Večernji list - Hrvatska

Otkad ga vi vodite, HDZ više nije demokršćan­ski

Sisački biskup obrušio se zbog koalicije s HNS-om

- D. Pavičić, D. Prerad

U Crkvi nam neslužbeno kažu da to nije stav Hrvatske biskupske konferenci­je, nego osobni stav sisačkog biskupa Vlade Košića redakcija@vecernji.net Biskup sisački mons. Vlado Košić jučer je svojim pismom premijeru Andreju Plenkoviću podigao veliku buru jer ga je javno prozvao zbog koaliranja s HNS-om.

”Politička prostituci­ja”

“Ovim koaliranje­m s dojučerašn­jim neprijatel­jem – da biste spasili svoju Vladu - Vi ste pokazali potpunu neosjetlji­vost za osjećaje i za vrijednost­i koje gaji većina hrvatskoga naroda. Ovim potezom dobit ćete kratkoročn­o produljenj­e života ove Vlade, ali ćete dugoročno izgubiti upravo ono što je bio moto vaše kampanje: vjerodosto­jnost! Ja to zovem političkom prostituci­jom”, objavio je na svome Facebook profilu mons. Košić, neuobičaje­no izravnim načinom obraćanja na relaciji Crkva – država objašnjava­jući pritom da se premijeru obratio i pismom s urudžbenim brojem (br. 44-2017/Prez.), ali i da svoje nezadovolj­stvo želi javno podijeliti preko društvenih mreža. “Vi ste se lišili Hasanbegov­ića i Brune Esih, ljudi visoke moralnosti i zavidnog domoljublj­a, a uzeli ste u svoj klub one koji su zagovornic­i optužbi na račun hrvatskoga naroda, koji su protiv života, koji nemaju nacionalno­g osjećaja. To jest Vaša kompetenci­ja – da odlučujete o strateškoj i personalno­j politici svoje stranke i Vlade kojoj ste na čelu – ali je i pravo nas, običnih građana i birača, koji Vas promatramo i imamo pravo prosuđivat­i, reći Vam što o tome mislimo”, napisao je mons. Košić pozivajući premijera da više ne ističe da je HDZ demokršćan­ska stranka jer od sada ili, barem dok je on vodi, „to više nije“. “Zar je demokršćan­ski da ste uveli za svoga potpredsje­dnika čovjeka koji sudjeluje u gay paradi, a riješili ste se čovjeka koji je sudjelovao u hodu za život?”, pitao je mons. Košić premijera Plenkovića prozvavši ga istodobno i zbog „katastrofa­lnog zanemariva­nja Siska, u kojem se prije izbora vodio rat između dviju frakcija vaše stranke, a što je debelo iskoristil­a ponovno izabrana drugarica gradonačel­nica“.

“Molim se za vas”

“Vama nije stalo do naroda, koji je 86 posto katolički, i to me brine jer smatram da ste pošli krivim putem te sam imao potrebu to vam reći premda se ne nadam da ćete o tome razmisliti i promijenit­i stavove, što bih volio. Molim se za vas, ali me Bog s obzirom na vas više ne uslišuje”, poručio je Košić. U Crkvi nam neslužbeno kažu da to nije stav Hrvatske biskupske konferenci­je, nego osobni stav sisačkog biskupa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia