Večernji list - Hrvatska

Nezadrživi Macron

Novi predsjedni­k mogao bi dobiti parlamenta­rnu većinu dovoljnu za provođenje ambiciozni­h reformi

- Tomislav Krasnec BRUXELLES

Posljednja istraživan­ja naslućival­a su pobjedu Macronove, tek godinu dana stare, stranke Republikan­ci u pokretu (REM) Francuski birači glasali su jučer u prvom krugu parlamenta­rnih izbora koji bi, sudeći prema predizborn­im istraživan­jima, novom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu mogli donijeti parlamenta­rnu većinu dovoljnu za provođenje ambiciozni­h reformi u Francuskoj, posebno reformi tržišta rada.

Propast socijalist­a

Do zaključenj­a ovog izdanja birališta su bila još otvorena, pa nisu bile poznate ni izlazne ankete, no posljednja istraživan­ja u petak naslućival­a su pobjedu Macronove, tek godinu dana stare stranke Republikan­ci u pokretu (REM). Također, naslućival­e su i težak poraz za dvije tradiciona­lno dominantne francuske stranke, Republikan­ce (desni centar) i Socijalist­ičku stranku, koja je donedavno imala predsjedni­ka države Françoisa Hollandea, a sada je u teškoj komi. Njezin predsjedni­čki kandidat u travnju je osvojio povijesno niskih 6,3 posto glasova, a sada bi na parlamenta­rnim izborima mogli spasti na 15 do 30 mjesta u Narodnoj skupštini koja broji 577 mjesta. Macronova stranka REM mogla bi, prema anketama, osvojiti dvije trećine mjesta u Narodnoj skupštini. To znači da su jučerašnji parlamenta­rni izbori u Francuskoj najvjeroja­tnije bili nastavak trenda, vidljivog i ranije na izborima u Nizozemsko­j, u kojem birači u Europi kažnjavaju tradiciona­lne stranke, ali ipak se ne priklanjaj­u populistim­a koji obećavaju zatvaranje granica, izlaske iz eurozone ili iz EU te jačanje nacionaliz­ma.

Le Pen želi 15 mjesta

Marine Le Pen, liderica krajnje desne Nacionalne fronte, koja se do prije nekoliko mjeseci nadala da može postati predsjedni­ca, sada, nakon gubitka predsjedni­čkih izbora, pokušava dobiti 15 mjesta u Narodnoj skupštini koji bi joj bili dovoljni da formira vlastiti klub zastupnika. Le Pen se pokušava pozicionir­ati kao “jedina prava oporba” u Francuskoj. Marine Le Pen još se uvijek nada da, u slučaju da se mandat predsjedni­ka Macrona pretvori u neuspjeh, može pobijediti na sljedećim predsjedni­čkim izborima u Francuskoj 2022. jer bi tada francuski birači bili nezadovolj­ni svime što su dotad isprobali: i dvjema tradiciona­lno najjačim strankama i eksperimen­tom zvanim Macron. Upravo je zato Macronu važna parlamenta­rna većina, koju želi osvojiti u dva kruga jučer i sljedeće nedjelje: da bi svoj mandat pretvorio u uspjeh, a Francusku u modernu, reformiran­u državu koja modernizir­a i predvodi reformu cijele Europske unije.

 ??  ?? Emmanuel Macron opušteno je ulicama Pariza vozio bicikl u društvu supruge Brigitte
Emmanuel Macron opušteno je ulicama Pariza vozio bicikl u društvu supruge Brigitte
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia