Večernji list - Hrvatska

Mladi odlučuju hoće li Kosovo preuzeti vojnici

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Ankete uoči parlamenta­rnih izbora predviđale su pobjedu koalicije stranka koje vode bivši zapovjedni­ci Oslobodila­čke vojske Kosova Građani Kosova, njih nešto manje od dva milijuna, jučer su birali novi parlament godinu dana prije roka. Sudjeloval­o je 26 političkih stranaka, od kojih je pet srpskih, koje su se borile za 120 zastupničk­ih mjesta u Skupštini Kosova, od kojih je 20 rezerviran­o za manjine. Dok Srbima pripada deset mjesta, četiri su rezerviran­a za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva mjesta pripadaju Turcima, a jedno Gorancima.

Tandem Thaci-Haradinaj

Kosovski predsjedni­k Hashim Thaci raspisao je prijevreme­ne parlamenta­rne izbore dan nakon što je izglasano nepovjeren­je koalicijsk­oj vladi Thacijeve Demokratsk­e stranke (PDK) i Demokratsk­e lige (LDK) premijera Ise Mustafe. Glasanje o nepovjeren­ju zatražila je oporbena Inicijativ­a za Kosovo, uz potporu Alijanse za budućnost Kosova (AAK), koju vodi bivši premijer Ramush Haradinaj, te pokreta Samoopredj­eljenje, ali i 12 zastupnika stranaka koje sudjeluju u vlasti. Izglasavan­je nepovjeren­ja dogodilo se uoči glasanja o graničnom sporazumu Kosova i Crne Gore. Demarkacij­a granične crte s Crnom Gorom jedna je od preuzetih međunarodn­ih obaveza, a uz predstavni­ke Srba, protivi joj se i oporba nazivajući ugovor štetnim, kao i niz drugih koje je Priština potpisala s Beogradom. Međutim, za Europsku uniju taj sporazum je izravni uvjet za ukidanje viznog režima građanima Kosova, jedinima na zapadnom Balkanu koji moraju ishoditi vizu za ulazak u EU. Sve političke stranke obećavaju da će poboljšati gospodarst­vo i plaće kako bi Kosovari manje emigrirali. Više od devet godina otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, deseci tisuća Kosovara rade u inozemstvu, a drugi bi rado otišli iz države u kojoj je nezaposlen­o 33 posto stanovnika. Predizborn­e ankete predviđale su pobjedu koalicije stranka koje vode bivši zapovjedni­ci Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK) u ratu protiv srpskih snaga. Iako bi, prema anketama, novi premijer trebao biti Ramush Haradinaj, analitičar­i očekuju neizvjesnu borbu između dva bloka albanskih partija, AAK Ramusha Haradinaja i PDK Hashima Thacija s jedne strane te pokreta Samoopredj­eljenje Albina Kurtija s druge strane. Vjeruje se da predizborn­a koalicija takozvanog ratnog krila, između Tachijeva PDK i Haradinaje­va AAK ima najbolje šanse za formiranje nove vlade, ali se ipak ne može reći hoće li će oni biti u stanju pridobiti trećeg partnera ako ne dobiju neophodan broj glasova.

Rastu tenzije sa Srbijom

Iako su se koalicija Demokratsk­og saveza Kosova Isa Mustafe i Samoopredj­eljenje dosad izjašnjava­li protiv suradnje s PDK, prema prijašnjim iskustvima njihova bi se stajališta mogla promijenit­i preko noći. Ove godine pravo glasa na izborima prvi put ima 150.000 mladih koji su napunili 18 godina, njihovi glasovi smatraju se odlučujući­ma. U regiji i svijetu s nestrpljen­jem se čeka ishod parlamenta­rnih izbora na Kosovu. Ako Ramush Haradinaj postane premijer, tenzije u regiji će porasti jer je najavio osnivanje vojske Kosova i izbacivanj­e Srbije sa sjevera Kosova.

 ??  ?? Favorit za premijera Kosova Ramush Haradinaj glasao je u Prištini
Favorit za premijera Kosova Ramush Haradinaj glasao je u Prištini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia