Če­ti­ri že­ne od­lu­ču­ju o sud­bi­ni Škot­ske, ali i Ve­li­ke Bri­ta­ni­je

Uz pre­mi­jer­ku May, ključ­nu ulo­gu ima­ju še­fi­ce škot­skih na­ci­ona­lis­ta i kon­zer­va­ti­va­ca te sje­ver­no­ir­skih uni­onis­ta

Vecernji list - Hrvatska - - Svijet - Sil­vi­je To­ma­še­vić RIM

Iz tri po­s­ljed­nja iz­jaš­nja­va­nja na bi­ra­li­šti­ma mo­glo bi se za­klju­či­ti da su Ško­ti za­pra­vo za os­ta­nak u svim sa­ve­zi­ma Uda­lju­je se mo­guć­nost sa­zi­va­nja no­vog re­fe­ren­du­ma o iz­la­sku Škot­ske iz Uje­di­nje­nog Kra­ljev­s­tva pos­li­je bri­tan­skih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra. Ško­ti su, dru­gi put, da­li do zna­nja da ipak že­le os­ta­ti uje­di­nje­ni bez ob­zi­ra na iz­la­zak Ve­li­ke Bri­ta­ni­je iz Eu­rop­ske uni­je. Na­kon što su na re­fe­ren­du­mu 2014. naj­pri­je ka­za­li „ne“iz­la­sku iz Uje­di­nje­nog Kra­ljev­s­tva i os­ni­va­nju sa­mos­tal­ne dr­ža­ve, pa su na re­fe­ren­du­mu 2016. o iz­la­sku Ve­li­ke Bri­ta­ni­je iz EU (Brexit) gla­so­va­li za os­ta­nak u sa­ve­zu s Kon­ti­nen­tom, sa­da su na bri­tan­skim par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma 8. lip­nja po­t­vr­di­li ka­ko že­le os­ta­ti ve­za­ni s Lon­do­nom. Iz sva tri iz­jaš­nja­va­nja mo­glo bi se za­klju­či­ti ka­ko su Ško­ti za­pra­vo za os­ta­nak u svim sa­ve­zi­ma.

Ne­ma no­vog re­fe­ren­du­ma

Za­što se uda­lju­je mo­guć­nost sa­zi­va­nja no­vog re­fe­ren­du­ma o škot­skoj neo­vis­nos­ti? Jed­nos­tav­no za­to što se škot­ska pre­mi­jer­ka Ni­co­la Stur­ge­on, pred­stav­ni­ca Škot­ske na­ci­onal­ne stran­ke (SNP), usre­do­to­či­la na sa­zi­va­nje no­vog škot­skog re­fe­ren­du­ma, a iz­gu­bi­la je 21 mjes­to za par­la­ment u od­no­su na iz­bo­re 2015. ka­da je osvo­ji­la 56 od 59 iz­bor­nih mjes­ta. Sa­da je do­bi­la sa­mo 35 mjes­ta. Is­ti­na, os­ta­je pr­vom škot­skom stran­kom, ali po­dre­za­nih kri­la. Za­pra­vo, na bri­tan­skim su par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma svi po­bjed­ni­ci ujed­no gu­bit­ni­ci. Jer i bri­tan­ska pre­mi­jer­ka Theresa May, čel­ni­ca Kon­zer­va­tiv­ne stran­ke, do­bi­la je ma­nje gla­so­va u od­no­su na par­la­men­tar­ne iz­bo­re ot­pri­je dvi­je go­di­ne, kao što je SNP do­bi­la ma­nje gla­so­va. No, Stur­ge­on je nas­ta­vi­la pro­pa­gan­du o os­tan­ku Ve­li­ke Bri­ta­ni­je u je­dins­tve­nom tr­ži­štu ne spo­mi­nju­ju­ći re­fe­ren­dum o škot­skoj neo­vis­nos­ti. Pre­mi­jer­ka iz Edin­bur­g­ha po­nav­lja ka­ko je Theresa May na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma „iz­gu­bi­la svoj auto­ri­tet i vje­ro­dos­toj­nost“. A, da Ško­ti ni­su u ve­ći­ni za iz­la­zak iz Uje­di­nje­nog Kra­ljev­s­tva, po­t­vr­đu­je i či­nje­ni­ca da šef SNP-a An­gus Ro­bert­son ni­je ni­ti pro­šao u bri­tan­ski par­la­ment iz­gu­biv­ši svo­je mjes­to, ko­je je osvo­jio kon­zer­va­ti­vac Do­uglas Ross. Iz­van bri­tan­skog

Iz­van bri­tan­skog par­la­men­ta os­tao je i po­vi­jes­ni li­der SNP Alex Sal­mond Ruth Da­vid­son od­lu­ču­ju­ća je za op­s­ta­nak May, a pro­ti­vi se i „oš­trom Brexi­tu“

Da­vid­son je pro­mi­je­ni­la sli­ku kon­zer­va­ti­va­ca. Ho­mo­sek­su­al­ka, mla­da i raz­li­či­ta od ti­pič­nog kan­di­da­ta stran­ke SIMON HIX London Sc­ho­ol of Eco­no­mics

par­la­men­ta os­tao je i po­vi­jes­ni li­der SNP Alex Sal­mond, ko­ji je ini­ci­ja­tor re­fe­ren­du­ma o neo­vis­nos­ti Škot­ske iz 2014. i na ko­jem je iz­gu­bio. U iz­bor­nom okru­gu Gor­don, na sje­ve­ru Škot­ske, po­bi­je­dio ga je uni­onist Kon­zer­va­tiv­ne stran­ke Co­lin Clark. Čel­ni­ca to­ri­jev­ske stran­ke u Škot­skoj kon­zer­va­tiv­ka Ruth Da­vid­son pro­ko­men­ti­ra­la je ka­ko je ide­ja o sa­zi­va­nju no­vog re­fe­ren­du­ma o škot­skoj neo­vis­nos­ti po­ko­pa­na re­zul­ta­ti­ma na bri­tan­skim par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma. Pre­mi­jer­ka Theresa May odr­ža­vat će svo­ju ma­njin­sku bri­tan­sku vla­du gla­so­vi­ma ir­ske uni­onis­tič­ke stran­ke DUP, ko­ja vri­je­đa ho­mo­sek­su­al­ce, pro­ti­vi se ho­mo­sek­su­al­nim bra­ko­vi­ma, pra­vu že­na na po­ba­čaj i ima pot­po­ru pa­ra­voj­ni­ka ko­ji su na­pa­da­li ka­to­li­ke u Bel­fas­tu. Čel­ni­ca te stran­ke Ar­le­ne Fos­ter bi­la je dje­voj­či­ca ka­da je auto­bus u ko­jem se na­la­zi­la go­to­vo na­le­tio na mi­nu Ir­ske re­pu­bli­kan­ske ar­mi­je (IRA), a nje­zi­na su oca po­ku­ša­li ubi­ti ka­to­li­ci. No, May ne­će ima­ti la­gan po­sao ni zbog čel­ni­ce škot­skih kon­zer­va­ti­va­ca Ruth Da­vid­son, lez­bij­ke ko­ja ži­vi s dru­gom že­nom i k to­me Ir­ki­njom te je svo­ju pot­po­ru May da­la pod uvje­tom da se ne mi­je­nja­ju pra­va ko­ja ima­ju ho­mo­sek­su­al­ci. Ruth Da­vid­son, ina­če lju­bi­te­lji­ca kic­k­boxin­ga, sa­da u bri­tan­skom par­la­men­tu ima 13 mjes­ta, od­lu­ču­ju­ća je za op­s­ta­nak May, a pro­ti­vi se i „oš­trom Brexi­tu“ko­ji je za­go­va­ra­la sta­nov­ni­ca Downing Stre­eta 10. Obič­no, ka­ko je na­pi­sao no­vi­nar Pe­ter Ge­og­he­gan, „ruž­na noć za kon­zer­va­tiv­ce do­bra je za škot­ske za­go­vor­ni­ke neo­vis­nos­ti, ali ovo­ga pu­ta ta­ko ni­je bi­lo“. Jer ni škot­ski za­go­vor­ni­ci neo­vis­nos­ti ni­su do­bro proš­li na ovim iz­bo­ri­ma, a što je još za­nim­lji­vi­je svr­sta­li su Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju me­đu dr­ža­ve sa sla­bim vla­da­ma ko­je mo­gu vr­lo la­ga­no iz­gu­bi­ti ve­ći­nu. Oko mno­gih pi­ta­nja od­lu­ču­ju­će će bi­ti že­ne na vlas­ti, nji­ho­vo me­đu­sob­no ri­val­s­tvo, nji­ho­va raz­li­či­tost u po­gle­di­ma ne sa­mo na po­li­ti­ku već i na slo­bo­de, po­seb­no ve­za­ne za spol i druš­tvo. U Škot­skoj je i do sa­da bi­la dos­ta za­nim­lji­va si­tu­aci­ja ne sa­mo oko pi­ta­nja neo­vis­nos­ti već i dru­gih važ­nih za bu­duć­nost Uje­di­nje­nog Kra­ljev­s­tva. Pr­vo, čak 60% škot­skih bi­ra­ča iz­a­bra­lo je na bri­tan­skim par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma stran­ke ko­je ni­su za­go­va­ra­le re­fe­ren­dum o od­cjep­lje­nju pa će, pre­ma to­me, od no­vog iz­jaš­nja­va­nja mo­ra­ti odus­ta­ti i stran­ka SNP pre­mi­jer­ke Stur­ge­on. U škot­skom par­la­men­tu i do sa­da su bi­le, u naj­ma­nju ru­ku, spek­ta­ku­lar­ne ras­pre iz­me­đu tri že­ne, čel­ni­ce sta­na­ka: kon­zer­va­tiv­ke Ruth Da­vid­son, za­go­vor­ni­ce ne­za­vis­nos­ti Škot­ske Ni­co­le Stur­ge­on i la­bu­ris­ti­ce Ke­zia Dug­da­le. Sva­đa­ju se go­to­vo oko sve­ga, a nji­ho­vu ras­pru su ne­ki, eufe­mis­tič­ki ili ti­pič­no za en­gle­sku fleg­mu, na­zva­li „spek­tak­lom bri­tan­ske de­mo­kra­ci­je“. Da­vid­son je jas­no ka­za­la ka­ko dr­ži da je „Škot­ska naj­po­seb­ni­je mjes­to na svi­je­tu, ali ka­ko smo iz­gla­so­va­li os­ta­nak u Uje­di­nje­nom Kra­ljev­s­tvu, mo­ra­mo pri­do­ni­je­ti nje­zi­nu ras­tu“, te ka­ko Stur­ge­on sa svo­jim dalj­njim na­vi­ja­njem za no­vi re­fe­ren­dum „ne po­štu­je vo­lju ko­ju su iz­ra­zi­li Ško­ti“.

Kra­lji­ca Škot­ske

Kon­zer­va­tiv­ci u Škot­skoj su od 2001. do­bi­va­li sa­mo jed­no mjes­to u bri­tan­skom par­la­men­tu, a sa­da su ih s Da­vid­son osvo­ji­li 13 pa će ona ima­ti i te ka­kav utje­caj ne sa­mo na bu­duć­nost u Škot­skoj već i u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji. Ruth Da­vid­son ima sa­mo 38 go­di­na i za­si­gur­no ima pred so­bom ve­li­ku po­li­tič­ku bu­duć­nost i ima i onih ko­ji joj pre­dvi­đa­ju pre­uzi­ma­nje čel­niš­tva nad Kon­zer­va­tiv­nom stran­kom, po­seb­no ako pre­mi­jer­ka May, pra­va gu­bit­ni­ca bri­tan­skih iz­bo­ra, ne bu­de zna­la vo­di­ti pre­go­vo­re oko Brexi­ta. Njih dvi­je ima­ju raz­li­či­ti po­gled na to ka­ko bi tre­ba­lo pre­go­va­ra­ti s EU, a na­kon što su za­go­vor­ni­ci Brexi­ta, stran­ka UKIP biv­šeg nje­zi­na čel­ni­ka Ni­ge­la Fa­ra­gea, iz­ba­če­ni iz bri­tan­skog par­la­men­ta i kon­zer­va­tiv­ci će, vje­ro­jat­no, bi­ti za „bla­ži“pro­ces iz­la­ska Lon­do­na iz kon­ti­nen­tal­nog sa­ve­za. „Škot­ska ni­je Scot­tish National Par­ty (SNP)“, bio je iz­bor­ni pok­lik Ruth Da­vid­son, ko­ju su pos­li­je iz­bo­ra škot­ski lis­to­vi na­zva­li kra­lji­com Škot­ske (Ruth Qu­een of Scots). U pre­diz­bor­noj ras­pra­vi Ruth Da­vid­son je Ni­co­la Stur­ge­on de­fi­ni­ra­la kao onu ko­ja go­vo­ri glu­pos­ti, ko­ja da­je laž­na obe­ća­nja. Da­vid­son bi uve­la stro­že kaz­ne i ma­nje po­re­za. Svo­jim kri­ti­ča­ri­ma, ko­ji ka­žu i ka­ko u Gla­sgowu ne pri­ma lju­de na raz­go­vor, od­go­va­ra ka­ko ima onih ko­ji ne vo­le že­ne ko­je dr­že mi­tin­ge ili ja­ke že­ne na vlas­ti. Dru­gi na­zi­va­ju nje­zin kon­zer­va­ti­vi­zam „mo­der­nim i umje­re­nim“. Da­vid­son je Kon­zer­va­tiv­nu stran­ku u Škot­skoj us­kr­s­nu­la, a ho­će li do­ći na če­lo stran­ke i u Uje­di­nje­nom Kra­ljev­s­tvu, ovi­sit će o to­me ka­ko se nje­zi­ni bu­du dr­ža­li u Wes­t­mins­te­ru.

REUTERS/PIXSELL

Pre­mi­jer­ka Theresa May iš­la je na iz­bo­re ka­ko bi oja­ča­la svo­ju po­zi­ci­ju, ali je osvo­ji­la ma­nje man­da­ta. Ma­njin­sku vla­du odr­ža­vat će gla­so­vi­ma sje­ver­no­ir­ske uni­onis­tič­ke stran­ke DUP, ko­ja vri­je­đa ho­mo­sek­su­al­ce i os­po­ra­va pra­vo že­na na po­ba­čaj, a vo­di je Ar­le­ne Fos­ter (go­re)

Bo­ris Joh­n­son Mo­gu­ći je na­s­ljed­nik Te­re­se May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.