Večernji list - Hrvatska

O Mamiću svoje treba reći sud, a ne šaka primitiviz­ma

I kad je Mamić napadao druge, tretirali smo to kao primitiviz­am

- Robert Junaci

Fizički obračun je dno, hoćemo li sutra tući tajkune koji su upropastil­i tvrtke ili političare zbog stanja u državi? robert.junaci@vecernji.net Zdravko Mamić fizički je napadnut dok je stajao na rivi u Bolu na Braču, kukavički je udaren s leđa i pao je u more. Ozbiljnih fizičkih posljedica nema, boli ga glava, ali nije morao zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

‘Hrabro’, s leđa

Možda bismo je morali svi mi pomalo zatražiti, pogotovu onu koja se bavi psihičkim problemima, a svakako bi to morali oni koji likuju zbog napada na Dinamova savjetnika. Jer, fizički napad dno je ljudskog ponašanja, neprimjere­no današnjoj civilizaci­ji. I ne namjeravam­o ovdje braniti Zdravka Mamića kao pojedinca, već upravo to civilizira­no ponašanje. Uostalom, na našim ste stranicama brojnih proteklih godina mogli pročitati što mislimo o ispadima upravo Zdravka Mamića. Svjedočili smo njegovim verbalnim eskapadama, prijetnjam­a, upisano mu je i nekoliko fizičkih nasrtaja. I svaki put su deseci stranica bili ispunjeni riječima koje su opisivale takvo ponašanje, a kretale su se u okviru – primitiviz­am, nekultura, huliganstv­o. Da, imao je Mamić takvih ispada, a znao je biti nabijen i na stup srama kad i nije bio kriv, kao kad ga je napao Ivo Bego u svečanoj loži poljudskog stadiona. I svaki put dobio je obilnu porciju medija i svekolike javnosti. Što je i zaslužio, jer nekulturno ponašanje i zaslužuje svaku kritiku. Konkretne razloge za ovaj napad na Mamića ne znamo, je li napadnut zato što je Dinamov savjetnik ili zato što ga se tereti da je “zamračio” novac iz Dinama, možda zato što je Hajduk tek treći, ili zato što je najavio da će sljedeće godine Dinamo opet biti prvi...? Ili možda jednostavn­o čovjeku nije simpatičan pa ga je odlučio odalamiti, ili mu se ne sviđa Mamićeva jahta? E, pa ništa od toga ne smije biti razlog da se nekoga udari, pogotovu ne tako mučki, s leđa, kao što je to sada bio slučaj. Ako je Mamić za nešto kriv, onda to treba utvrditi sud. Uostalom, traju ročišta u Osijeku protiv njega i tamo mu trebaju dokazati krivnju. Ne može nečija šaka biti sud, pa sve da Mamić na kraju i bude kriv. Ako nam šaka treba biti sudac, onda je samo pitanje tko će još dobiti po glavi. Možda bi tre- bali dobiti šefovi poreznih uprava, Uskoka, policije... koji dosad nisu pokretali postupke protiv Mamića, možda politika koja ga prije nije dirala. Hoćemo li se tako obračunava­ti s privrednic­ima i tajkunima koji su uništili brojne obitelji jer su loše poslovali, ili bismo ruku trebali dići na političare koji već dugo ovu zemlju vode u siromaštvo, koji našoj djeci uskraćuju budućnost, koji tjeraju čovjeka da ode iz svoje zemlje i kruh trži negdje drugdje.

Država ne kažnjava baš uvijek

Da, treba se buniti protiv nepravde, pa i protiv Mamića drži li netko da on to zaslužuje, trebaju nam prosvjedi protiv svega što je krivo, kako prosvjedi za kurikularn­u reformu, tako i za sve što bi nam moglo donijeti bolje sutra. Ali, šaka to nije, udariti čovjeka je primitiviz­am koji nije dopušten ni u zatvorima, a kamoli na ulici, rivi, gradskom trgu, stadionu ili dvorani. A primitiviz­am državnog aparata je kad takvo primitivno ponašanje odgovaraju­će ne kažnjava. Jer mu

odgovara.• primitiviz­am katkad i

Konkretni se razlozi za napad na Mamića ne znaju, ali nisu ni važni Tužbe, prosvjedi, protesti, bojkoti..., to je način na koji se bori, ali se čovjeka ne udara

 ??  ?? Zdravko Mamić Napad u Bolu na Braču na Dinamova savjetnika nije prvi, već se suočavao sa sličnim “bliskim susretima”
Zdravko Mamić Napad u Bolu na Braču na Dinamova savjetnika nije prvi, već se suočavao sa sličnim “bliskim susretima”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia