Večernji list - Hrvatska

Tko su bili junaci pobjede protiv Eintrachta

-

ZLATKO ŠKORIĆ

Veliku je karijeru ostvario Žoga. A u Dinamu su ga kao klinca bili odbili! Nakon pet obranjenih penala u finalu Kupa narodnog sporta, stigao je poziv za plave. Branio je i u utakmici Jugoslavij­a - Europa s Lavom Jašinom na suprotnim vratima. Kasnije i za Bayern i Stuttgart. Danas živi na Opatovini iznad sinova lokala.

ZLATKO MESIĆ

Plavi bek kultne utakmice osim za Dinamo u karijeri još zna i za Zagreb. Zapazio ga je Dragutin Franković na školskom igralištu. Bio je zahvalni igrač zadatka, igrao na različitim pozicijama, od povučenog centarfora u juniorima preko lijevog beka i destruktiv­nog zadnjeg veznog sve do ofenzivnog halfa. U mirovini je, živi povučeno.

MARIJAN BRNČIĆ

Obrambena alfa i omega! Stoper, libero, zadnji vezni, lijevi bek prije svega toga. Bio je i jugoslaven­ski reprezenta­tivac, s deset utakmica. Nakon Dinama igrao je i u Belgiji za Kortrijk i Waregem. Nakon igračke karijere bio je trener u Dinamu i Rijeci, s kojom je osvojio i Kup maršala Tita, uspjeh koji je s Dinamom postigao kao trener.

RUDI BELIN

Tehničar minuciozno­g pasa koji je igrao kao spojka, branič i pomagač. Za njega je u bivšoj državi postojao samo Dinamo, karijeru je dovršio u belgijskom Beerschotu. Kasnije trener, pomagao je Ćiri Blaževiću u osvajanju naslova prvaka Jugoslavij­e 1982. godine. Utakmice danas gleda iz kreveta, za koji ga je prikovala pogrešna liječnička odluka.

MLADEN RAMLJAK

Po srednjem braniču velike tehnike danas nosi ime Dinamova škola. Iznimno cijenjen i nezamjenji­v, elegantan i na terenu i izvan njega. Nakon Dinama igrao je za Feyenoord s kojim je bio nizozemski prvak, ali i osvojio Kup Uefe 1974. Sudba nije dala da se oprosti od nogometa. S 34 godine poginuo je u automobils­koj nesreći.

MARIJAN NOVAK

Pravi timski igrač, skakač, vođa napada koji je uz asistiranj­e drugima postigao i 53 gola u 177 utakmica. Po riječima Zlatka Čajkovskog, trebao je biti novi Gerd Müller, no sve i ako nije, ostao je jedini Dinamov igrač koji je nekom francuskom klubu zabio dva gola. Olympiqueu iz Marseillea 1969. godine u Kupu pobjednika kupova.

STJEPAN LAMZA

Vjerojatno najveći igrač kojeg je Dinamo imao. Da igra danas, vrijedio bi stotinu milijuna eura, kažu oni koji su ga gledali. Uz četiri kutije cigareta i pokoju čašicu! Rijetko je uopće i znao protiv koga igra, nije ga bilo ni briga. Milijun puta žaljen nesretan pad u “Vili Rebar” skrenuo je karijeru na sporedan kolosijek. I dalje živi u svojoj “banani” na Pešči.

SLAVEN ZAMBATA

Može li biti veće časti nego da prvi primite pehar pobjednika iz ruku Sir Stanleya Rousa? Teško, a i nije samo to. Plava špica iz Sinja i Dinamov kapetan jedan je od najboljih napadača koje je Dinamo ikada imao. A ima i ta priča o novčiću kojim je odlučeno da Dinamo izbaci Spartak iz Brna. Danas ima kafić “Saharu” u Ilici.

KRASNODAR RORA

I danas besprijeko­rni Kraso, kakav je bio uvijek i osobno i na terenu, imao je tu munjevitu brzinu po lijevom krilu i sjajnu tehniku. U Dinamo je, jednom je rekao, otišao iz inata, danas ništa neobično za nekog Šibenčanin­a. Bio je toliko dobar da se dopao i Peleu koji mu je s 22 godine za vrijeme Dinamove južnoameri­čke turneje ponudio da potpiše za Santos.

FILIP BLAŠKOVIĆ

Obrana - to je Šiljo! Dinamov Brođanin, stameni borac u zadnjem redu bio je Škorićeva garancija, najčešće na mjestu lijevog pomagača. Danas kroničar i arhivar generacije s najbogatij­om zbirkom fotografij­a plavih podsjetit će na Zebecove riječi: Od vas živim, Ramljaka, Brnčića i tebe, ne od ovih naprijed.

JOSIP GUCMIRTL

Iz Osijeka je stigla Dinamova desetka koja je ostala u plavom dresu do kraja. Njezini udarci iz daljine pamćeni su po skidanju paučine - 106 golova u 409 utakmica. Počeo je u derbiju s Hajdukom a završio u derbiju protiv Zvezde. Preminuo je na operacijsk­om stolu 2009. godine pri operaciji srca. Pripremio Zoran Vitas

 ??  ?? Branko Zebec bio je tvorac te generacije, na klupi je vodio Dinamo u toj kultnoj pobjedi. Nakon toga je napustio plave, a trofej je protiv Leedsa osvojio Ivica Horvat.
Branko Zebec bio je tvorac te generacije, na klupi je vodio Dinamo u toj kultnoj pobjedi. Nakon toga je napustio plave, a trofej je protiv Leedsa osvojio Ivica Horvat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia