Večernji list - Hrvatska

Glavni naglasci iz “Nove hrvatske paradigme” Davora Ive Stiera

-

1.

Sve u HDZ-u birati – “jedan član – jedan glas” Svi dužnosnici HDZ-a (ali i ostalih stranaka) trebaju se neposredno birati po sistemu „jedan član – jedan glas“, ali i razmotriti mogućnost da osim članova na odluku mogu utjecati i simpatizer­i stranke.

2

Simpatizer­i biraju stranačke kandidate Najpoznati­ji sustav otvorenih unutarstra­načkih izbora su tzv. primaries u SAD-u, no primjenjuj­u ga i druge demokracij­e. U tom modelu građani su pozvani da izaberu kandidate stranke koju simpatizir­aju.

3.

Zakonska zaštita stranačkih disidenata Pokrenuti zakonske reforme kojima bi se bolje reguliralo funkcionir­anje stranaka prema demokratsk­im standardim­a uključujuć­i bolju zaštitu članova od arbitrarni­h izbacivanj­a, a sve kako bi se omogućio pluralizam...

4.

Manja moć stranačkim liderima, manje korupcije Ograničava­nje moći stranačkih lidera jedna je od ključnih strukturni­h reformi za sprečavanj­e korupcije jer, kao što je rekao Lord Acton, “moć kvari, a apsolutna moć apsolutno kvari”.

5.

Reforma države uz uvjet društvene integracij­e Hrvatska mora pokrenuti reformu države želi li izaći iz siromašne periferije i približiti se razvijenij­im zemljama u Europi. Kako bi se te reforme mogle provesti, potrebno je afirmirati novu razvojnu paradigmu društvene integracij­e.

6.

Integracij­a marginaliz­iranog društva Integracij­om većinskog dijela društva, koji je danas marginaliz­iran, u političke i ekonomske institucij­e mogao bi se osloboditi golem kreativni potencijal, a to bi RH proguralo u viši razred najrazvije­nijih zemalja.

7.

Mreža tvrtki koje posluju s državom Zatvorenim političkim strukturam­a ne odgovara otvaranje ekonomskih institucij­a jer se važan dio njihove moći temelji na upravljanj­u javnim poduzećima i stvaranju mreže tvrtki koje posluju s državom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia