Večernji list - Hrvatska

Pilot: Vidio sam da svi trče i tada shvatio da je padobranka poginula

- elvis.sprecic@vecernji.net Elvis Sprečić

Istranka Marina Matić skakala je iz aviona u skupini s još petero padobranac­a na sportskom aerodromu Bovec na sjeverozap­adu Slovenije Sudbina je htjela da se među padobranim­a stotinjak padobranac­a koliko ih je prošli tjedan nastupalo u skokovima iz aviona na sportskom aerodromu Bovec na sjeverozap­adu Slovenije ne otvori upravo onaj Istranke Marine Matić (34), profesoric­e biologije u talijansko­j Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi­ja u Puli.

Svi su se držali za ruke

Ta 34-godišnjaki­nja iz aviona je s visine od četiri tisuće metara u smrt skočila u nedjelju petnaest minuta nakon podneva. Nije joj to bio prvi skok, izvela ih je desetke, možda i stotine, bila je nositeljic­a sportske dozvole za skakanje s padobranom, a ovaj put iz aviona je skakala u skupini s još petero padobranac­a. Svi oni držali su se za ruke do visine od 1500 metara kada su se otpustili, a na visini od tisuću metara počeli su otvarati padobrane. Otvorili su se svi osim padobrana Marine Matić. Kada je vidjela da glavni padobran “ne reagira”, odbacila ga je, a na visini od 800 metara automatski se aktivirao mehanizam za otvaraPeta­r nje rezervnog padobrana. On se, prema pisanju slovenskih medija, zbog platnenog užeta koje povezuje padobran i vrećicu u kojoj je pomoćni padobran spremljen u ruksaku, a koje se Marini Matić u padu omotalo oko tijela, nije mogao izvući iz ruksaka, zbog čega je uslijedila tragedija.

Bez komentara u klubu

Pilot Damijan Cehner koji je upravljao avionom iz kojeg je skupina padobranac­a u kojoj je bila i Marina skakala, za “Slovenske novice” izjavio je da nije imao pojma što se dogodilo sve dok nije sletio na aerodrom. – Tada sam vidio da ostali padobranci trče prema mjestu na koje je pala unesrećena žena i shvatio što se dogodilo. Moj je zadatak samo prijevoz, dok je sve ostalo stvar klubova ili pojedinaca koji sami organizira­ju i naručuju letove, kao što je to bilo i u ovom slučaju – kazao je Cehner. Matić je prva iskustva u skakanju padobranom stekla u aeroklubu Cumulus, u kojem nisu željeli komentirat­i događaj, nego su nas uputili na Gorana Ratkajca, jednog od osnivača kluba, koji se u ponedjelja­k nije javljao na pozive.

Istranka Marina Matić poginula jer su joj u skoku s 4000 metara zakazala oba padobrana

 ??  ?? Iskusna u skakanju M. Matić bila je profesoric­a biologije i nositeljic­a sportske dozvole za skakanje s padobranom
Iskusna u skakanju M. Matić bila je profesoric­a biologije i nositeljic­a sportske dozvole za skakanje s padobranom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia