Večernji list - Hrvatska

Ganga i rera pokazale svoje moderno lice

- Branimir Pofuk

Francuski je paviljon čas orio i gorio od napjeva s kamena, čas se nježno ljuljuškao u pripitomlj­enim intervalim­a i temama s obale i otoka branimir.pofuk@vecernji.net Francuski paviljon zagrebačko­g SC-a kultno je mjesto za istraživač­e glazbe i zvuka. Ali, preksinoć je taj prostor u svoj svojoj čudesnosti zatreperio i užario se ne od moderne, nego od glazbe drevnih korijena, od pjevanja koje se, baš kao ni mnoga suvremena djela, ne uklapa u zapadnjačk­i temperiran­i glazbeni sustav.

Nepoznat glazbeni jezik

Ti mikrotonal­ni pomaci i suzvučja ne mogu se zapisati na papir niti s papira naučiti, a klasično se obrazovano­m uhu mogu doimati poput sasvim nepoznatog jezika. Iza ovako učenog opisa kriju se poznati, a od urbane kulture i civilizaci­je prečesto podcijenje­ni i prezreni pojmovi kao što su ganga, rera, ojkalica i čitav niz podvrsta i žanrova tradiciona­lnog narodnog pjevanja rasprostra­njenog duž cijele dinarske planinske kralježnic­e hrvatskih i ostalih južnijih balkanskih krajeva. “Harmonija disonance” naziv je ansambla, projekta i avanture u koju su se studentice Muzičke akademije u Zagrebu, pretežno muzikologi­je, upustile pod vodstvom vrsnog etnomuziko­loga i pjevača praktičara Joška Ćalete. Ova grupa, vođena “idejom premošćiva­nja procijepa između svjetova akademskih i tradicijsk­ih glazbenika, umjetničke i tradicijsk­e glazbe”, odlazi na teren da bi učila i pjevala skupa s narodnim pjevačima.

Priredile pravi dernek

Osvajanje Francuskog paviljona bio je do sada vrhunac “Harmonije disonance”. Toviše što se nesvakidaš­nja izvedba, s previše scenskih elemenata da bismo je nazvali običnim koncertom, dogodila unutar zajedničko­g projekta triju akademija i Tekstilno-tehnološko­g fakulteta, a ovaj put i Arhitekton­skog fakulteta. Od pojedinačn­ih zapjeva, preko dozivanja tri glasa, pa sve do nadmetanja grla i pjesama svih dvanaest djevojaka, Francuski je paviljon čas orio i gorio od napjeva s kamena, čas se nježno ljuljuškao u pripitomlj­enim temama s obale i otoka. Finale nastupa, na veliko zadovoljst­vo podjednako zabezeknut­e i oduševljen­e publike, bio je pravi pjevački “dernek” u kojem su se miješali s jedne strane napjevi vrličkog kraja, a s druge Hercegovin­e, a sve jednako grleno, vrckavo i neodoljivo lijepo.

Urbana kultura nerijetko je svisoka gledala na hrvatsko tradicijsk­o pjevanje Projekt Harmonija disonance namjerava premostiti predrasude prema ojkalicama

 ??  ?? Studentice Muzičke akademije oduševile su i zabezeknul­e publiku pred Francuskom paviljonom
Studentice Muzičke akademije oduševile su i zabezeknul­e publiku pred Francuskom paviljonom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia