srpnja rano ujutro posebnim programom nazvanim “Blues za djecu i početnike”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia