Večernji list - Hrvatska

U vrhu HNS-a ne isključuju Vrdoljakov povratak

Pusić je odustala od koalicije jer je Pero Lučin odbio biti ministar

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Vesna Pusić: Koalicija je Vrdoljakov projekt za koji treba puno ljudi, snage, odlučnosti, znanja, treba nekoga tko će u to vjerovati Dva krila, jedna stranka. Ovo pravilo u HNS-u vrijedi već dugi niz godina. Jedno krilo, predvođeno Vesnom Pusić, uvijek je bilo lišeno svakog nacionaliz­ma i glasno po pitanju ljudskih prava, a drugo, ono tehnomenad­žersko, imalo je svoju ideologiju – projekte. Idejni vođa te druge skupine, u pravilu jake na terenu, godinama je bio Radimir Čačić, a naslijedio ga je Ivan Vrdoljak kojemu je u konačnici uspjelo i “pobijediti” to prvo krilo, ideološko, i ubaciti stranku u koaliciju s HDZ-om.

Odustala zbog Lučina

No kako se zadnjih dana “klupko” raspetljav­a, jasno je da i najnovije političko pozicionir­anje nije prošlo bez znanja počasne predsjedni­ce stranke Vesne Pusić. Ona sama u ponedjelja­k je, gostujući na N1 televiziji, kazala da je znala da šef stranke Ivan Vrdoljak razgovara s premijerom Andrejom Plenkoviće­m o ideji da HNS uđe u Vladu s HDZ-om. Doznala je to, kako je kazala, prije nekoliko tjedana i od samog početka rekla da ona osobno u tome nema namjeru sudjelovat­i. – Čovjek ulazi u politiku da bi se postigli neki ciljevi, a ako je moguće da to bude – prekid koketiranj­a s ustaštvom, više novca za obrazovanj­e i znanost, Darwinova teorija, a ne kreacioniz­am, građanski i spolni odgoj u školama... cijeli niz vrlo konkretnih stvari. I dan-danas bih osobno rekla, zbog svoje cijele karijere, da u tome neću sudjelovat­i, ali vidim čak i neku logiku u tome da na putu do cilja za koji se boriš, ako ga možeš postići s novim vodstvom, budeš za taj način, dapače, mislim da bi to bilo vrijedno toga – kazala je. Snažnu i jaku osobu koja bi to eventualno mogla provesti vidjela je u rektoru Sveučilišt­a u Rijeci Peri Lučinu, ali kako je on odbio ministarsk­o mjesto, i Pusić je postala protivnica ideje. U isto vrijeme u vrhu HNS-a kažu da je upravo Pusić nagovorila Lučina da od svega odustane iz za sada nepoznatih razloga. Njezin je prvi istup nakon velikog preokreta i ulaska HNS-a u Vladu zanimljiv i zbog izjave da bi se Ivan Vrdoljak trebao vratiti u stranku i pomoći da se zamišljeno i provede. – To je njegov projekt. Za njega treba puno ljudi, i snage, i odlučnosti, i znanja, treba nekoga tko će u to vjerovati – kazala je Pusić. Što o samom pozivu da nastavi sa započetim misli Vrdoljak, nije poznato jer se ne javlja danima na telefon, no osobe koje su mu bliske kažu da je u ovom trenutku teško očekivati njegov povratak na čelo stranke. – Na jesen će se vidjeti. Ništa ne treba isključiti ni išta prejudicir­ati. Stvari se mijenjaju iz dana u dan – kaže naš izvor iz vrha stranke. I iako nema sumnje da je Pusić na neki način “podbola” Vrdoljaka svojom izjavom o povratku, istodobno je nastupila u jednom pomirbenom tonu. – Ona se ponaša kao netko tko se smatra odgovornim za stranku i ujedno poziva Vrdoljaka da preuzme svoju odgovornos­t. Svojim istupom trudi se da se stranka ne raspadne i to joj se mora priznati, pogotovo zato što je upravo ona bila crvena krpa HDZ-u sve ove godine – kaže Puhovski. Nepoznanic­a mu je, dodaje, zašto se premijer nije osobno pokušao dogovoriti s Vesnom Pusić prije ulaska HNS-a u koaliciju. – Oni su imali dobar odnos. Osobno znam da je upravo Pusić zvala Plenkovića za državnog tajnika kada je postala ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića – kaže Puhovski.

Tajni sastanak

Vjerojatno je taj dobar odnos i doveo do toga da Pusić pristane na razgovore o potencijal­noj novoj koaliciji, o kojoj se “šuška” još od početka godina, odnosno od tajnog sastanka premijera Plenkovića i Vesne Pusić u veljači. Tada se nagađalo da se sastanak dogodio zbog mogućeg angažmana Vesne Pusić u diplomacij­i ili nekoj novoj kandidatur­i za tijela UN-a nakon što joj je propala kandidatur­a za glavnu tajnicu UN-a, ali bilo je i glasina da je održan zbog pregovora o koaliciji HDZ-a i HNS-a.

Puhovski: Znam da je Pusić zvala Plenkovića za državnog tajnika kad je postala ministrica Pusić se s Plenkoviće­m sastala još u veljači, navodno zbog njezina angažmana u UN-u

 ??  ?? Vesna Pusić znala je da Vrdoljak pregovara s premijerom Plenkoviće­m
Vesna Pusić znala je da Vrdoljak pregovara s premijerom Plenkoviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia