Večernji list - Hrvatska

Nije to novi Muster, Dominator bi mogao biti još dominantni­ji

S puno samopouzda­nja izlazi na megdan “kralju zemlje”, u borbi za finale Roland Garrosa

- Anton Filić

Thiem dolazi iz Bečkog Novog Mjesta, navijač je Chelseaja i veliki poklonik skijaških skokova. U tenis su ga uveli roditelji-treneri anton.filic@vecernji.net Za dobre poznavatel­je tenisa to i nije bila neka senzacija s obzirom na odličnu formu Austrijanc­a i promjenjiv­e partije Novaka Đokovića. No Dominic Thiem izbacio je u četvrtfina­lu Roland Garrosa branitelja naslova, drugog nositelja i bivšeg broja jedan svjetskog tenisa. E, ta je činjenica učinila da 23-godišnji Austrijana­c postane heroj dana, da još jednom skrene pozornost na svoj veliki teniski potencijal. Odlična igra s osnovne crte, razorni forhend i ništa slabiji jednoručni bekhend, funkcionir­ali su i u tom meču na najvišoj razini. Slučajno ili ne, Thiema su još u njegovim mlađim danima prozvali Dominator. Sad kad je stigao do sedmog mjesta na ATP listi (i prvog u konkurenci­ji igrača do 25 godina) i zaradio prvih osam milijuna USD od turnirskih nagrada, vidi se da taj nadimak nije dobio samo zbog igre slovima. Thiem dolazi iz Bečkog Novog Mjesta, navijač je Chelseaja i veliki poklonik skijaških skokova, a u tenis su ga uveli roditelji Wolfgang i Karin, oboje profesiona­lni treneri u tom sportu (i mlađi brat Moritz sanja da će krenuti bratovim stopama).

Ispratio Mustera u mirovinu

Prvu pobjedu na ATP turnirima postigao je 2011. u Beču, i to baš protiv tada 43-godišnjeg Thomasa Mustera, koji se pokušavao vratiti profesiona­lnom tenisu. Muster se nije vratio, otišao je u zasluženu tenisku mirovinu, ali je u Dominicu dobio legitimnog nasljednik­a. E, sad, ljevak Muster Roland Garros osvojio je 1995., s 28 godina, a dešnjak Thiem bi do tog naslova mogao i ranije, možda već ove godine. Od klasičnih zemljaša ispred njega je Rafael Nadal (s kojim se danas bori za finale), možda Stanislas Wawrinka i to je sve. Prema nekim prognozama teniskih stručnjaka, iako su one uvijek nezahvalne, Dominator bi mogao dominirati na zemljanim turnirima u sljedećih šest do sedam godina, a to je jako puno. U karijeri je već osvojio osam turnira, među inima i naš Umag 2015. godine. Može se reći da je teniski stasao u Istri jer je u Umagu i susjednim gradovima odigrao jako puno juniorskih turnira. Na ATP Touru posebno je eksplodira­o ove godine kada je najprije stigao do osmine finala Australian Opena (poraz od Goffina koji ga je zaustavio i u Monte Carlu), potom osvojio Rio de Janeiro (u finalu bolji od Carrena Buste), dva puta gubio u finalu od Nadala (u Barceloni i u Madridu), da bi nakon toga u Rimu pobijedio Rafu, ali u polufinalu izgubio od Đokovića, i to s 1:6, 0:6.

Nadal – najteži ždrijeb

Taj je rezultat zbunio mnoge kladitelje uoči njihova okršaja u Parizu (pa su još vjerovali Đokoviću), ali Thiem je uspio prekinuti niz od pet poraza protiv Srbina i slavodobit­no doći na megdan “kralju zemlje” Nadalu. Sa Španjolcem se sastajao šest puta, svih šest puta na zemlji, te doživio četiri poraza i postigao dvije pobjede. – Odlična je stvar da sam drugi put zaredom u polufinalu Roland Garrosa. Obranio sam lanjske bodove, to je važno da ostanem u Top 10. U petak se sastajem svakako s najtežim suparnikom na kojega sam mogao naići ovdje. Bit će nam to četvrti međusobni dvoboj u posljednji­h šest tjedana. I zato nema tu nikakve tajne među nama. Nadal je opet u najboljem mogućem izdanju. Teži meč od sudara s Rafom na zemlji ne možete zamisliti – istaknuo je Thiem koji je po broju pobjeda ove sezone odmah iza Nadala: Španjolac ima učinak 41-6, Austrijana­c 34-12. Gotovo su susjedi i na ovogodišnj­oj “Race” listi (koja određuje sudionike završnog Mastersa u Londonu): Nadal je prvi, Thiem treći. Između njih dvojice ubacio se Federer koji je ove godine preskočio i Roland Garros i cijelu zemljanu sezonu. Nema sumnje da nas danas (15.30) očekuje pravi spektakl s obzirom na to da se sastaju trenutačno dva najbolja tenisača na zemljanoj podlozi. Za mnoge je to finale prije finala, iako to ne mora značiti da se i pobjednik meča Murray – Wawrinka ne može okititi naslovom pobjednika Roland Garrosa.

Thiem je teniski stasao u Istri, u Umagu i okolici odigrao je puno turnira

 ??  ?? Dominic Thiem protiv Đokovića je vjerojatno postigao pobjedu karijere, ali pobjeđivao je on i Nadala, Federera, Murraya...
Dominic Thiem protiv Đokovića je vjerojatno postigao pobjedu karijere, ali pobjeđivao je on i Nadala, Federera, Murraya...
 ??  ?? Novak Đoković bez većih je problema (6:1, 6:0) pobijedio Thiema u Rimu. No u Parizu je Austrijana­c uzvratio
Novak Đoković bez većih je problema (6:1, 6:0) pobijedio Thiema u Rimu. No u Parizu je Austrijana­c uzvratio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia