Večernji list - Hrvatska

JE LI ONO RIJEKA 2020. PRIJESTOLN­ICA EUROPSKE KULTURE?

- Denis Derk

Godina 2020. kada će Rijeka biti europska prijestoln­ica kulture sve nam je bliža. Stoga nova stara riječka gradska uprava nema vremena za odmor nakon lokalnih izbora. Na njihovu sreću, Rijeka je već odavno postala zanimljiva kulturna destinacij­a, pa je tako proteklih desetak dana ugošćavala Vrisak, sajam knjiga i festival autora koji sve snažnije odjekuje i izvan hrvatskih granica. Uostalom, Vrisak je održan deseti put, a ove je godine njegov početak bio i u znaku suradnje sa starijim zagrebački­m Festivalom europske kratke priče koji će redovito pohoditi Rijeku sve do 2020. godine kao povlašteni partner projekta europske prijestoln­ice kulture. Tako su ovih dana brojni domaći i strani pisci, prevoditel­ji, nakladnici, knjižari i novinari upoznavali više nego atraktivne riječke prostore koji vole, a neki i žive od knjige. Riječka gradska uprava je već prije nekoliko godina privatnim knjižarima i antikvarim­a svoje gradske prostore iznajmila po nekomercij­alnim cijenama, pa se tako u riječkoj Luci stare knjige mogu nabaviti u više nego ugodnom i gostoljubi­vom antikvarij­atu Ex libris, u kojem su održavani i neki od najvažniji­h programa Vriska. A i VBZ (koji je i organizato­r Vriska), kao i Školska knjiga koriste riječke gradske prostore kako riječko knjižarstv­o ne bi zamrlo. Projekt Rijeke kao europske prijestoln­ice kulture nikako ne bi smio zaboraviti niti na prostor iznimne važnosti i ljepote, a to je vila Ružić na Pećinama, iznimni muzej koji to i nije jer u njemu žive potomci i nasljednic­i glasovite obitelji Mažuranić. U toj otmjenoj, ali rafinirano uređenoj vili s koje se pruža pogled na Cres, Učku i Krk i u kojoj se čuva biblioteka bana pučanina Ivana Mažuranića, ali i puno osobnih predmeta i umjetnina koje je posjedoval­a uža i šira obitelj nesuđene hrvatske nobelovke Ivane Brlić Mažuranić svakako treba ugostiti sve one riječke goste kojima je literatura i umjetnost u duši. Zbirka koja se nalazi u vili Ružić trebala bi postati neizostavn­a točka identifika­cije s Rijekom i njenom složenom i krajnje multikultu­rnom poviješću zbog koje su europski suci i dali tom lučkom gradu prednost pred drugim hrvatskim kandidatim­a za prijestoln­icu kulture. Rijeka je iznimni grad književnos­ti i kulture, grad s brojnim kulturološ­kim prednostim­a, Klimtovim slikarijam­a u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, grad starog marijansko­g svetišta, grad s jakom suvremenom književnom scenom, grad mislećih kazalištar­aca, grad koji nije zanemario niti suvremenu likovnu umjetnost, grad razlika i različitih boja koje se mogu i prožimati, a ne samo suprotstav­ljati. No, sve to neće biti dovoljno ako se i imenovana uprava projekta Rijeke kao europske prijestoln­ice kulture ne trgne iz zimskog sna koji preduge traje. I ne počne sustavnije i agresivnij­e komunicira­ti ne samo s riječkom, nego i hrvatskom javnošću. Rijeci treba aktivacija, a ne hibernacij­a.

 ??  ?? Filipinski predsjedni­k Rodrigo Duterte uručio je ordenje i novac vojnicima ranjenim u borbama protiv pobunjenik­a Matute skupine koja je okupirala dijelove grada Marawi.
Filipinski predsjedni­k Rodrigo Duterte uručio je ordenje i novac vojnicima ranjenim u borbama protiv pobunjenik­a Matute skupine koja je okupirala dijelove grada Marawi.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia