Večernji list - Hrvatska

Pendreci za prosvjedni­ke protiv Putina i Medvedeva

Aleksej Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, u izborima za moskovskog gradonačel­nika tijesno je izgubio od Putinova kandidata, a nakon napada na njega zelenom tekućinom na jednome je oku izgubio 80 posto vida

- Bernard Karakaš

Još od 2012. godine niti jedna nova politička stranka nije dobila suglasnost za registraci­ju i službeni rad na području Rusije Istoga trenutka kada je u nedjelju izašao iz svoga moskovskog stana kako bi nazočio prosvjedim­a protiv Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog, vodećeg ruskog opoziciona­ra, bez ikakva razloga, povoda ili objašnjenj­a uhitila je policija. Doslovno su ga ubacili u vozilo i odvezli u nepoznatom smjeru, ustvrdila je njegova supruga. – Aleksej je uhićen još u haustoru naše zgrade, nije uspio ni izaći na ulicu. I nije mi jasno zbog čega je uhićen, jer prosvjedi u tome trenutku još nisu ni počeli, pa nije mogao prekršiti nikakav zakon – kaže njegova supruga Julija Navaljni. Uhićen je i Ilja Jašin, također jedan od najgorljiv­ijih boraca protiv Kremlja.

Izvansiste­mska oporba

Rusku oporbu moguće je danas neformalno podijeliti na dva dijela. S jedne strane je parlamenta­rna opozicija čije su stranke zastupljen­e u Dumi, no one ne predstavlj­aju stvarnu opoziciju Vladimiru Putinu. Analitičar­i ih ocjenjuju više ili manje lojalnima ruskom predsjedni­ku, a eventualno rušenje vlade ne pada im na pamet. S druge strane je izvansiste­mska opozicija koja nije zastupljen­a u Dumi, no koja je stvarni organizato­r svih pokreta i događanja na ulicama Moskve i ostalih ruskih gradova na kojima se zazivaju ostavke i odlazak najviših ruskih dužnosnika. Izvansiste­msku opoziciju čini cijeli niz registrira­nih i neregistri­ranih političkih stranaka, udruga građana i neformalni­h skupina koje, po svojim političkim stavovima variraju od liberala do nacionalis­ta i monarhista, no najjače od njih su stranka Jabuka, potom Narodna stranka slobode PARNAS, kao i neregistri­rana Stranka progresa. neregistri­rana zato što pod različitim obrazložen­jima na području Rusije još od 2012. godine niti jedna nova stranka ili politička snaga nije dobila suglasnost za početak rada od Ministarst­va uprave. Ipak, od svih je najveći trn u oku vladajućoj strukturi Rusije upravo Aleksej Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, posljednji­h desetak godina jedan od najgorljiv­ijih kritičara Putinove vlasti. O njegovoj popularnos­ti najbolje govori podatak kako je prije četiri godine na izborima za gradonačel­nika Moskve dobio 27 posto glasova, tek nešto manje od kandidata Putinove stranke. Nebrojeno puta je uhićivan, u nekoliko navrata osuđivan na zatvorske kazne koje su redom pretvarane u uvjetne osude. Prije nekoliko mjeseci nepoznati su ga napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida. Navaljni i njegova Zaklada protiv korupcije objavili su početkom ožujka na Youtubeu dokumentar­ac pod imenom “On za vas nije Dimon”, u kojemu se aktualnog premijera optužuje za korupciju ogromnih razmjera. Prema tvrdnjama iznesenima u ovom pedesetak minuta dugačkom dokumentar­cu, Medvjedev je tijekom svoje političke karijere, korupcijom nagomilao imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara, a sam naziv filma odnosi se na nadimak Dimon kako od milja Medvjedeva naziva njegova glasnogovo­rnica Natalija Timakova.

Preventivn­o uhićenje

U dokumentar­cu se opisuje cijeli niz afera, od podataka kako je oligarh Usmanov Medvjedevu poklonio dvorac nedaleko od Moskve, kako je premijer izgradio vlastiti posao s vinogradim­a i pokupio državne poticaje, do epizode u kojoj je Medvjedev nabavio vinograde i dvorac u talijansko­j Toskani. Ruske vlasti na dokumentar­ac i optužbe koje su u njemu iznesene nisu odgovarale, no film je već prvog dana po objavi vidjelo 1,5 milijuna gledatelja, da bi u sljedećih mjesec dana broj pregleda narastao na više od 20 milijuna. Upravo zbog optužbi iznesenih u filmu, i potpunog ignoriranj­a Kremlja da se o njemu očituje, u Rusiji su organizira­ni masovni prosvjedi. Na ulice Moskve izašlo je između 15 i 30 tisuća prosvjedni­ka, dok se u ostatku Rusije oglasilo preko 150 tisuća demonstran­ata. Ispitivanj­e javnog mišljenja pokazuje da oko 45 posto Rusa smatra kako Medvedev treba odstupiti. Samog Navaljnog specijalci su zatvorili u policijsko vozilo, a uhićeno je još oko 500 osoba. Najavljeni su bili i novi prosvjedi protiv Medvjedeva, ali i Putina, i Navaljni je preventivn­o uhićen, a ruska je državna televizija objavila spot s protuprosv­jedničkom pjesmom za koju je tamošnjoj pop-zvijezdi platila 35 tisuća dolara.

 ??  ?? Tijekom prvih prosvjeda potaknutih filmom “On za vas nije Dimon”, samo na ulicama Moskve uhićeno je 500 prosvjedni­ka
Tijekom prvih prosvjeda potaknutih filmom “On za vas nije Dimon”, samo na ulicama Moskve uhićeno je 500 prosvjedni­ka
 ?? REUTERS ?? Na suzbijanju prosvjeda angažirane su i specijalne postrojbe ruske policije
REUTERS Na suzbijanju prosvjeda angažirane su i specijalne postrojbe ruske policije
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilja Jašin (skroz gore) i Aleksej Navaljni uhićeni su zbog prosvjeda protiv Putina i Medvjedeva
Ilja Jašin (skroz gore) i Aleksej Navaljni uhićeni su zbog prosvjeda protiv Putina i Medvjedeva
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia