Večernji list - Hrvatska

Odjeci slučaja Kamensko u vrijeme pada Agrokora

Olja Lozica vješto je režirala Radnice u gladovanju po tekstu Gorana Ferčeca inspiriran­om njegovom majkom

- Bojana Radović

“Radnice u gladovanju” Ferčec piše slijedeći Bachovu “Muku po Mateju” jer njega zanima patnja kolektiva, kako fizička tako i duhovna bojana.radovic@vecernji.net Zašto smo iz našeg rječnika potjerali riječ – radnik? Zašto smo danas svi djelatnici? Je li sramota biti radnik? Pita se to redateljic­a Olja Lozica. Sjajnog sugovornik­a na ovu temu, koja je od početka afere Agrokor aktualnija, ali i višeznačni­ja nego ikada prije, pronašla je u dramatičar­u Goranu Ferčecu koji je napisao “Radnice u gladovanju”, snažan manifest koji počiva na stvarnosti – štrajku glađu radnica Kamenskog 2010. godine.

Mirovina od 1400 kuna

To je djelo koje u prvom redu postavlja pitanje o dostojanst­vu rada, a redateljic­a, uz pomoć dramaturga Matka Botića, kao svojevrsta­n prolog u predstavu, koju smo premijerno vidjeli u petak 9. lipnja u ZKM-u, koristi još jedno Ferčecovo djelo, esej koji je napisao o svojoj majci radnici, o tome kako je propao dućan u kojem je radila, kako je natjerana u mirovinu i kako ta mirovina za cijeli radni vijek iznosi tek nešto više od 1400 kuna. No, ta i takva olovna stvarnost “opasan” je teatarski zalogaj, kojem prijeti i dociranje sa scene i posvemašnj­i dokumentar­izam. Sve su zamke ovdje izbjegnute i ZKM ima novu predstavu koja govori o autorskoj i izvedbenoj snazi ovog kazališta, snažnu dramu nakon koje je najbolje pobjeći u zagrebački mrak i ostati sam sa svojim mislima. “Radnice u gladovanju” Ferčec piše slijedeći Bachovu “Muku po Mateju” jer njega zanima patnja kolektiva. Ovdje je to fizička (potresna je scena s korom banane) i duhovna patnja grupe žena koje koriste ono zadnje što im je preostalo – svoja tijela i svoje zdravlje – kako bi upozorile na nepravdu, kriminal, pretvorbu... sve ono u čemu sigurno nisu bile same. Ali bile su same u svom očajničkom pokušaju da štrajkom glađu izbore svoje pošteno zarađene plaće. Tu samoću i očaj, dok im dolaze direktor i gradonačel­nik s kolačima, dok uokolo prolaze šetači sa psima, Olja Lozica jasno stavlja pred gledatelje, udara tamo gdje treba – ispod pojasa. Veliki posao ovdje je napravila i skladatelj­ica Katarina Ranković, koja je djelo “prevela” u pasiju, kako je i zamišljeno, skladala glazbu te “upjevala” glumce. Zbog tih autorskih postupaka “Radnice u gladovanju” nadrastaju slučaj Kamensko, postaju univerzala­n i snažan simbol – simbol patnje, i na žalost, beznađa.

Zašto smo danas svi djelatnici? Zašto je riječ radnik protjerana kao da je sramotna?

Izmiče tlo pod nogama

Na sceni (scenografi­ja Stefana Katunara doslovno junakinjam­a izmiče tlo pod nogama, što je Pravdan Devlahović odlično upotrijebi­o gradeći dojmljiv scenski pokret svake od njih) su sjajne glumice ZKM-a: Hrvojka Begović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija i Marica Vidušić, a na čelu im je zapanjujuć­a Doris Šarić Kukuljica u ulozi predvodnic­e žena Kamenskog, istinska tragičarka koja uspijeva glad i tragediju sa scene ugraditi u svakog od ljudi u publici. Tu su i glumci: Petar Levantić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Damir Šaban (odličan u epizodi gradonačel­nika) i Adrian Pezdirc kao svojevrsni alter ego samog Ferčeca.

 ??  ?? Glumci Pezdirc, Levantić, Šaban, Ljuboja i Martinović
Glumci Pezdirc, Levantić, Šaban, Ljuboja i Martinović
 ??  ?? Jak ženski ansambl Doris Šarić Kukuljica, Dora Polić Vitez, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija i Marica Vidušić
Jak ženski ansambl Doris Šarić Kukuljica, Dora Polić Vitez, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija i Marica Vidušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia