Večernji list - Hrvatska

Nagrađene kratka “Noćna ptica” i “Crvena kornjača”

- (mz,h)

Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnos­t i inovativno umjetničko postignuće žiri je dodijelio Jonathanu Vinelu za film “Martin plače” Grand Prix ovogodišnj­eg Animafesta u kratkometr­ažnoj konkurenci­ji osvojila je slovensko-hrvatska koprodukci­ja “Noćna ptica” Špele Čadež, a u dugometraž­noj “Crvena kornjača” nizozemsko­g redatelja Mihaela Dudoka de Witta, objavljeno je na dodjeli nagrada u kinu Europa, kojom je završilo 27. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma.

Kultura videoigara

– Ova mi nagrada zaista znači mnogo, to je prva slovensko-hrvatska koprodukci­ja, nije bilo lako – rekla je Čadež primivši nagradu. Isti žiri dodijelio je nagradu Zlatni Zagreb za kreativnos­t i inovativno umjetničko postignuće Jonathanu Vinelu za film “Martin plače”, melankolič­nu priču o tinejdžeru kojega su napustili najbolji prijatelji i u kojoj “nasilna mašta kulture videoigara pronalazi novo značenje i ljepotu”. Svaki od članova žirija dodijelio je i posebna priznanja svojem favoritu: Michaela Pavlatova finskom filmu “Bolne oči za beskonačno­st”, Rosto španjolsko­m “Orogeneza”, Amid Amidi kanadskom “Promjena”, Nobuaki Doi njemačkom filmu “Rugoba”, dok je Marko Tadić svoje posebno priznanje odlučio dati “Ježevoj kući” Eve Cvijanović.

Najvažnija nagrada

Ta je kanadsko-hrvatska koprodukci­ja o Ježurki Ježiću osvojila i Nagradu publike Mr. M, za film iz programa Velikog natjecanja kratkometr­ažnog filma. – Nagrada publike najvažnija je nagrada, drago mi je da je moj film tako toplo primljen u Zagrebu – napomenula je autorica, zahvalivši svome timu što je uložio toliko ljubavi koju sada od publike dobiva natrag. Publika je za najbolji dugometraž­ni film odabrala “Moj život kao tikvica” Claudea Barrasa, koji je okupljenim­a u kinu Europa zahvalio videoporuk­om. Popis nagrađenih pronađite na stranicama Animafesta.

Srca publike osvojili su “Moj život kao tikvica” i “Ježeva kuća”, koja je dobila i posebno priznanje

 ??  ?? Redateljic­a Eva Cvijanović prima dva važna priznanja za mnogima omiljenu “Ježevu kuću”
Redateljic­a Eva Cvijanović prima dva važna priznanja za mnogima omiljenu “Ježevu kuću”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia