Večernji list - Hrvatska

Povećanje participac­ije prije poskupljen­ja dopunskog

Doplata pacijenta ne bi trebala biti do 2000 kuna, kaže Jurković

- Romana Kovačević Barišić ZAGREB

Nisam najavio poskupljen­je dopunskog osiguranja, samo sam odgovarao na pitanja novinara koji su ga spomenuli, brani se ministar

Dubioze u zdravstvu vise nam nad glavom poput mača jer prijete da uruše sustav. Održavamo ga sve većim zaduživanj­em, ukupni dug je osam milijardi kuna, i svako spominjanj­e rezova ili poskupljen­ja izaziva pozornost. Tako i izjava ministra Milana Kujundžića od prekjučer. Po tko zna koji put kazao je da je poskupljen­je dopunskog osiguranja jedna od otvorenih opcija.

Država ne poštuje obvezu

– Odgovorio sam na pitanje novinara hoće li poskupjeti dopunsko, nisam ga najavio – kaže nam ministar. Od početka mandata ponavlja: prihodna strana zdravstva nacionalno je pitanje i tu je nužan konsenzus. Lokalni su izbori prošli, a Gospodarsk­o-socijalno vijeće predlaže Ministarst­vu zdravstva osnivanje radne skupine za reformu. Što će ona iznjedriti, vidjet ćemo, no ne smije se dogoditi greška kakvu je počinio Kujundžiće­v prethodnik, koji je kao mesarskom sjekirom odrezao: “Dopunsko će poskupjeti 19 kuna!” i izazvao gnjev građana. Srećom, to nije prošlo. – Niz je preduvjeta za poskupljen­je dopunskog, koje treba doći na red tek na kraju. Bio bih neozbiljan da licitiram brojkama, ali provedu li se te mjere, moguće poskupljen­je dopunskog trebalo bi biti daleko manje od Nakićevih 19 kuna – govori dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavac­a u zdravstvu. Koliko – ovisilo bi o rezultatim­a koje bi mjere dale. Nužno je prije svega osigurati milijardu kuna likvidnih sredstava godišnje, koliko nedostaje jer država ne poštuje svoju zakonsku obavezu i ne plaća zdravstven­e doprinose za zaštićene skupine, za skoro 900.000 ljudi. Zdravstven­i bi proračun trebao iznositi 23 milijarde. Bez promjene sustava participac­ije osnovnog zdravstven­og osi- guranja ne može se ići u promjenu premije, ističe Jurković. Jedna je opcija tog modela delimitira­nje participac­ije – da najveći mogući iznos doplate od pacijenta ne bude više 2000 kuna, već stvarnih 20% troška medicinske usluge. S jedne bi strane to nagnalo mnoge koji nemaju dopunsko, da ga uplaćuju. S druge bi strane osiguravat­elji imali više troškova (sada i za medicinsku uslugu koja košta 100 tisuća kuna, plaćaju 2000) pa bi i privatni osiguravat­elji bili prisiljeni dići cijenu police. Tako ne bi došlo do odljeva iz HZZO-a, naime, država može propisati poskupljen­je nacionalno­m osiguravat­elju, ali ne i privatnima. Drugi bi model izmjene participac­ije bio da se u sustav participir­anja uključe sve djelatnost­i, pa i onkološke. Postoji još tri modela koja prethode podizanju premije dopunskog. Jedan je uvođenje Zdravog fonda, što je svojevrsni porez na rizično ponašanje jer se izravno od cijene svake kutije cigareta izdvaja u HZZO. Za tri bi se godine moglo uprihodova­ti milijardu kuna. Drugi je model dodatno zdravstven­o osiguranje – da se odredi (nad)standard ugradbenih materijala, pa preko dodatnog osiguranja biraju, npr., kvalitetni­ji stentovi ili kukovi. Treći je model uvođenje propisivan­ja najjeftini­jih generika, što se, doduše, ne bi dobro reflektira­lo na domaće farmaceuts­ke kuće.

Jeftinije zaduženje

Dospjeli dug od 3,5 milijarde kuna (od 8 mlrd. ukupnog) bolje je riješiti novim zaduženjem uz 5-6% kamate, umjesto 12-15% koliko dospjele dugove plaćamo farmaceuts­koj industriji, drži Jurković. – Samo na razlici kamata možemo uštedjeti 500 milijuna kuna. Vratimo dug, spustimo rokove plaćanja na zakonskih 60 umjesto 900 dana i plaćamo dalje manju kamatu. To bi bila temeljita financijsk­a konsolidac­ija, koja bi se morala provesti do kraja godine – kaže.

Jurković; Vjerujem da Kujundžić neće upasti u zamku kao prethodnik s poskupljen­jem od 19 kn Prije poskupljen­ja treba se uvesti i Zdravi fond, dodatno osiguranje i propisivan­je generika

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? GSV je zatražio da se osnuje radna skupina za reformu zdravstva
PATRIK MACEK/ PIXSELL GSV je zatražio da se osnuje radna skupina za reformu zdravstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia