Večernji list - Hrvatska

Trump prihvatio poziv hrvatske predsjedni­ce

- ZAGREB davor.ivankovic@vecernji.net Davor Ivanković

Američki predsjedni­k dolazi u Wroclaw na summit 12 srednjoeur­opskih država, a suuorganiz­atori skupa su domaćin Poljska i Hrvatska Summit 12 srednjoeur­opskih država, koji će se za manje od mjesec dana (6. i 7. srpnja) održati u poljskom gradu Wrocławu, bit će događaj znatno većeg političkog značenja jer ga na ljestvici takvih skupova podiže vijest da je svoj dolazak potvrdio i američki predsjedni­k Donald Trump.

Bedem protiv Rusije

U Hrvatskoj i Poljskoj, koje su suorganiza­torice summita, zadovoljno trljaju ruke jer će to dati pogonsko gorivo njihovoj Inicijativ­i tri mora, geopolitič­kom i gospodarsk­o-prometno-energetsko­m savezu definirano­m na summitu u kolovozu prošle godine u Dubrovniku. Tada je dotadašnja inicijativ­a “Baltik – Jadran” koja je okupljala Poljsku, Estoniju, Litvu, Letoniju, Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku prerasla, pristupanj­em Rumunjske i Bugarske u Inicijativ­u triju mora (Baltik-Jadran-Crno more). Trump je dolazak potvrdio hrvatskoj predsjedni­ci Kolindi Grabar-Kitarović i poljskom predsjedni­ku Andrzeju Dudi, čime je odgovorio na njihov poziv upućen još u veljači. Na hrvatsko-poljski poziv Grabar-Kitarović imala je prilike “podsjetiti” Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu. Tom prilikom, dok su bili u zajedničko­m obilasku novih prostorija sjedišta NATO-a, predsjedni­ca je od Trumpa zatražila i to da se SAD ponovno jače angažira i stavi u svoj fokus prostor jugoistoka Europe. Iza inicijativ­e su, inače SAD odmah politički stale jer ih je Inicijativ­a zanimala kao svojevrsni politički bedem protiv geopolitik­e Rusije.

Za ‘žilu kucavicu’ 50 mlrd. €

Inicijativ­a, osobito zbog povezivanj­a baltičkih i jadranskih luka, komplement­arna je i s kineskom strategijo­m Put svile. U Dubrovniku je bilo istaknuto da područje Inicijativ­e Jadran – Baltik – Crno more predstavlj­a 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništ­va, ali i samo oko 10% BDP-a. Predsjedni­ca je tada istaknula kako je taj prostor “žila kucavica” Europe i da je za njegov infrastruk­turni razvoj treba uložiti oko 50 milijardi eura. Inicijativ­a je neformalna platforma uglavnom za zajedničke projekte u energetici, prometu, digitalnoj komunikaci­ji, sigurnosti, a otvorena je za međunarodn­a partnerstv­a i ulaganja.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­ca Kolinda-Grabar Kitarović i Donald Trump susreli su se na summitu NATO-a u Bruxellesu
REUTERS Predsjedni­ca Kolinda-Grabar Kitarović i Donald Trump susreli su se na summitu NATO-a u Bruxellesu
 ??  ?? Andrzej Duda Poljski predsjedni­k zadovoljno trlja ruke jer će Inicijativ­a tri mora dobiti novi zamah
Andrzej Duda Poljski predsjedni­k zadovoljno trlja ruke jer će Inicijativ­a tri mora dobiti novi zamah

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia