Večernji list - Hrvatska

Pripuz na slobodi za 7,5 milijuna. Sin nudi četiri

Ročište o jamstvu zakazano je za danas, a još se ne zna hoće li sudac ići k Pripuzu u bolnicu

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Jamčevinu je ponudio i Pripuzov sin Ante, no o tome sud još nije raspravlja­o. Ante Pripuz u petak se predao nakon što je bio na putu Pripuz, koji je već desetak dana u bolnici zbog problema sa srcem i pod istragom je zbog zloporabe teške oko 100 milijuna kuna, iz bolnice ipak neće u Remetinec, odnosno u Bolnicu za osobe lišene slobode.

Mjere opreza

Naime, izvanraspr­avno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda prihvatilo je zahtjev njegove obrane da mu se istražni zatvor koji mu je u međuvremen­u određen zamijeni jamčevinom od 7,5 milijuna kuna. Osim jamčevine, Pripuzu su izrečene i mjere opreza koje podrazumij­evaju zabranu kontakata sa svjedocima, a ročište na kojem bi se trebali utvrditi uvjeti jamstva zakazano je za utorak u 13 sati. Pripuz će tada morati dati obećanje da će se pridržavat­i uvjeta jamstva te dostaviti dokaz da je na poseban račun suda uplaćeno 7,5 milijuna kuna. S obzirom na njegovo zdravstven­o stanje, a u međuvremen­u je dobio i uputnicu za liječenje u klinici Magdalena, još nije poznato hoće li on moći doći na sud ili će sudac istrage ići k njemu u bolnicu, kao što su to učinili tužitelji, prije nego što su protiv njega te još 12 osoba donijeli rješenje o provođenju istrage. Inače, zanimljivo je da je Pripuz sličnu jamčevinu, 7,7 milijuna kuna, ponudio i kada je s Milanom Bandićem, zagrebački­m gradonačel­nikom te još 13 osoba u listopadu 2014. bio uhićen u aferi Agram. Tada je jedno kratko vrijeme proveo u Remetincu, a novac koji je uplatio za jamstvo u međuvremen­u mu je i vraćen. Optužnica u aferi Agram podignuta je u prosincu 2015., no još nije postala pravomoćna, a trenutačno se čeka da se odluči hoće li postupak u odnosu na jednog teško bolesnog optuženika biti razdvojen.

Sin se sam predao

Što se tiče posljednji­h sumnji koje se Pripuzu stavljaju na teret, među osumnjičen­icima je i Pripuzov sin Ante. On nije uhićen kad i ostali jer je bio na poslovnom putu. No Ante Pripuz prošlog se petka sam pojavio na vratima Remetinca, s obzirom na to da je u međuvremen­u i njemu određen istražni zatvor. I njegova je obrana ponudila jamstvo, četiri milijuna kuna, za obranu sa slobode, no o tom prijedlogu obrane sud još nije raspravlja­o. USKOK Pripuza sumnjiči da je od početka 2012. do svibnja 2017. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičen­ike koji su preko fiktivnih poslova i fiktivnih računa izvlačili novac iz tvrtke CE-ZA-R. Riječ je o tvrtki u kojoj je Pripuz bio predsjedni­k uprave, a zatim i predsjedni­k Nadzornog odbora. USKOK sumnja da je ovakvim poslovanje­m iz CE-ZA-R-a izvučeno najmanje 98 milijuna kuna, dok je istodobno država oštećena jer joj nije plaćeno ukupno oko 22 milijuna kuna poreza. Novac izvučen iz tvrtke, prema USKOK-u, podijeljen je među optuženici­ma.

 ??  ?? Petar Pripuz od izbijanja afere nalazi se u bolnici
Petar Pripuz od izbijanja afere nalazi se u bolnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia